3 minute | Copiii-cobai ai României, de ce e Europa de Est în pericol și criticile SUA pentru Israel

Peste 15.000 de copii au murit în căminele-spital din România comunistă, în condiții insalubre și fără asistență medicală reală. În jur de 1.500 dintre ei au fost internați la Siret, în județul Suceava.

România continuă să afle chiar și după 34 de ani de la Revoluție ce s-a întâmplat cu copiii cu dizabilități în regimul comunist. Liderii politici din Europa fac apel pentru ca sprijinirea Ucrainei să continue. Deși sprijină Israelul, SUA critică această țară că nu protejează civilii palestinieni.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Regimul comunist a testat medicamente pe copiii cu dizabilități psihice din căminul de la Siret, județul Suceava.
  • Întreruperea sprijinului pentru Ucraina ar pune în pericol toată Europa de Est.
  • Statele Unite critică Israelul pentru că nu protejează civilii din Gaza, iar Consiliul de Securitate al ONU va vota o rezoluție de încetare a focului.

Lagărele lui Ceaușescu

Colegii mei au publicat episodul 2 din seria „Lagărele lui Ceaușescu”. Articolul din Europa Liberă descrie cum au fost folosiți copiii cu dizabilități psihice pentru certificarea medicamentului Aslavital, inventat de Institutul Ana Aslan, cu care regimul ceaușist ar fi urmat să se laude în toată lumea. Testările au fost făcute la căminul Siret din județul Suceava.

În timpul regimului comunist, la acest cămin au murit peste 1.500 dintre copii, dar Europa Liberă a discutat cu unul dintre supraviețuitori. În total, în căminele-spital din toată țara au murit peste 15.000 de copii, după ce au fost ținuți în condiții insalubre și fără asistență medicală reală.

Florentin Plai (45 de ani) este unul dintre supraviețutitorii căminului de la Siret. Locuiește într-o clădire care, înainte de ’89, a fost școala celor internați în centru. A ajuns la Siret când avea 8 ani și a părăsit căminul-spital în anii ’90.

Agenția de presă AFP a scris despre concedierile anunțate de Ringier la ziarul Libertatea și despre „legăturile strânse” cu industria jocurilor de noroc: „Planurile de restructurare stârnesc îngrijorări cu privire la o scădere a libertății presei în această țară”.

Un editorial din Spotmedia arată că reacțiile din societate la testele PISA sunt chiar mai îngrijorătoare decât rezultatele dezastruoase.

G4Media publică noi detalii despre triunghiul periculos Negoiță-Docuz-Ciolacu dintr-o licitație de 27 de milioane de euro. Articolul face referire la legături care conduc spre Sorina Docuz, o apropiată a premierului Marcel Ciolacu și la o rețea de oameni și firme din Buzău.

Profesorii primesc de la 1 ianuarie doar o parte din majorarea de salariu promisă de Guvern în timpul grevei, iar, în plus, scade și bugetul acordat Educației pe anul viitor, scrie Europa Liberă.

În acest timp, salariile demnitarilor cresc cu 5% de anul viitor, conform Economedia. Publicația detaliază și celelalte măsuri prevăzute într-un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului de Finanțe.

În plus, Economica scrie că accizele la carburanți vor crește în etape în anul electoral 2024, nu dintr-o dată.

O altă măsură ar fi fost amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii private, însă ministrul Marcel Boloș s-ar fi răzgândit, potrivit Hotnews.

Dar nu se știe dacă vor fi aplicate, deoarece șeful cancelariei premierului a spus că „nu există nici un consens asupra acestor măsuri în coaliție”, potrivit G4Media.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul de Finanțe Marcel Boloș (PNL)

Banca Transilvania este în discuții avansate pentru a cumpăra OTP Bank România, iar tranzacția ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an, relatează Economedia.

Europa Liberă arată cum vrea Guvernul să-i prindă pe evazioniști cu ajutorul inteligenței artificiale și tehnologiei, dar până atunci au loc percheziții ale procurorilor anticorupție la Direcția Antifraudă Fiscală.

Fostul ministru Vlad Voiculescu se apără în ancheta DNA și spune pentru Hotnews că achiziția de vaccinuri anti-Covid în pandemie a fost semnată de reprezentantul mandatat de CNCAV: un cercetător angajat al Ministerului Apărării.

Riscurile abandonării Ucrainei

Liderul în exil al opoziției democratice din Belarus avertizează Statele Unite că abandonarea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei ar amenința securitatea întregii Europe de Est.

„Fără o Ucraină liberă, independentă și sigură, nu va exista un Belarus sigur. Dar și viceversa. Fără un Belarus liber, va exista o amenințare constantă pentru toți vecinii noștri din întreaga regiune”, a declarat Svetlana Țihanovskaia la CNN.

Este un avertisment asemănător celui dat de președintele american Joe Biden în contextul respingerii de către Senat a pachetului de sprijinire a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care fostul premier britanic și actual ministru de Externe David Cameron a încercat, de la Washington, să-i convingă pe republicani.

Politicianul britanic afirmă că pentru 10% din bugetul de apărare al SUA au fost distruse aproape jumătate din mijloacele militare rusești de dinainte de război. „Raportul calitate-preţ este uimitor. Dacă asta nu este o investiţie bună, atunci nu ştiu ce este”, declară Cameron, conform The Guardian.

Un militar ucrainean în cârje se uită la un monument comemorativ, recent instalat pentru a aduce un omagiu soldatului ucrainean ucis Olexandr Mațievski, în Kiev, 7 decembrie 2023.

Iar în timp ce liderul rus îl primea ieri la Moscova pe omologul său iranian, șeful spionajului său declara că Ucraina va deveni „al doilea Vietnam” pentru Statele Unite, relatează Reuters.

Rusia a deportat 20.000 de copii ucraineni, iar Kievul acuză că acest lucru continuă în fiecare zi. În schimb, forțele speciale ale Ucrainei au ucis doi trădători în incidente separate.

Alegerile prezidențiale de anul viitor din Rusia au fost stabilite pentru 17 martie, iar opozantul Alexei Navalnîi spune că o victorie a lui Putin ar putea „distruge” țara.

BBC relatează că Rusia a schimbat tactica și încearcă acum să-i forțeze pe migranții de la granița cu Finlanda să se înroleze la război. Televiziunea britanică descrie și cum au fost păcăliți unii actori americani să facă propagandă pro-rusă.

SUA critică Israel

Israelul a acuzat Hamas că a lansat rachete din „zonele umanitare” în sudul Fâșiei Gaza, unde mii de palestinieni disperați au căutat refugiu, ceea ce sporește îngrijorarea că niciun loc din enclava lovită nu poate fi cu adevărat sigur pentru civili, relatează The New York Times.

Între timp, oficialii americani fac presiuni pentru creșterea ajutorului umanitar în Gaza, în timp ce ofensiva israeliană continuă, iar zeci de mii de palestinieni se îndreaptă spre Rafah pentru a scăpa de luptele intense din sudul Fâșiei Gaza, potrivit Washington Post.

Totodată, Statele Unite critică Israelul cu privire la numărul mare de civili uciși. „Vedem o diferență între intenția de a proteja civilii și rezultatele reale de pe teren”, a spus secretarul de stat Antony Blinken, potrivit Reuters.

Agenția britanică de presă Reuters acuză forțele israeliene că l-au ucis pe unul dintre jurnaliștii săi din Liban. Grupul Amnesty pentru drepturile omului afirmă că atacul împotriva lui Issam Abdallah a fost deliberat și trebuie investigat ca o crimă de război.

Jurnalistul Issam Abdallah de la Reuters, surprins cu o pisică în brațe, în Saaideh, Liban, pe 4 iulie 2023.

Tot Reuters publică mărturia exclusivă a unui munictor thailandez care a fost ținut 50 de zile în captivitate de către Hamas, după atacul din 7 octombrie, timp în care a fost bătut. Ținut într-o cameră mică dintr-un tunel, bărbatul a crezut constant că va muri acolo.

CNN difuzează imagini care sugerează o detenție în masă de către armata israeliană a unor bărbați care au fost puși să se dezbrace până la lenjeria intimă, să îngenuncheze pe stradă.

Sunt neclare circumstanțele și data acestor rețineri, iar televiziunea americană relatează în baza mărturiilor unor rude că unii dintre acești bărbați nu au vreo afiliere la grupurile militante din Gaza.

Alte știri:

  • SUA participă la exerciţii militare aeriene în Guyana, pe fondul tensiunilor cu Venezuela. „Nu vrem un război în America de Sud”, adaugă președintele Braziliei - AFP.
  • Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a fost inculpat joi pentru a doua oară la nivel federal, de data aceasta pentru evaziune fiscală - Associated Press.
  • Cum au distrus politicienii britanici unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume - NYT.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
George