3 minute | „Oferta finală” pentru profesori, ce vede Putin când se uită pe hartă și duelul Trump-DeSantis

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Curții Constituționale ruse, Valeri Zorkin, privesc o hartă în timpul unei întâlniri la Kremlin, Moscova, 23 mai 2023.

Profesorii continuă greva, după ce Guvernul le-a făcut o ofertă „batjocoritoare”. Rusia s-ar putea confrunta cu o „revoluție”, în timp ce Vladimir Putin contrazice o hartă. Iar Donald Trump are începând de astăzi un contracandidat „formidabil” în Partidul Republican.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Greva generală din învățământ continuă. Sindicaliștii au refuzat oferta Guvernului - două prime de 1.000 și 1.500 de lei - în locul creșterilor salariale și plănuiesc astăzi inclusiv un marș de protest în București.
  • Șeful mercenarilor Wagner laudă armata ucraineană și spune că războiul din Ucraina s-a întors împotriva Rusiei, avertizând cu privire la o „revoluție” ca în 1917. De la Kremlin, Vladimir Putin contrazice o hartă.
  • Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a lansat oficial campania printr-o înregistrare în care spune că se înscrie în cursa pentru Casa Albă din Partidul Republican „pentru a conduce marea noastră revenire americană”.

„Oferta finală”: 2.500 de lei

Sindicatele din Educație au purtat noi discuții cu privire la încetarea grevei, ieri, cu secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu. Acesta a declarat aseară că este exclusă mărirea salariilor pentru profesori. Oferta „suplimentară” și „finală” a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume de 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în octombrie, după cum relatează Europa Liberă.

Edupedu scrie însă că Neacșu a mințit când a declarat că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori: în 2023, Guvernul și Parlamentul au mărit constant veniturile diferitelor categorii de bugetari.

Prin urmare, greva generală din învățământ continuă, iar un lider sindical al profesorilor ieşeni a descris oferta Guvernului ca fiind „o jignire şi o batjocură”, conform News.ro.

La interviurile „one2one” de la Europa Liberă, profesoara Firuța Tacea a descris care sunt problemele Educației, dincolo de salarii.

Libertatea are în deschidere un articol de opinie critic cu privire la o burtieră de la televiziunea Digi24, de aseară, care făcea referire la greva profesorilor: „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”.

Președintele organismului care a considerat că ministrul liberal Lucian Bode nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat și-a dat demisa după decizia instituției, scrie Hotnews. Motivul este „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”, spune prof. dr. Dacian C. Dragoș.

Președintele Klaus Iohannis alături de conducerea PNL, printre care Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

Iar G4Media relatează despre ieșirea publică a președintelui Klaus Iohannis, care a spus că rotația guvernamentală trebuie să se desfășoare „sticlă”, iar în varianta optimală s-ar încheia pe 30 mai. El a adăugat că așteaptă ca premierul Ciucă să-și depună mandatul deoarece „nu am niciun interes să trag de timp”.

Aceeași publicație are și un editorial la adresa președintelui: „Împărate, ești gol!”. „Are guvernul lui. Are ministrul lui. Are, în sfârșit, și legile lui. Are aproape toată presa la picioare, cumpărată cu bani care ar fi putut acoperi salariile profesorilor. Și totuși, educația e în colaps. Singura lui contribuție e o nouă vacanță, mascată sub numele de «Săptămâna verde», după aproape 9 ani de mandat.”

Europa Liberă scrie despre supărarea din UDMR legată de schimbul premierilor. Liderii Uniunii nu vor să dea Ministerul Dezvoltării pe cel al Fondurilor Europene și nu exclud ieșirea de la guvernare.

Colegii mei de la Europa Liberă mai scriu de ce s-a predat fostul ministru Darius Vâlcov, în Napoli, la scurt timp după ce a fugit de condamnare.

Șeful mercenarilor ruși vede revoluții

Liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a spus într-un interviu difuzat ieri că planul Moscovei de „demilitarizare” a Ucrainei prin invazia sa pe scară largă a eșuat, transformând în schimb armata vecină într-una dintre „cele mai puternice din lume”, relatează Europa Liberă.

Mai mult, Evgheni Prigojin și-a manifestat „temerea” că pierderile constante și în creștere de pe câmpul de luptă ar putea duce la o revoluție în Rusia. Ca în 1917, a spus el.

RFE/RL prezintă cine sunt bărbații care au lansat „testul de forță”: un raid transfrontalier din Ucraina în Rusia, în timp ce The New York Times relatează că „proaspătul atac pe pământ rusesc” ar fi fost menit să ironizeze Kremlinul și să distragă armata rusă de pe front.

„Războiul pentru tronul lui Putin a început”, este titlul unui interviu din RFE/RL cu Roman Anin, un jurnalist rus de investigație.

Președintele rus este ironizat după ce o înregistrare în care apare uitându-se pe o hartă franceză din secolul al XVII-lea, relatează The Moscow Times. Ucraina „nu a existat în istoria omenirii” și ar fi fost creația sovieticilor, susține Vladimir Putin despre harta - disponibilă și online - pe care scrie „Ucraina sau țara cazacilor”.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, ține în mână un steag rusesc în fața soldaților săi, Bahmut, Ucraina, 20 mai 2023.

Associated Press și Reuters relatează despre vizita în China a premierului rus Mihail Mișustin.

În remarcile de dinaintea întâlnirii cu omologul chinez, oficialul rus nu a menționat războiul din Ucraina, afirmând doar că presiunea din partea Occidentului întărește legăturile sino-ruse, fiind planificată „semnarea unui număr de acorduri bilaterale”.

Între timp, procesul lui Anatoli Maslov - unul dintre cei trei oameni de știință ruși specializați în rachete hipersonice care au fost acuzați de trădare - va începe pe 1 iunie, la Sankt Petersburg, scrie RFE/RL. Cei trei cercetători sunt acuzați că au transmis informații clasificate altei țări, dar presa locală scrie că țara cu pricina ar fi China.

Rivalul lui Donald Trump în Partidul Republican

Presa din Statele Unite scrie despre lansarea oficială a lui Ron DeSantis în alegerile din Partidul Republican pentru nominalizarea candidatului la Casa Albă, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

El și-a lansat candidatura printr-o discuție pe Twitter cu Elon Musk și un videoclip de campanie, care au cauzat probleme tehnice pentru rețeaua de socializare deținută de miliardar, relatează CNN. „Serverele sunt foarte solicitate”, a spus Musk, după care conexiunea s-a întrerupt pentru câteva minute.

The New York Times îl descrie ca fiind un „susținător al cauzelor conservatoare” și „combativ” împotriva „stângii americane”, fiind în același timp „cel mai formidabil rival republican cu care s-a confruntat Donald Trump” din 2016 încoace.

De altfel, Donald Trump a reacționat la lansarea candidaturii, o reacție pe care FoxNews o descrie ca fiind „bizară” și că a creat confuzie.

Ron DeSantis (stânga) și Donald Trump, la acea vreme președintele SUA, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, 28 aprilie 2020.

„Butonul meu roșu este mai mare, mai bun, mai puternic și funcționează (TRUTH), al tău nu! (conform conversației mele cu Kim Jong Un, din Coreea de Nord, care în curând va deveni prietenul meu!)”, a scris fostul președinte pe rețeaua sa de socializare denumită „Truth” / „Adevăr”.

The Washington Post scrie care sunt cele patru lucruri de ținut minute după ce guvernatorul statului Florida, în vârstă de 44 de ani, și-a lansat candidatura, iar The Guardian prezintă zece lucruri despre Ron DeSantis.

BBC se întreabă cine va fi câștigătorul dintre cei doi, prin următoarea introducere: „DeSantis se prezintă ca un conservator în stilul lui Trump, fără bagajul Trump”.

Însă The New York Times amintește cine sunt ceilalți candidați la nominalizare, atât din Partidul Democrat, cât și din Partidul Republican.

În alte știri:

  • Tina Turner a murit pe 24 mai la vârsta de 83 de ani. Cântăreața americană a fost descrisă deseori ca „regina rock'n'roll-ului”, câștigând opt premii Grammy și lăsând în urma sa mai multe melodii celebre. Și-a început viața într-o așezare agricolă în care s-a confruntat cu dificultăți, a fost într-o relație abuzivă, iar doi dintre copiii săi au murit înaintea sa.
  • Un bărbat cu paralizie a reușit să meargă singur, după zece ani în care a fost imobilizat, în urma unor implanturi în creier și în coloana vertebrală. A fost creată astfel o legătură de transfer a intențiilor de mișcare ale creierului către mușchi, printr-o unitate de procesare purtată ca un rucsac.
  • Inteligenţa artificială ar putea prezenta riscuri existenţiale, iar guvernele trebuie să ştie cum să se asigure că tehnologia „nu este folosită greşit de oameni rău-voitori”, a avertizat fostul CEO al Google, Eric Schmidt.

Vă așteptăm sugestiile, criticile sau mesajele de apreciere la adresa de e-mail treiminute@rferl.org ori pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe mâine,
George