Petrecerile de nuntă sau botez au fost sistate în starea de urgență. Cele mai multe evenimente de acest fel au fost amânate spre toamnă, unele chiar cu un an, în speranța că lucrurile vor reintra în normal. În acest moment, restaurantele au sistat rezervările pentru evenimente private, nicio nuntă nu s-a organizat cu participarea a opt persoane. Din 15 mai ar putea fi permiși 16 participanți, cel puțin așa anunță proiectul măsurilor pus în dezbatere publică de guvern.
Starea de urgență impusă de pandemia declanșată de COVID-19 a dat peste cap planurile tinerilor care doreau să se căsătorească în această perioadă. Unii au pierdut avansurile plătite pentru rezervarea sălilor și a formațiilor care urmau să cânte la eveniment, alții și-au luar adio și de la „luna de miere”.
Am stat de vorbă cu două cupluri care aveau stabilite nunțile la sfârșitul lunii mai și jumătatea lui iunie, anul acesta. „Am mutat-o anul viitor, în august. Având în vedere incertitudinea care domnește, am zis că e mai bine să amân evenimentul pe anul viitor. Va trebui să refac toate contractele, am plătit avansuri de 7.000 de lei. Am vorbit cu patronul restaurantului, la fel cu echipa foto-video și cu formația. Mi-au zis că au liber în august anul viitor, sper să fie de acord cu modificarea contractelor, să nu pierd avansurile plătite. Va trebui să refac invitațiile cu noua dată, mă bucur că nu a apucat soția să-și ia rochia, erau cheltuieli în plus și stăteam cu banii blocați. Am mai cheltuit pentru florile de pus în piept, ștergare, dar asta e, mai pierzi în viață”, ne-a declarat Sorin, viitor mire.
Îți mai recomandăm Marcel Vela spune că vor exista amenzi și după 15 mai pentru încălcarea restricțiilor
Tinerii și-au amânat nunțile și din calcule financiare. „Este perioadă grea, mulți oameni au intrat în șomaj, de unde să scoată bani pentru distracție? Văd ce se va întâmpla până anul viitor. Dacă nu o fi să fie, fac o petrecere cu câțiva prieteni și familia în curte și...asta e. Sper să-mi recuperez banii plătiți pe avansuri și să fie de acord cu modificarea contractelor”, ne-a mai declarat Sorin.
Au rămas fără muzicanți
Ramona avea nunta stabilită pentru luna iunie. A mutat-o în octombrie. „Dacă anulezi nunta, avansurile plătite nu le mai recuperezi. Si avansuri avem date peste tot. La video, foto, restaurant, formație, rochie, chiar și la biserică. Am plătit până acum undeva între 3 și 4 mii de euro. Noi am fost nevoiți să căutam altă formație. Cei cu care colaborasem nu mai aveau liber în toamnă și nici în următorii doi ani. Când am semnat cu restaurantul în urmă cu un an și ceva am stabilit că vom avea 110 persoane invitate. Dacă se modifică condițiile pentru organizarea acestor evenimente în sensul că vor fi permise 50 de persoane vom anula nunta. Ar trebui să plătesc diferența de meniuri până la 110, nu-mi permit”, ne-a mai declarat Ramona.
Amânarea nunților a a determinat și anularea deplasărilor în „luna de miere”. „Aveam în plan și luna de miere. Alți bani pierduți. Ziceam măcar să plecăm în Grecia dacă nunta nu se va ține. Dar după cum se vede, prea curând nu se poate pleca din țară”, continuă Ramona.
Îți mai recomandăm Cum vor fi reglementate restrângerile de drepturi din starea de alertă
Programări suspendate
Octav Dura, secretar general al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) arată că, pe moment, toate programările pentru evenimente private sunt sistate. „Sunt amânate toate evenimentele. Sunt sute de saloane de evenimente în București. Nu știm când se vor putea face nunți, nu știm dacă se vor putea face, câte persoane vor participa. Astăzi nu știe nimeni în toată lumea, nu numai în România, câte persoane pot participa la acest fel de evenimente. În acest moment noi nu facem rezervări și nu cred că altcineva ar face așa ceva. Este exagerat să facem o rezervare de o nuntă fără să știm când se va putea desfășura”, ne-a declarat Octav Dura.
El mai susține că de la începutul pandemiei nu a întâlnit vreun client care să-și organizeze nunta în formatul de 8 persoane, așa cum este reglementat acum. „Fiecare agent comercial își tratează cum crede de cuviință evenimentul. Din punctul meu de vedere, avansul la o nuntă se dă în momentul în care „bați în cuie” toate detaliile comerciale. Rezerv salonul pentru o nuntă și înainte cu 3 săptămâni iau un avans pentru a fi sigur că evenimentul se va desfășura. În caz că evenimentul s-a anulat, eu aș da banii înapoi”, mai arată Octav Dura.
Potrivit unui ordin al ministerului de Interne pus în dezbatere publică, pentru perioada de stare de alertă, nunțile și botezurile vor fi permise după 15 mai în biserică, însă cu participarea a maximum 16 persoane și respectarea regulilor pentru distanțare socială.
Îți mai recomandăm Ce se întâmplă cu amenzile din starea de urgență și ce a decis de fapt CCR