3 minute | 10 august: Testul picat al democrației. Crimeea, războiul și Marea Neagră. Isărescu ceartă băncile

Colonelul Cătălin Paraschiv, la acea vreme comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş din cadrul Jandarmeriei Române, „dirijează” forțele de jandarmi la 10 august 2018, în Piața Victoriei.

La 4 ani de la violențele Jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, concluziile nu spun nimic bun despre România: justiția nu a făcut dreptate victimelor, mecanismele democratice sunt puse în continuare în pericol, sistemul sanitar și-a confirmat neputința.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „Marea Neagră nu poate fi în siguranță câtă vreme Crimeea este ocupată”. Ieri au avut loc explozii la o bază militară a Rusiei din Crimeea. Kievul nu și-a asumat direct responsabilitatea.
  • La patru ani de la manifestația din 10 august 2018 în care protestatari pașnici au fost atacați în Piața Victoriei din București de angajații Jandarmeriei României, cei responsabili nu au fost trași la răspundere.
  • Mugur Isărescu: „Perioada dobânzilor mici a trecut. Nu are rost să mai vindem iluzii. /.../ Băncile au sărit calul cu ROBOR".

Zelenski: Războiul trebuie să se termine cu eliberarea Crimeei

Mai multe explozii s-au auzit ieri la o bază militară a Rusiei din Crimeea, peninsula Ucrainei anexată ilegal de Moscova în 2014. Kievul spune că nu e responsabil, dar sugerează că partizani ucraineni sau incompetența Rusiei ar putea fi, transmite Reuters, care precizează că un civil a murit și opt au fost răniți.

În discursul obișnuit din timpul nopții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a menționat exploziile, dar a vorbit pe larg despre Crimeea, la care, a spus el, Ucraina nu va renunța niciodată. „Prezența ocupanților ruși în Crimeea este o amenințare pentru întreaga Europă și pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atâta timp cât Crimeea este ocupată”, a spus el.

Războiul a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu eliberarea ei, spune președintele Ucrainei. Anterior, notează BBC, Zelenski cerea revenirea la situația de dinainte de 24 februarie 2022, când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, nu la cea din 2014.

De pe o plajă din Crimeea s-a văzut, marți, 9 august, fumul provocat în urma exploziilor de la baza militară rusă Novofedorivka.

Dacă se dovedește că Ucraina a pus la cale exploziile din Crimeea, scriu jurnaliștii britanici, aceasta ar însemna o escaladare majoră a războiului.

CNN analizează, într-o investigație care a durat circa o lună, recrutarea de către Rusia a deținuților. Aceștia primesc bani și promisiunea libertății pentru a merge să lupte în Ucraina. SUA estimează că Rusia ar fi pierdut de la începutul războiului zeci de mii de soldați, care au fost răniți sau uciși în război.

Despre prizonierii închisorilor din Rusia scrie și BBC, din perspectiva torturii însă. Dezvăluirile de anul trecut despre abuzurile din închisorile Rusiei sunt continuate cu interviuri în care foști prizonieri descriu pentru BBC abuzurile sexuale și violența la care au fost supuși.

Pastila cu iod

Din Ucraina vin și noi avertismente legate de centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, a spus într-un interviu pentru Reuters că exploziile de săptămâna trecută au afectat trei linii care leagă centrala de rețeaua ucraineană și că Rusia dorește să conecteze instalația la rețeaua sa.

În România, transformat în conflict între ministrul Sănătății și medicii de familie, pericolul nuclear se tratează cu iod. „Trebuie să fim echilibrați când vine vorba de protejarea populației în caz de incident nuclear. Medicii de familie au o listă de pacienți pentru care primesc bani, iar acei pacienți au dreptul, la rândul lor, să primească serviciile medicale de care au nevoie”, spune ministrul în interviul One-to-One de la Europa Liberă, în care pledează pentru o abordare „tranșantă” a acuzațiilor de plagiat aduse șefului său, premierul Ciucă, reia recomandarea cu privire la purtarea măștii de protecție împotriva Covid și spune că ar fi „o onoare” să candideze la alegerile prezidențiale.

Din partea șefului său pe linie de partid, Rafila a primit un sfat: să schimbe echipa de comunicare, după cum transmite Hotnews.

10 August - Eșecul democrației

„Mai protestăm doar pe Facebook. Un share nu e suficient pentru democrație”, spune Doru Oprea în interviul pentru Europa Liberă. Doru este unul dintre cei 70 de oameni ajunși la spital după ce angajații Jandarmeriei Române au primit, și dat mai departe, ordinul de a curăța cu forța Piața Victoriei, în care peste 100.000 de oameni, mulți dintre ei din diaspora, protestau pașnic pe 10 august 2018. Povestea lui Doru este una despre democrație, dar și despre sistemul de justiție și cel de sănătate – puncte slabe ale vieții în România.

  • Hotnews: Patru ani de la mitingul diasporei reprimat violent de Jandarmerie. Un eșec major al justiției;
  • G4Media: Jandarmii și șefii lor de atunci, încă în cercetare/ Dragnea și Carmen Dan, neatinși/ Huliganii, condamnați, doar doi cu executare pentru agresiunea împotriva jandarmeriței Ștefania;

Isărescu „în empatie totală. ROBOR a sărit calul”

Guvernatorul BNR a prezentat ieri raportul asupra inflației ajunse la un nivel cu mult peste ce estima Banca centrală în primăvară, notează Hotnews, care preia declarațiile guvernatorului: „Rata inflației se va plafona în acest trimestru. E posibil ca în august să fie unele creșteri, dar tendința e de scădere”.

Ziarul Financiar insistă asupra afirmațiilor cu privire la rate, în condițiile în care, spune Mugur Isărescu, acestea au crescut peste nivelul determinat de majorarea dobânzii de politică monetară (vineri, rata acesteia a fost majorată până la 5,50%).

Mugur Isărescu a încercat, marți, să fie optimist cu privire la perspectivele economice din 2023. (Imagine din iulie 2022)

„Nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu are rost să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că indicele ROBOR a cam sărit calul. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR crede însă că, de la anul, efectele războiului din Ucraina ar urma să se diminueze, iar presiunea asupra prețurilor materiilor prime să scadă, notează Ziare.com.

„Flamura” remanierii

La opt luni de guvernare partenerii PNL – PSD par că încep să se uite tot mai des la algoritm, funcții, înțelegerile guvernării și, mai ales, la anul electoral 2024. Andreea Pora analizează în Europa Liberă perspectivele menținerii coaliției și ale remanierii miniștrilor (pe listă s-ar putea afla Dîncu, Cîmpeanu, Popescu, Novak).

În Adevărul, harta conflictelor PNL-PSD la nivel naţional. Maria Dinu trece în revistă județele în care tensiunile dintre partenerii de coaliție pot să ridice probleme serioase pentru „centru”: Iași, Timiș, Teleorman, Bihor.

În Libertatea o incursiune în acuzația de furt de benzină de la o primărie din Argeș: „Cu combustibili în valoare de 182.789 de lei, cât a cumpărat comuna argeşeană în 2020, puteau fi făcute 20 de drumuri dus-întors Poiana Lacului – Beijing. Putea fi înconjurat Pământul pe la Ecuator de 7 ori”.

Alte subiecte:

  • Lumea tenisului aduce omagii Serenei Williams, care își pregătește retragerea, notează The Guardian.
  • Donald Trump a folosit percheziția FBI de la reședința sa pentru a strânge donații de campanie, deși nu a anunțat clar dacă va candida în 2024, remarcă Reuters.
  • Rusia a lansat în spațiu un satelit iranian, spre îngrijorarea Statelor Unite. Imagini, la BBC.

Dacă aveți sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Carmen