3 minute | Încă un asasinat în Rusia, de ce crește prețul petrolului, secretele familiei ASF și trenurile care ucid

Blogger militar rus Vladlen Tatarsky, într-o fotografie nedatată de pe rețelele de socializare, obținută de Reuters pe 2 aprilie 2023.

Un promotor al războiului rus în Ucraina, adeseori critic cu privire la eșecurile armatei rusești, a fost ucis într-o explozie din Sankt Petersburg. În Europa au fost alegeri în mai multe țări, iar în România vorbim despre trenurile care ucid și salariile secrete de la ASF.

Bine v-am regăsit,

Iată știrile zilei:

  • Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarsky a fost ucis ieri de explozia unei bombe, într-o cafenea din Sankt Petersburg. Pe numele său din acte Maksim Fomin, născut în Ucraina, el era una dintre cele mai proeminente voci ale unei facțiuni ultranaționaliste din Rusia.
  • Alegerile din Bulgaria, pentru a cincea oară în doi ani, și Finlanda au fost în atenția presei europene în acest weekend, premierul finlandez Sanna Marin recunoscându-și înfrângerea.
  • Rusia, Arabia Saudită și alți producători din OPEC+ au anunțat aseară noi reduceri ale producției de petrol, într-o mișcare surpriză care a provocat deja în această dimineață o creștere cu 8% a prețurilor.

„Corespondent de război” ucis într-o cafenea

Bloggerul militar rus Vladlen Tatarsky a fost ucis în timpul unui eveniment organizat într-o cafenea din Sankt Petersburg, de o bombă improvizată ascunsă într-o mică statuie. Alte 25 de persoane au fost rănite.

Moartea acestuia pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități strâns asociate cu războiul din Ucraina, conform Reuters, după ce, în luna august, o mașină capcană a ucis-o pe Daria Dugina, fiica lui Alexander Dugin, un susținătorul ultranaționalist rus al președintelui Vladimir Putin.

CNN precizează însă că Tatarsky, născut în estul Ucrainei, dar care a dobândit cetățenia rusă, devenise critic în ultima perioadă cu privire la regresele armatei ruse în Ucraina.

Anchetatori și ofițeri de poliție ruși la locul exploziei din Sankt Petersburg, Rusia, 2 aprilie 2023.

În timp ce Rusia acuză Ucraina fără să ofere dovezi, Kievul pune atacul pe seama fracturilor interne din societatea rusă. „Păianjenii se mănâncă între ei în borcan. Momentul în care terorismul intern devine un instrument de luptă politică internă era o chestiune de timp”, afirmă consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, citat de Radio Svoboda.

Potrivit martorilor citați de The New York Times și de postul de știri independent Fontanka, bloggerul a primit statuia de la o femeie care s-a prezentat ca fiind o sculptoriță pe nume Nastya. Meduza relatează că aceasta a fost arestată.

Între timp, Rusia a preluat de la 1 aprilie conducerea Consiliului de Securitate al ONU, motiv pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația „absurdă și distructivă” dovedește „falimentul total al instituțiilor internaționale”, scrie Europa Liberă.

Tot în Europa Liberă puteți citi despre discuție dintre secretarul de Stat american, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu privire la arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.

Rusia, Arabia Saudită & co. scad producția de petrol

Rusia, Arabia Saudită și alți producători de petrol din OPEC+ au anunțat duminică seară reduceri suplimentare ale producției de peste 1 milion de barili pe zi, față de cele 2 milioane cunoscute, transmite Reuters.

Washingtonul a atacat reducerile, deoarece oferta mai restrânsă crește prețul petrolului, argumentând că lumea are nevoie de prețuri mai mici pentru a susține creșterea economică și pentru a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să obțină venituri pentru a finanța războiul din Ucraina.

Financial Times scrie că decizia pune Riadul „pe un curs de coliziune” cu SUA, menționând că prețul petrolului a crescut cu 8% la deschiderea ședinței de tranzacționare din Asia, luni dimineață.

Alegerile parlamentare din Finlanda au fost o cursă în trei: premierul și liderul social-democraților Sanna Marin (stânga), liderul Coaliției Naționale Petteri Orpo (dreapta), și liderul Partidului Finlandez Riikka Purra (centru), 2 aprilie 2023.

În Finlanda, liderul conservator Petteri Orpo a câștigat o cursă electorală extrem de strânsă, învingând partidul de centru-stânga al prim-ministrului Sanna Marin, care se află abia pe locul al treilea, după Partidul Finlandez (populist de dreapta), conform BBC.

Iar în Bulgaria, alegerile parlamentare s-au încheiat fără un câștigător clar, din cauza diferenței prea mici. Chiar dacă blocul reformist PP-DB se află pe primul loc, conform exit-poll-urilor citate de Reuters, fostul premier bulgar Kiril Petkov va avea probleme în a forma un guvern de coaliţie stabil.

Alegeri au fost și în Muntenegru, unde reformatorul Jakov Milatovic, un fost ministru al economiei în vârstă de 36 de ani, a revendicat victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce Milo Djukanovic și-a recunoscut înfrângerea. Acesta s-a aflat la putere timp de trei decenii, conform RFE/RL.

Secretele familiei ASF

La rubrica „Țară în service”, pe care o puteți citi în fiecare duminică la Europa Liberă, colegii mei vă arată cum lipsa de investiții de la CFR Călători, cu locomotive vechi de 50 de ani, care încă sunt folosite, ucid oameni.

Colegii mei mai scriu și despre marea familie de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF): rude ale unor politicieni, soții de directori și foști SRI-iști au salarii ținute secret, în timp ce Agenția Națională de Integritate (ANI) tace, iar falimentele din domeniu se țin lanț.

De asemenea, la Europa Liberă, despre cum planurile naționale de redresare par să devină oglinda rezistenței statelor UE la reforme profunde, iar România nu e singura țară în impas. Italia, Belgia, Spania au si ele probleme tot cu legea pensiilor și riscă să piardă o parte din bani.

Libertatea publică „o mărturie sinceră” a unei șefe din PSD care a fost numită recent în conducerea Șantierului Naval 2 Mai. Marinela Voivozeanu spune că nu a întrebat-o nimeni înainte să fie pusă în funcție. „Eu nu ştiu ce înseamnă activitatea şantierului naval”, spune ea, de profesie inginer agricol.

Agenția națională de presă Agerpres prefațează vizita cancelarului german Olaf Scholz, care va avea astăzi o reuniune trilaterală cu președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.

Iar din Hotnews aflăm că România va găzdui, la Satu Mare, un centru de mentenanță al companiei germane Rheinmetall pentru armele occidentale folosite de Ucraina în războiul cu Rusia.

Andrew Tate (stânga) și fratele său Tristan (centru) părăsesc centrul de detenție al poliției din București, însoțiți de avocat, după eliberarea condiționată din închisoare, vineri, 31 martie 2023.

Digi24 și alte publicații românești relatează despre cum și-au petrecut frații Tate primele zile de arest la domiciliu, după eliberarea condiționată de vineri seară.

Alte știri:

Ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Săptămână ușoară,
George