Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Președintele ales Donald Trump îl propune drept procuror general pe controversatul politician republican Matt Gaetz, acuzat de comportament sexual inadecvat. Pentru șefia Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Trump o propune pe Tulsi Gabbard, o fostă democrată cu opinii considerate mai degrabă favorabile față de lideri autoritari precum Vladimir Putin și Bashar al-Assad.
- În urma alegerilor din 5 noiembrie, Partidul Republican din SUA își menține controlul asupra Camerei Reprezentanților.
- Un sondaj de opinie al companiei Atlasintel, cu sediul în Brazilia, îi plasează pe George Simion și Elena Lasconi la egalitate, pe locul doi, după Marcel Ciolacu, în opțiunile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din România – Hotnews.ro.
Alegerile din SUA. Al doilea șoc
„Vine Ciocanul Justiției” – Asta a scris aseară, pe platforma sa, X, fostă Twitter, Elon Musk. În prezent unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui ales Donald Trump, Musk a marcat astfel nominalizarea politicianului republican Matt Gaetz drept procuror general, adică șef al Departamentului de Justiție (DOJ) din Statele Unite.
Gaetz a fost implicat într-o anchetă DOJ cu privire la un caz de trafic sexual, notează AP, și era în continuare vizat de o investigație a Comisiei de Etică a Camerei Reprezentanților.
În timpul nopții, imediat după ce a fost nominalizat, Gaetz a demisionat din Camera Reprezentanților, deci, notează CNN, este foarte posibil ca raportul Comisiei care l-a investigat, așteptat săptămâna aceasta, să nu mai apară niciodată.
Acuzațiile la adresa lui Gaetz vizau un presupus comportament sexual inadecvat, consumul ilicit de droguri, acceptarea de cadouri nepotrivite, acordarea de privilegii persoanelor cu care avea o relație personală și obstrucționarea investigațiilor guvernamentale cu privire la comportamentul său. Gaetz a negat în mod repetat orice faptă greșită, inclusiv întreținerea de relații sexuale cu un minor sau că a plătit pentru sex.
Oponenții lui Donald Trump au avut aseară al doilea șoc major de după cel din 5 noiembrie, când Donald Trump a fost reales ca președinte al Statelor Unite, și chiar și unii republicani au fost luați prin surprindere și sunt „îngrijorați” de cele mai recente propuneri în funcții cheie, scrie The Hill.
„O numire șocantă, dar care transmite un mesaj puternic”, scrie BBC, care amintește că, în 2018, Gaetz a invitat în Congres, la discursul despre starea Uniunii, un militant de extremă dreapta, care neagă existența Holocaustului.
Angajații din Departamentul de Justiție sunt șocați, scrie NBC News. Sub conducerea lui Gaetz, Departamentul de Justiție ar putea deveni doar o unealtă pentru ca Donald Trump să se răzbune pe oponenții săi politici, notează The Washington Post.
Gaetz este un critic vehement al Departamentului Justiției și e de așteptat, dacă va deveni procuror general, să ia măsuri radicale. Nu a ezitat să vorbească chiar despre desființarea FBI, notează Reuters. Agenția de știri precizează că Gaetz este doar unul dintre cei propuși de Donald Trump fără a avea experiență în domeniul pe care ar urma să îl conducă. Este și cazul lui Tulsi Gabbard, propunerea pentru șefia Comunității Naționale de Informații.
The Guardian scrie despre vizita secretă a acesteia în Siria, în 2017, și faptul că a exprimat îndoieli cu privire la atrocitățile comise de Bashar al-Assad, dar și că îl consideră vinovat pentru războiul din Ucraina mai degrabă pe Joe Biden, decât pe Vladimir Putin.
Fostă democrată, devenită susținătoare ferventă a lui Donald Trump, Tulsi Gabbard nu a lucrat niciodată în domeniul pe care ar urma să îl conducă și a fost acuzată în trecut, chiar de unii republicani, de preluarea și răspândirea temelor de propagandă ale Rusiei, notează NBC News.
Cele două nominalizări extrem de controversate vin după cea a unui realizator de emisiuni de la Fox News, fostul militar Pete Hegseth, la conducerea Departamentului Apărării. Echipa lui Trump ar pregăti deja lista ofițerilor de rang înalt pe care vrea să îi vadă plecați de la Pentagon, relatează, în exclusivitate, Reuters.
Puterea lui Donald Trump
Începând de ieri, controlul deplin al lui Donald Trump asupra guvernării și legislativului din SUA a devenit clar. Partidul Republican a ajuns la cele 218 de mandate din Camera Reprezentanților care îi aduc majoritatea, notează NPR.
Încă nouă mandate urmează să fi decise, potrivit monitorizării AP, dar ele nu vor schimba faptul că 2024 înseamnă succes deplin pentru Donald Trump și republicani.
Controlul deplin asupra guvernării - „trifecta”, cum este numit - îi aparține lui Donald Trump, scrie BBC, iar controlul asupra Curții Supreme și-l adjudecase deja din mandatul anterior.
Donald Trump va putea așadar să treacă, fără probleme, la îndeplinirea promisiunilor electorale – deportarea în masă a milioane de imigranți ilegali, impunerea unor tarife semnificative importurilor, anularea unor reguli de protecție a mediului. The Guardian adaugă deschiderea drumului spre promovarea unei agende sociale profund conservatoare.
Primul test major al majorității obținute de Trump va fi chiar constituirea viitorului său cabinet, scrie The Washington Post și obținerea aprobării Senatului pentru numirile controversate Gaetz, Gabbard și Hegseth.
Senatori republicani și chiar consilieri ai lui Trump au fost șocați de numirea lui Matt Gaetz, unul din aceștia spunând pentru The Washington Post că Matt Gaetz ar putea obține șefia Justiției doar printr-o numire care ocolește audierile și votul din Senat, așa-numita numire în timpul vacanței Senatului – recess appointment.
Trump a cerut deja ca procesul de confirmare a nominalizărilor sale în Senat să fiu unul rapid, transmite CNN, și i-a încurajat pe republicani să sprijine ideea numirilor pe care președintele le poate face în timpul vacanței legislativului, fără audieri în Senat. Acum 10 ani, o încercare similară a lui Barack Obama a fost semnalată de republicani Curții Supreme, care, în componența de la acea vreme, le-a dat câștig de cauză.
Nu e clar dacă Trump ar avea măcar nevoie de o astfel de strategie sau republicanii vor face fără comentarii tot ce dorește președintele ales. Deocamdată, pare că cel puțin câțiva dintre ei ar putea rupe rândurile, potrivit Politico, dar răzgândirile politice sunt frecvente, iar șocul propunerilor controversate ar putea trece în scurt timp.
Campania din România
Cu 10 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un sondaj de opinie publicat de Hotnews.ro îi plasează pe președinții USR și AUR, Elena Lasconi și George Simion, la egalitate, pe locul doi al opțiunilor celor intervievați, cu 14,2%. Pe primul loc ar fi Marcel Ciolacu (25,4%), pe locul 3 Nicolae Ciucă (10,2%), urmat de Mircea Geoană cu 9,1%.
Studiul e realizat de compania Atlasintel, care a avut sondajul cel mai apropiat de realitate la alegerile locale, după cum transmitea, în luna iunie, Digi24.
Între timp, notează Hotnews.ro, campania electorală a fost marcată în ultima zi de schimbul de replici între partenerii de Coaliție Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD). Tema pe care o dezbat – acuzațiile la adresa lui George Simion (AUR) că s-ar fi întâlnit cu spioni ruși. Simion neagă acuzațiile.
Din G4Media, o exclusivitate – președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (PSD) au călătorit de mai multe ori în cursul anului 2022 la Nisa împreună cu familia Vicol – Ciorbă, cu un jet privat închiriat de compania Nordis de la compania Țiriac Air.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anchetează Afacerea Nordis pentru constituire de grup infracțional organizat și delapidare.
Europa Liberă analizează azi implicarea companiilor din Turcia în construcția de autostrăzi și a noilor linii de metrou din România, iar Libertatea scrie că ambasadorul Turciei, Özgür Kıvanç Altan, critică România tocmai pentru lipsa autostrăzilor.
Alte știri:
- Un adolescent de 16 ani a murit în unitatea de primiri urgențe de la cel mai mare spital din Gorj. El nu ar fi fost operat la timp, acuză familia băiatului.
- Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a asigurat Ucraina că sprijinul primit de la Statele Unite va fi întărit înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump.
- Donald Trump, s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele în funcție, Joe Biden, care l-a asigurat de întregul său sprijin pentru o tranziție eficientă.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate bune,
Carmen