3 minute | Cale liberă pentru grânele din Ucraina, lovitură politică în stil italian; PSD, economia și femeile de serviciu

Ucraina este una dintre cele mai importante țări producătoare de grâu din lume însă războiul a împiedicat-o să exporte cerealele pe mare.

Rutele de la Marea Neagră ale Ucrainei vor fi redeschise pentru navele cu cereale, a anunțat aseară Turcia. Peste 25 de milioane de tone de grâne ar urma să plece dinspre Ucraina înspre țările care au disperată nevoie de cereale pentru a-și hrăni populațiile.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Rusia și Ucraina vor semna astăzi o înțelegere privind redeschiderea porturilor pentru navele cu cereale, susține Turcia.
  • Banca Centrală Europeană a crescut ieri dobânda cheie de la -0,5%, la 0%. E prima creștere a băncii europene din ultimii 11 ani, menită să combată inflația de pe continent.
  • Zece județe din România se află astăzi sub cod portocaliu de caniculă. Temperaturile pot ajunge până la 40 de grade Celsius.

Un acord Rusia - Ucraina

Acordul privind deblocarea rutelor de la Marea Neagră pentru navele cu cereale din Ucraina ar urma să fie semnat astăzi, în Turcia, la ora 16.30. Ankara, care a anunțat aseară înțelegerea, nu a furnizat și alte detalii despre acord, a cărui importanță este vitală în special pentru statele dependente de grânele ucrainene și care au nevoie de importuri pentru a-și hrăni cetățenii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a plecat deja spre Turcia, scrie Reuters, care punctează că deblocarea crizei cerealelor ucrainene ar putea preveni o creștere a prețului alimentelor la nivel global. Peste 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate de mai multe luni în porturile ucrainene de la Marea Neagră, în special Odesa.

În ciuda anunțului oficial al Turciei, ucrainenii rămân rezervați. Ministrul de Externe de la Kiev a confirmat discuțiile de astăzi și a spus că un document „ar putea fi semnat”, în timp ce un parlamentar ucrainean a cerut răbdare, spunând că ucrainenii nu pot avea încredere în Rusia până ce înțelegerea nu va fi oficial parafată.

Despre războiul dintre Rusia și Ucraina a vorbit ieri și șeful MI6, serviciile secrete britanice. Richard Moore, care are foarte rar discursuri publice, a precizat că jumătate din spionii ruși care operau în Europa sub acoperire diplomatică au fost expulzați de la începutul războiului. Ar fi vorba de aproximativ 400 de spioni-diplomați ai Moscovei, a cărei capacitate de spionaj ar fi fost drastic redusă din acest motiv.

Richard Moore conduce una dintre cele mai importante agenții de spionaj din Europa, cea britanică, MI6.

Moore a vorbit și despre campania Rusiei din Ucraina. Kremlinul a suferit „pierderi epice” în război, iar Rusia este pe cale să „rămână fără combustibil”, crede Richard Moore.

„Evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să găsească personal și resurse în următoarele câteva săptămâni. Va trebui să se oprească într-un fel și asta le va oferi ucrainenilor posibilitatea de a riposta”, a spus șeful spionajului britanic.

Lovitură politică în stil italian

Politico descrie astăzi, într-un articol presărat cu detalii siropoase, culisele debarcării de la șefia guvernului italian a lui Mario Draghi. Fostul președintele al Băncii Centrale Europene a demisionat ieri, iar în Italia vor avea loc, în septembrie, alegeri anticipate.

Lider ai unei coaliții formate din mai multe partide, Mario Draghi a pierdut susținerea acestora în urma unei întrevederi care a avut loc la reședința de lux a unuia dintre cei mai controversați politicieni din istoria modernă a Italiei, Silvio Berlusconi. Întâlnirea organizată de fostul premier italian, în vârstă acum de 85 de ani, a avut loc pe 19 iulie, într-un cartier exclusivist din Roma. Au participat mai mulți lideri politici ai partidelor din fosta coaliție de guvernare.â

Fostul premier italian Silvio Berlusconi continuă să aibă o influență importantă în politica italiană.

Liderul opoziției din Italia, care este favorit la alegerile anticipate, nu a fost prezent fizic la prânzul organizat de Berlusconi, însă ar fi discutat cu complotatorii la telefon, mai scrie Politico.

Demisia lui Mateo Draghi vine în cel mai prost moment cu putință pentru Italia și pentru Uniunea Europeană. Draghi a condus Italia cu mână de fier în perioada pandemiei și era văzut ca unul dintre liderii importanți ai UE în contextul problemelor economice cauzate de inflație și război.

Tot ieri, Banca Centrală Europeană (BCE), pe care Draghi a condus-o în trecut, a decis creșterea dobânzii cheie cu 0,5%, o măsură în premieră în ultimii 11 ani. În lupta cu inflația, BCE este așteptată să decidă o altă creștere a dobânzii cheie în septembrie.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână nedorit de ridicată pentru o perioadă de timp”, a spus Christine Lagarde, președinta BCE.

În SUA a avut loc cea de-a opta audiere publică a comisiei care investighează evenimentele de pe 6 ianuarie 2021. Membrii echipei de anchetă l-au acuzat pe fostul președinte că, în timpul revoltei, timp de peste trei ore, Donald Trump a rămas într-unul dintre birourile de la Casa Alba și a privit la televizor cum susținătorii săi atacau Capitoliul. Asta în timp ce colaboratorii chiar membri ai familiei îi spuneau să îndemne la încetarea violențelor.

Deputat PSD, economia României și femeile de serviciu

Una dintre cele mai controversate schimbări impuse de Coaliția de guvernare din România la Codul Fiscal este cea privind supraimpozitarea contractelor part-time. Guvernul a decis ca, de la 1 august, contractele cu jumătate de normă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce ar face ca multe part-time-uri din diferite domenii ale economiei să nu mai fie sustenabile economic pentru angajatori.

Mediul de afaceri reclamă că guvernul a decis supraimpozitarea contractelor part-time fără o consultare reală și fără a ține cont de situația economică. Mulți angajatori se văd nevoiți să renunțe la contractele part-timp în aceste condiții. Un exemplu: printre tipurile de contracte afectate se numără cele încheie de angajatori cu oamenii care lucrau doar câteva ore pe zi pentru curățenie.

Președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, deputatul Adrian Solomon, nu vede o problemă în asta. „Nu cred că economia României stătea în femeia de serviciu și nu cred că ea a fost ținta”, spune Solomon, care arată că măsura e menită să combata munca „la gri” din România, adică acele cazuri în care, pentru o muncă cu normă întreagă, era încheiat un contract part-time.

Adrian Solomon, președontele comisiei de muncă din Camera Deputaților crede că economia României „nu stă” în femeile de serviciu.

Recorder publică cronologia unei scurgeri de informații de proporții din sistemul sanitar. Funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate Constanța au creat o breșă de securitate online prin care au făcut vizibile CNP-urile și tratamentele medicate ale peste 130.000 de pacienți din județul Constanța. Șefa instituției a dat vina pe una dintre farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări și a anunțat o anchetă.

La final, vă atrag atenția asupra avertizării de caniculă a Administrației Naționale de Meteorologie din România. E cod portocaliu de caniculă astăzi și mâine în zece județe, iar temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade Celsius. Aveți grijă de voi!

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț