Bine v-am regăsit
Iată subiectele zilei:
- Compania Ringier vine cu un nou comunicat, în care vorbește despre „narațiuni emoționale”, după ce peste 90 de ziariști de la Libertatea și Gazeta Sporturilor au acuzat presiunile firmelor de pariuri pentru plecarea redactorului-șef al GSP.
- Criza politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul american pentru Ucraina, spune președintele SUA. Joe Biden a anunțat că întrezărește o nouă metodă de sprijin.
- Țările UE au ajuns la un acord privind gestionarea valurilor de migranți după trei ani de negocieri. În paralel, extinderea cu nouă membri ar costa sute de miliarde de euro.
„A meritat, Cătălin?”
Numărul jurnaliștilor de la Libertatea și Gazeta Sporturilor (GSP) care protestează după concedierea redactorului-șef al GSP a crescut la 95, timp în care Comisia Europeană reacționează, transmit cele două publicații din trustul Ringier.
„Am văzut relatările și urmărim” ce se întâmplă „pe această temă în România”, presa trebuie să lucreze „liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”, spun oficialii europeni, după ce jurnaliștii au acuzat că le-au fost cerute articolele înainte de publicare pentru a fi arătate firmelor de pariuri.
Într-un nou comunicat, compania de presă Ringier spune că „despărțirea de Cătălin Țepelin a fost punctul culminant al unor divergențe strategice și operaționale”, relatează Libertatea. „Nu susținem narațiunile emoționale care se îndepărtează de adevăr”, mai susține compania.
„A meritat, Cătălin?”, este titlul unui editorial din GSP pe care vă îndemn să-l citiți. De asemenea, Pagina de Media prezintă câteva reacții din presă pe acest subiect.
O delegație a FMI s-a întâlnit ieri cu premierul Marcel Ciolacu, iar reprezentanții Fondului Monetar Internațional au spus ulterior că noile măsuri fiscale asumate de Guvern vor duce la scăderea deficitului la 5% abia în 2024, când ar trebui să fie 3%, scrie Curs de Guvernare. FMI se așteaptă la un deficit bugetar de 6% în acest an.
Economedia menționează că FMI critică taxa de 1% pe cifra de afaceri, cere ca taxele să nu fie schimbate peste noapte, controlul prețurilor pentru alimente nu este potrivit pentru reducerea inflației, iar pragul pentru microîntreprinderi ar trebui să fie de 60.000 de euro, nu de 250.000.
Profit.ro relatează despre vizita premierului Ciolacu la fabrica Coca-Cola, unde a anunțat „un gentlemen's agreement”: banii din supraimpozitarea produselor cu zahăr se vor întoarce către companie sub formă de ajutor de stat pentru proiecte de dezvoltare.
Europa Liberă a analizat mărirea și decăderea Agenției Naționale de Integritate: cine verifică averile aleșilor și legăturile de afaceri sau personale alte instituții. Colegii mei au scris și despre drumul de pământ de la granița NATO cu Ucraina.
Ieri a apărut un caz aparte în Justiție: primarul PSD din Mioveni, Ion Georgescu, a fost prins când dădea înapoi o șpagă, spun procurorii anticorupție.
Senatorul AUR Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la două săptămâni după ce George Simion a condamnat ferm antisemitismul în întâlnirea cu ambasadorul Israelului, potrivit G4Media.
Un polițist local din Arad este acuzat că a ucis un bărbat prin „acte de violență extremă”, relatează Libertatea, în timp ce majoritatea publicațiilor scriu despre cei patru români morți - doi copii și părinții lor - în accidentul din Veneția.
O nouă metodă de a sprijini Ucraina?
Președintele american Joe Biden și-a exprimat ieri îngrijorarea că ajutorul țării sale pentru Ucraina ar putea fi afectat de haosul actual din Congres, dar a spus că vede o cale de a oferi ajutor în continuare, scrie RFE/RL.
Președintele SUA a adăugat că va prezenta noua cale în curând, printr-un „discurs important”, pentru a sublinia importanța susținerii Ucrainei de a-i invinge pe invadatorii ruși.
În plus, articolul menționează declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că Rusia este mai slabă decât la începutul invaziei din februarie 2022 și că Moscova încearcă să înghețe conflictul din Ucraina.
La Kiev, oficialii nu știu ce s-ar putea întâmpla în continuare. „Suntem speriați. Pentru noi este un dezastru”, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, un deputat ucrainean de rang înalt care prezidează comisia pentru integrarea țării în Uniunea Europeană, conform Politico.
În timp ce sunt raportate lupte grele pe frontul din sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige teren, Statele Unite au transferat Ucrainei 1,1 milioane de cartușe pentru arme Kalașnikov pe care le-au confiscat de la Iran, transmite Associated Press.
AP mai scrie că în toată Rusia au răsunat sirenele de avertizare, fiind organizate exerciții de urgență la nivel național, iar posturile de televiziune au întrerupt programele obișnuite pentru a transmite avertismente.
Cercetătorii militari ucraineni au testat „pelerine de invizibilitate”, pentru a-i feri pe soldați de camerele de termoviziune și de drone, relatează CNN.
Cât ar costa extinderea UE cu 9 membri
Cei 27 de membri ai Uniunii Europene au ajuns ieri la un acord istoric cu privire la gestionarea creșterii bruște a numărului de migranți, după trei ani de negocieri și înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor, relatează Europa Liberă.
De exemplu, țările de frontieră vor putea grăbi procedurile de azil și să solicite asistență din partea altor state UE, dacă se va repeta criza refugiaţilor din 2015-2016.
Acordul a fost adoptat prin vot majoritar după ce Polonia și Ungaria au votat împotrivă, iar Austria, Cehia și Slovacia s-au abținut. Cele 27 de țări vor continua acum negocierile cu Parlamentul European.
Pe de altă parte, The Guardian scrie că aderarea la UE a nouă țări va costa membrii actuali peste 250 de miliarde de euro, iar acest lucru va transforma multe țări din beneficiari neți de fonduri în contributori.
Una dintre cele nouă țări ar fi Republica Moldova, care se luptă cu influența rusească pentru a putea adera la UE.
Ieri, la Chișinău, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis participarea la alegerile locale din 5 noiembrie a unor foști membri ai Partidului Șor, care figurează în dosare penale și sunt pe liste de sancțiuni internaționale, scriu colegii de la Europa Liberă Moldova.
De asemenea, Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege care interzice unor foști membri ai acestui partid să participe la alegeri în următorii trei ani, după ce Curtea Constituțională a anulat restricțiile precedente, care erau colective.
Tot ieri, FIFA a ridicat interdicția generală impusă echipelor de fotbal rusești de a participa la turneele internaționale, după o decizie similară a UEFA, scrie Politico.
Anunțul a venit la pachet cu cel privind gazdele Cupei Mondiale din 2030. Uruguay, Argentina și Paraguay vor găzdui meciurile de deschidere pentru a marca centenarul turneului, după care meciurile vor continua în Maroc, Spania și Portugalia, scrie Reuters.
Alte știri:
- 2023 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Recordurile anterioare aparţineau anilor 2016 şi 2020.
- Premierul Nobel pentru Chimie a fost decernat pentru descoperirea și dezvoltarea „punctelor cuantice”. Printre altele, aceste particule minuscule sunt folosite în tehnologia LED sau ghidează chirurgii care îndepărtează tumori.
- Freedom House, organizația de supraveghere a drepturilor omului, a declarat că libertatea de exprimare pe internet la nivel mondial a scăzut pentru al 13-lea an consecutiv în 2023, din cauza represiunii digitale, a dezinformării și a cenzurii.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Pe mâine,
George