PNL vrea să amâne cu un an pensionarea anticipată a magistraților

Mai mulți magistrați au protestat față de modificarea legilor justiției, care includea și pensionarea lor anticipată, cu pensie specială.

Liberalii au depus un proiect de lege prin care amână până la 1 ianuarie 2021 intrarea în vigoare a posibilității magistraților de a se pensiona anticipat mai devreme de 60 de ani dacă au o vechime de 20-25 de ani. Măsura adoptată anul trecut de PSD intră în vigoare de la începutul lui 2020.

PNL propune, în proiectul legislativ depus în Parlament, ca prevederile unei ordonanțe de urgență ce permite magistraților să iasă la pensie anticipat dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani în magistratură și avocatură, să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Actuala lege de modificare a statutului magistraților (242/2018), adoptată la inițiativa Parlamentului, prevede ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, ceea ce ar duce la mișcorarea abruptă a resursei umane din magistratură, după cum a avertizat Comisia de la Veneția, dar și mai mulți magistrați.

Conform legii, judecătorii, procurorii și magistrații asistenți, inclusiv de la instanța supremă, Curtea Constituțională sau Curtea de Conturi por cere, din 2020, pensionarea anticipată, chiar și la 45 de ani, dacă au vechime de minimum 25 de ani în magistratură. Ei urmau să beneficieze de o pensie specială de 80% din salariul brut și sporurile avute în ultima lună de activitate. La vechimea de 25 de ani în magistratură se calculează și activitatea ca avocat, jurisconsult sau consilier juridic. Magistrații și personalul judiciar cu vechime de 20 de ani doar la instanța supremă sau la CCR pot cere pensionarea chiar mai devreme, dar pierd 1% din pensie pentru fiecare an diferență față de vechimea minimă de 25 de ani.

Guvernul Vioricăi Dăncilă a adoptat în octombrie 2018 o ordonanță de urgență prin care a amânat intrarea în vigoare a acestor prevederi, pentru data de 1 ianuarie 2020, după ce în spațiul public au existat numeroase avertismente legate de blocajul în care ar putea intra justiție ca urmare a pensionărilor anticipate.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, declara că ar fi vorba despre circa 2.100 de magistrați care ar fi putut beneficia de această măsură, iar Comisia de la Veneția a spus că „este o problemă, pentru că s-ar crea un deficit de personal”.

Comisia de la Veneția arăta, într-un raport din 2018 privind modificările aduse legilor justiției de către PSD, că „această propunere creează un risc real de diminuare drastică a numărului magistraților din sistemul judiciar românesc, în special la nivelele superioare. Sistemul judiciar din România riscă să își piardă cei mai calificați și experimentați membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor și procurorilor debutanți devine mai lungă”.