Ministerul de Externe britanic a făcut și gestul neobișnuit de a-l indica pe cel pe care Kremlinul intenționează să-l instaleze la conducerea Ucrainei: fostul deputat ucrainean Evgheni Muraiev.
Într-o declarație dată de Ministerul de Externe se spune că guvernul britanic deține informații că serviciile de informații ruse întrețin legături cu mai mulți foști politicieni ucraineni.
Declarația spune că printre aceștia se numără:
- Serghei Arbuzov - fost prim-viceprim-ministru în 2012-2014 și prim-ministru interimar în 2014;
- Andrei Kluiev - prim-viceprim-ministru în 2010-2012 și șef de cabinet al fostului președinte Viktor Ianukovici;
- Volodîmir Sivkovici - fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare (RNBO);
- Mikola Azarov - prim-ministru între 2010-2014.
Rusia a mobilizat 100.000 de militari aproape de granița cu Ucraina, dar neagă că plănuiește o invazie.
Și Marea Britanie, alături de parteneri, a avertizat că guvernul rus se va confrunta cu consecințe grave dacă va ataca Ucraina.
„Informațiile publicate astăzi pun în lumină amploarea activității ruse menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului”, a declarat șefa diplomației britanice, Liz Truss, citată de BBC.
„Rusia trebuie să pună capăt campaniilor de agresiune și dezinformare și să aleagă calea diplomatică”, a adăugat oficialul britanic.
Truss a repetat că „orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă cu costuri severe” și că poziția guvernului Regatului Unit cu privire la Ucraina este clară.
„Susținem fără echivoc suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, incluzând Crimeea. Ucraina este o țară independentă, suverană”, a spus ea.
„Vor fi consecințe foarte grave dacă Rusia va lua această decizie și va încerca să invadeze [Ucraina] sau să instaleze un regim marionetă”, a declarat viceprim-ministrul britanic Dominic Raab, într-un interviu acordat Sky News.
„Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în mod repetat: orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă cu costuri mari”, a adăugat oficialul britanic.
Declarația Ministerului de Externe al Regatului Unit a venit după ce mass-media europeană și rusă au anunțat că Londra și Moscova au convenit să aibă discuții la nivel înalt pentru a discuta despre criza de la granița ruso-ucraineană.
Agenția de știri de stat rusă TASS a transmis că Truss va vizita Moscova în februarie pentru discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
TASS a citat o sursă neidentificată a Ministerului de Externe spunând că „ministrul britanic de externe a cerut oportunitatea de a călători la Moscova” și că vizita a fost aprobată.
Vizita propusă de Truss ar fi prima a unui secretar de externe britanic la Moscova din decembrie 2017.
Statele Unite: Un „tip de complot profund îngrijorător”
Statele Unite consideră că acuzația conform căreia Moscova intenționează să instaleze un lider prorus în Ucraina este „profund îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne.
„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-și determina propriul viitor și suntem alături de partenerii noștri aleși democratic din Ucraina", a spus Horne.
Agenția de presă AFP, care citează o sursă din domeniul apărării din Marea Britanie, scrie că secretarul Apărării, Ben Wallace, l-a invitat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la discuții despre tensiunile din Ucraina.
„Având în vedere că ultima întrunire bilaterală în domeniul Apărării, dintre cele două țări, a avut loc la Londra în 2013, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a oferit să se întâlnească la Moscova”, a spus sursa citată.
Rusia cere Marii Britanii „să nu mai răspândească prostii”
Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacționat pe Twitter și a spus că serviciile secrete britanice „vehiculează dezinformarea” și i-a îndemnat pe britanici să „înceteze aceste activități provocatoare” și „să nu mai răspândească prostii”.
Rusia a mai invadat o dată Ucraina, în martie 2014, când a anexat Peninsula Crimeea, la scurt timp după ce președintele prorus a fos debarcat de la putere în urma protestelor de stradă.
Serviciile de informații occidentale și ucrainene au sugerat că o altă invazie sau incursiune ar putea avea loc la începutul anului 2022, după ce forțele ruse s-au mobilizat la graniță.
Rusia a negat că plănuiește vreun atac, dar președintele Putin a adresat o serie de cereri Occidentului, printre care și cea ca Ucraina să nu fie admisă în NATO.
Kremlinul a mai cerut ca NATO să renunțe la exercițiile militare și să înceteze trimiterea de arme în Europa de Est, considerând acest lucru ca o amenințare directă la adresa securității Rusiei.
Marea Britanie arată spre oamenii lui Ianukovici
Muraiev, un proprietar de presă, și-a pierdut locul în parlamentul ucrainean atunci când partidul său nu a reușit să obțină 5% din voturi la alegerile din 2019.
El a declarat pentru ziarul Observer că Ministerul de Externe „pare confuz” și că nu este foarte logic ce lansează pe seama sa pentru că a fost interzis în Rusia.
„Nu numai asta, ci și banii de la firma tatălui meu de acolo au fost confiscați", spune Muraiev.
Și ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, crede că Rusia încearcă să instaleze un lider pro-Moscova.
„Nu este prima dată când încearcă să facă acest lucru”, a declarat el pentru programul Trevor Phillips On Sunday de la Sky News.
Foreign Office a numit, de asemenea, alți patru politicieni ucraineni despre care a spus că mențin legături cu serviciile ruse de informații.
Se spune că unii dintre aceștia au fost în contact cu ofițeri de informații ruși care lucrau la un plan de invadare a Ucrainei.
Printre aceștia se află și Mikola Azarov, fost premier în mandatul președintelui prorus, Viktor Ianukovici, debarcat de la putere în 2014.
Azarov a fugit apoi în Rusia, unde a înființat ceea ce este considerat a fi un guvern marionetă în exil.
El a făcut obiectul sancțiunilor internaționale și al unui „aviz roșu” emis de Interpol la cererea guvernului ucrainean, pentru mai multe acuzații printre care și deturnare de fonduri.
Alt nume vehiculat este cel al lui Volodîmir Sivkovici, fostul adjunct al șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care a fost săptămâna aceasta sancționat de SUA pentru că a colaborat cu serviciile secrete ruse.
Ceilalți sunt Serghei Arbuzov și Andrei Kluiev, fost vicepremieri în mandatul aceluiași prorus, Viktor Ianukovici.
Ambasador: Rusia se află deja în Crimeea. Întrebarea nu este dacă Rusia va invada Ucraina, ci cum
Ambasadorul Pristaiko spune că întrebarea nu este dacă Rusia va invada Ucraina, ci dacă va fi o „invazie pe scară largă” sau ceva mai mică, amintind că Rusia se află deja în Crimeea de aproape opt ani.
Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a spus că țara sa este „pregătită să lupte”, dar că „nu este atât de bine echipată” pentru un conflict prelungit cu Rusia.
La câteva ore după ce ministrul de externe al Rusiei și omologul său american au purtat discuții „france” pentru a încerca să reducă șansele unui conflict mai larg în Ucraina, un transport american cu muniție letală a ajuns la Kiev, capitala Ucrainei.
A fost livrată muniție pentru luptătorii din prima linie, ca primă parte a unui pachet de sprijin de securitate de 200 de milioane de dolari, aprobat de președintele american Joe Biden în decembrie.
Anterior, președintele Comitetului de Apărare din Marea Britanie a avertizat că o invazie ar putea fi iminentă și a spus că Regatul Unit ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.
Liderul laburist Sir Keir Starmer a cerut, de asemenea, guvernului „să ne protejeze valorile și securitatea”, fiind „constrânși în opoziția noastră față de agresiunea rusă”.
Zeci de trupe britanice se află în Ucraina din 2015 pentru a ajuta la pregătirea forțelor lor armate, iar Marea Britanie și-a luat, de asemenea, angajamentul de a ajuta la reconstruirea marinei ucrainene după invazia Crimeei de către Rusia în 2014.
La începutul acestei săptămâni, Regatul Unit a anunțat că trimite arme de apărare și trupe suplimentare pentru antrenament.