3 minute | Ciucă rămâne premier în lumea minunată a președintelui Iohannis, în care găsim mult copy & paste

Președintele Klaus Iohannis a dat semnalul încă de ieri că premierul Nicolae Ciucă nu va demisiona astăzi, conform înțelegerilor din coaliția PSD-PNL-UDMR, în timp ce profesorii se află în grevă.

Greva profesorilor intră astăzi în a cincea zi consecutivă, după ce coaliția PSD-PNL-UDMR a făcut aceeași ofertă. Așteptat să demisioneze astăzi pentru declanșarea rotației premierilor, Nicolae Ciucă rămâne în funcție.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Aproximativ 15.000 de profesori au protestat ieri în București, în cea de-a patra zi de grevă din cauza salariilor mici și a finanțării insuficiente a Educației. Nu se întrevede vreun acord cu Guvernul, care le-a făcut aceeași ofertă pentru a treia oară.
  • Același guvern, dar și președintele Iohannis, au legat tot mai strâns greva profesorilor de rotația premierilor. Nicolae Ciucă tocmai a anunțat că nu va demisiona azi.
  • Rusia a oficializat desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus. Statele Unite au condamnat gestul, dar spun că nu își vor ajusta postura nucleară.

Nici la mall, nici la piață. La Guvern!

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de ultima ofertă a Guvernului, după negocierile de aseară, și spun că vor continua greva, anunțând în același timp un protest uriaș pentru marți în fața Palatului Cotroceni, potrivit Hotnews.

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis să nu acorde nicio creștere de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe - oferta cunoscută până acum - conform purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru.

Singura majorare salarială ar fi fost aprobată pentru personalul nedidactic din școli (paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști), în timp ce profesorii vor trebui să aștepte 2024, când ar trebui să intre în vigoare noua lege a salarizării.

Profesorii se află astăzi în a cincea zi de grevă generală și amenință că vor organiza proteste și la Palatul Cotroceni.

Întrebat de ce Guvernul vine cu aceeaşi ofertă pentru profesori, reprezentantul Executivului a răspuns că „aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall”, transmite G4Media.

Cât costă zgârcenia coaliției? O creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație, cerința sindicatelor, ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele șase luni rămase în acest an, conform calculelor Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației.

„Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, este gluma făcută de președintele Klaus Iohannis, la Sibiu, în fața elevilor cărora le predă soția sa, Carmen, transmite Turnul Sfatului. Ziarul menționează că profesorii și copiii au fost aduși de acasă ca să facă figurație la Colegiul Brukenthal.

În orașul său natal, Klaus Iohannis a fost întâmpinat ca în „Epoca de Aur”, relatează Antena 3, difuzând imagini cu un cor de copii care i-a cântat președintelui melodia „O lume minunată”.

Într-un videoreportaj, Europa Liberă a surprins din stradă vocea profesorilor: „Nu suntem asistați social, nu suntem cerșetori. Respectați-ne!”

Colegii mei au stat de vorbă și cu fostul director al comisiei care a decis că Lucian Bode, ministrul PNL al Internelor, nu ar fi plagiat. „Decizia de plagiat a UBB rămâne”, a spus profesorul Dacian Dragoș. Ca o paranteză: premierul Ciucă a fost acuzat și el de plagiat în trecut.

Premierul Ciucă mai stă

La aceeași conferință de presă de aseară, purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă va demisiona astăzi, pentru ca Marcel Ciolacu să poată prelua funcția și să formeze un nou cabinet. Decizia o vom afla zi, a transmis el, conform Agerpres.

Anunțul, care nu mai era deja o surpriză, a venit în această dimineață, iar declarațiile complete și detaliile le aflați de la colegii mei, pe site-ul Europa Liberă.

Semnalul ​a fost dat încă de ieri, de la Sibiu, de către președintele Klaus Iohannis, care a spus că rotația premierilor mai poate aștepta, după ce cu o zi înainte susținea că ea trebuie să se desfășoare conform protocolului.

Președintele României, Klaus Iohannis, la Sibiu, 25 mai 2023.

Teoreticul viitor premier, Marcel Ciolacu, a încercat să facă un joc de imagine în timpul vizitei de la Buzău, însă profesorii l-au huiduit, după cum arată Europa Liberă într-o analiză despre ce șanse mai are rotația guvernamentală.

Alte două știri care merită menționate din România:

  • La trei ani de la moartea tânărului împușcat de polițiști cu 6 gloanțe, în pandemie, dosarul este încă în cercetare, iar familia acuză că „n-am primit niciodată scuze din partea statului”.
  • A fost semnat contractul pentru prima magistrală de metrou din Cluj-Napoca, al doilea oraș din țară care ar urma să aibă acest mijloc de transport.

Arme nucleare tactice în Belarus

Rusia și Belarus au semnat ieri acordul prin care desfășurarea armelor nucleare tactice ale Moscovei pe teritoriul aliatului său poate avea loc, deși controlul armelor rămâne la Kremlin, transmite Associated Press. Gestul a fost condamnat de Statele Unite.

Armele nucleare tactice sunt destinate să distrugă trupele și armele inamice pe câmpul de luptă. Acestea au o rază de acțiune relativ scurtă și un randament mult mai mic decât focoasele nucleare montate pe rachete strategice cu rază lungă de acțiune, care sunt capabile să distrugă orașe întregi.

Între timp, Rusia a anulat cel mai important spectacol aerian al său, pentru prima dată în trei decenii, reltează Current Time. Expoziția bianuală, organizată chiar și în timpul pandemiei Covid, a fost anulată pe termen nedefinit di nmotive de securitate.

Militari din Belarus în timpul unui exercițiu de utilizare a armelor nucleare tactice, pe un teren de antrenament rusesc, 25 aprilie 2023.

Contraofensiva ucraineană este în curs de desfăşurare de câteva zile, susţine un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, scrie Agerpres, iar pe front, mercenarii Wagner predau orașul Bahmut armatei regulate rusești, potrivit Reuters.

Konstantin Dolgov, un jurnalist de la o publicație pro-Kremlin, a fost concediat după ce a publicat interviul cu Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, transmite Current Time.

În interviul pentru publicația Telega ONLINE, Prigojin a declarat că planul Moscovei de a „demilitariza” Ucraina a eșuat, că invazia Rusiei „a transformat armata ucraineană într-una dintre cele mai puternice din lume” și, de asemenea, a criticat oficialii militari de top ai Rusiei, acuzându-i de neprofesionalism și de corupție.

Rusia nu va obține o victorie militară în Ucraina, a declarat ieri generalul de armată Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al SUA, adăugând că armata ucraineană nu ar trebui să folosească armament american în interiorul Rusiei, relatează RFE/RL.

Uniunea Europeană prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina, în timp ce Marea Britanie spune că va menține activele Kremlinului înghețate până când Rusia va plăti despăgubiri Ucrainei, scrie The Guardian.

Alte știri:

  • Turcii sunt așteptați duminică să aleagă între președintele Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, și candidatul partidelor de opoziție Kemal Kilicdaroglu. Actualul președinte este considerat favorit să câștige, iar BBC a analizat ce ar însemna pentru Turcia încă cinci ani sub Erdogan.
  • Inteligența artificială a fost folosită pentru a descoperi abaucina, un antibiotic eficient împotriva A baumannii, o bacterie super-rezistentă, care reprezintă o amenințare pentru pacienții care au nevoie de ventilatoare, catetere de sânge și cei care au răni deschise în urma unor intervenții chirurgicale.
  • Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a primit în cele din urmă aprobare de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a demara primul său studiu clinic pe oameni.

Vă așteptăm sugestiile, criticile sau mesajele de apreciere la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, ori pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Weekend liniștit,
George