3 minute | SUA retrag diplomați din Ucraina, „marionetele” lui Putin, 24 Ianuarie 1859

Vladimir Putin ar avea deja mai multe posibile nume care să preia controlul în Ucraina, susține Marea Britanie.

Situația din Ucraina se degradează de la zi la zi. Marea Britanie a anunțat în weekend că Vladimir Putin ar avea o listă de posibili politicieni-marionetă pe care vrea să-i impună la Kiev. SUA au decis retragerea angajaților ambasadei sale din Ucraina și ar putea trimite trupe în Estul Europei.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Departamentul de stat american a ordonat familiilor angajaților ambasadei SUA din Kiev să părăsească Ucraina, pe fondul temerilor privind o posibilă acțiune militară a Rusiei.
  • Președintele SUA, Joe Biden, ia în calcul să trimită câteva mii de trupe și armament în țările aliate NATO din Estul Europei și din zona Baltică.
  • România celebrează astăzi 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Iași, unde Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat domnitor al Moldovei la 1859, autoritățile locale nu vor organiza nicio manifestație.

SUA ar putea trimite trupe în Europa

Departamentul de stat american se teme că „nu va fi în măsură” să evacueze cetățenii americani din Ucraina în cazul unei posibile invazii a țării de către forțele militare rusești.

Autoritățile americane au decis ca angajații ambasadei SUA la Kiev, dar și familiile acestora, să părăsească țara „din cauza amenințării continue” a Rusiei.

„Acestea sunt precauții care nu subminează în niciun fel sprijinul sau angajamentul nostru față de Ucraina”, a spus un înalt oficial american într-o discuție cu reporterii.

Departamentul de Stat i-a avertizat, de asemenea, pe cetățenii americani, să evite călătoriile în Ucraina, dar și în Rusia, unde s-ar putea confrunta cu „hărțuirea” de către autoritățile ruse, în condițiile în care Ambasada SUA la Moscova ar avea resurse limitate în a acorda asistență.

Angajații Ambasadei SUA în Kiev au fost sfătuiți de autoritățile americane să părăsească țara.

Situația din Ucraina se deteriorează de la zi la zi, iar rezolvarea pe cale diplomatică a conflictului dintre Vest și Vladimir Putin, președintele Rusiei, pare la acest moment foarte improbabilă.

Nici SUA nu par a mai spera într-o stingere a conflictului la masa negocierilor. New York Times scrie că președintele american Joe Biden ia în calcul să trimită câteva mii de soldați americani, dar și nave de război și avioane, către țările baltice și din Europa de Est care sunt partenere NATO.

Mișcarea ar reprezenta o schimbare de paradigmă pentru administrația Biden în privința conflictului din Ucraina, care a preferat până acum să meargă pe cale diplomatică.

Oficialii de top ai Pentagonului i-au prezentat lui Joe Biden mai multe opțiuni. De la 1.000 până la 5.000 de trupe care să fie trimise în Europa, cu posibilitatea ca acest număr să crească. România va fi, cel mai probabil, una dintre țările unde ar urma să ajungă trupe și echipament.

Duminică, Michael McCaul, reprezentant al republicanilor în Comitetul Afacerilor Externe, a spus că SUA trebuie să intensifice exercițiile militare comune în Polonia, țările baltice, România și Bulgaria „pentru a-i arăta lui Putin că nu glumim”.

Decizia de a trimite sau nu trupe îi aparține dlui Biden și ar urma să fie luată săptămâna aceasta.

„Marionetele” lui Putin

Una dintre cele mai importante știri din weekend a venit din Marea Britanie. Printr-un gest neobișnuit la acest nivel, ministrul de externe britanic a precizat că mai mulți foști politicieni de top din Ucraina se află în discuții cu serviciile de informații rusești cu privire la o posibilă preluare a puterii în Ucraina.

Fostul deputat ucrainean Evgheni Muraiev este indicat de britanici ca persoana pe care Kremlinul ar vrea să o impună la conducerea Ucrainei.

„Informațiile publicate astăzi pun în lumină amploarea activității ruse menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului”, a declarat șefa diplomației britanice, Liz Truss, citată de BBC.

„Rusia trebuie să pună capăt campaniilor de agresiune și dezinformare și să aleagă calea diplomatică”, a adăugat oficialul britanic.

Marea Britania acuză Rusia că vrea să impună politicieni pro-Kremlin în Ucraina. În imagine, Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Marea Britanie a nominalizat și persoanele apropiate de Moscova care s-ar afla în discuții cu serviciile de informații rusești pentru a ajuta Rusia să preia controlul asupra Ucrainei.

Printre acestea se numără Serghei Arbuzov - fost prim-viceprim-ministru în 2012-2014 și prim-ministru interimar în 2014; Andrei Kluiev - prim-viceprim-ministru în 2010-2012 și șef de cabinet al fostului președinte Viktor Ianukovici; Volodîmir Sivkovici - fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare (RNBO); Mikola Azarov - prim-ministru între 2010-2014.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacționat pe Twitter și a spus că serviciile secrete britanice „vehiculează dezinformări” și i-a îndemnat pe britanici să „înceteze aceste activități provocatoare” și „să nu mai răspândească prostii”.

O analiză despre semnificația anunțului Marii Britanii puteți citi în ediția noastră de astăzi.

163 de ani de la Unirea Principatelor

Prima piatră în temelia construcției statului român a fost pusă acum 163 de ani. La 24 ianuarie 1859, noul domnitor al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza era ales și domnitor al Țării Românești. Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit de membrii Adunărilor Naționale de la Iași și București au făcut posibilă dubla sa alegere.

La un veac și jumătate după acel moment, grav afectată de comunism, România este astăzi un stat funcțional, însă marcat de probleme. Construcția modernă începută la mijlocului secolului XIX a fost blocată în vremea dictaturii și recuperată cu pași prea mici după Revoluția din 1989.

Portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, publicat de revista „Vulturul” în 1909. În ciuda faptului că domnitorul a fost înlăturat de la putere din cauza tendințelor sale autoritariste de după 1864, meritele sale au fost mereu recunoscute și prezentate în manuale.

Europa Liberă va publica astăzi mai multe articole dedicate momentului 24 Ianuarie 1859.

Un alt articol interesant, prezentat astăzi de colegii de la Hotnews, este cel referitor la numărul demisiilor de anul trecut.

450.000 de demisii au fost înregistrate anul trecut în România, cu 60% mai multe decât în 2020. Cifra confirmă ceea ce pare a fi un trend mondial, declanșat de pandemie, și care afectează din ce în ce mai mult companii din întreaga lume.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau idei de subiecte pe care ați doris ă le abordăm la Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de email treiminute@rferl.org

Cele bune,

Ionuț