Liberalii au convenit cu USR-PLUS o listă de candidați care exclude, la solicitarea USR și susținerea candidaților PMP, care va avea ca efect intrarea în cursă a lui Traian Băsescu. Soarta primăriei de București va depinde, astfel, de prezența la vot, în condițiile în care dreapta va fi scindată.
Negocierile PNL și USR, care au fost conduse de liderii celor două formațiuni, Ludovic Orban și Dan Barna, au parafat
- candidat unic la Primăria Capitalei
- candidați unici la primăriile de sector (trei PNL, doi USR, unul PLUS)
- liste separate de consilieri
Îți mai recomandăm Eugen Tomac anunță că PMP merge cu candidați proprii la alegeri, cel mai probabil
USR-PLUS intră în cursa localelor cu candidați la sectoarele 1, 2 și 4, respectiv Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Simona Spătaru. PNL atacă sectoarele 3, 5 și 6, avându-i drept candidați pe Ciprian Ciucu, la 6, și Cristian Băcanu la 5 și Adrian Moraru la 3.
Viceprimar din partea USR-PLUS la Capitală va fi Vlad Voiculescu, dacă alianța va câștiga majoritatea în Consiliul General al Capitalei. Viceprimarii nu se aleg prin vot direct, al cetățenilor, ci prin negocieri ale partidelor, după algoritmul pe care îl va impune rezultatul votului.
În aceste condiții, indiferent dacă Nicușor Dan sau Gabriela Firea câștigă Capitala, dacă în Consiliul general PNL și USR-PLUS obțin cele mai multe posturi, Voiculescu, cel care dorea să fie candidatul dreptei unite din partea PLUS la Primăria Capitalei, va avea locul de viceprimar asigurat.
În aceste negocieri, PNL a refuzat pe rând la un candidat propriu la Primăria de București, așadar la o confruntare directă cu PSD în Capitală, la parteneriatul cu PMP, formațiunea lui Traian Băsescu, precum și la susținerea la sectorul 2 a viceprimarului Dan Cristian Popescu, membru PNL și viceprimar deja, bine clasat în sondajele de opinie. Pe Popescu nu l-a vrut USR, care, prin vocea lui Dan Barna a solicitat postul pentru unul dintre apropiații săi, Radu Mihaiu.
La sectorul 3, disputa a privit USR, care a blocat candidatura Anei Ciceală, o susținătoare a lui Nicușor Dan și critică la adresa actualului președinte al USR. Candidatura a fost cedată PNL, care l-a nominalizat pe Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice, un ONG activ în domeniul administrației publice. Adrian Moraru este acum consilierul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, președinta oragnizației liberale de București.
Sectorul 3 este unul dintre cele mai dificile la alegerile programate la 27 septembrie. Moraru se va confrunta aici cu Robert Negoiță, care candidează din afara PSD, sprijinit de Victor Ponta, un partid fără electorat semnificativ în capitală, unde însă Negoiță este bine plasat în sondaje. PMP îl va arunca aici în cursa pentru alegerile locale pe cel mai apropiat colaborator al Gabrielei Firea, Aurelian Bădulescu.
După cum declarase la Europa Liberă președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, respingerea de la negocieri a formațiunii pe care o reprezintă a determinat decizia ca la alegerile pe București popularii să meargă singuri, cu Traian Băsescu la primăria Capitalei și candidați proprii la fiecare sector, dintre care Mihail Neamțu la sectorul 3 și Robert Turcescu, la sectorul 2.
Din perspectivă politică, PNL indică lipsa de candidați pe care să-i testeze pentru o carieră politică în ascensiune, fiind verificat de-a lungul timpului că aceia care au câștigat fotoliul de primar al Capitalei s-au legitimat politic prin cel mai mare număr de voturi obținut prin vot direct, după președintele României.
Îți mai recomandăm Orgoliile și alianța PNL-USR pentru alegerile localeO asemenea situație pune sub semnul întrebării voința lui Ludovic Orban de a propulsa și alte figuri puternice în partidul aflat la guvernare și care este încrezător că va putea forma viitorul Executiv după alegerile parlamentare. Trebuie consemnat că inițial Rareș Bogdan își anunțase intenția de a participa la această competiție politică, însă nu a fost încurajat de propriul partid.
De cealaltă parte, pe parcursul negocierilor a fost mai vizibilă ca oricând lipsa de coeziune din USR, falia profundă dintre susținătorii lui Nicușor Dan și cei ai lui Dan Barna. După alegeri, în cazul în care candidații USR nu câștigă fotolii de primari, Dan Barna va trebui să justifice deciziile sale politice în interiorul formațiunii, de unde au plecat prin demisie sau excludere mai mulți membri. Clotilde Armand este singura cu șanse acum, la demararea campaniei, să devină primar al sectorului I dacă va fi susținută de întreaga alianță.
Mai este de urmărit și evoluția relațiilor dintre USR și PLUS, care au anunțat intenția de a fuziona. La un an de la formarea alianței, cei de la PLUS sunt departe de a ajunge la paritate cu USR atât în sondajele de opinie, cât și în privința locurilor pe liste. Dacă ne raportăm la negocierile care au avut loc cu liberalii, observăm că în afară de securizarea unui post pentru Vlad Voiculescu, de la PLUS nimeni nu a beneficiat de susținere pentru a fi impus pe liste. Și aici se întrevede un potențial de tensiuni interne, la formarea listelor comune USR-PLUS pentru consiliile locale și, peste câteva luni, la alegerile parlamentare.
Discuțiile pentru formarea unei alianțe între liberali și USR la alegerile locale au, în final, o listă lungă de compromisuri și puține soluții câștigătoare. În paralel cu obstrucționările reciproce, legate și de ambițiile liderilor politici ale celor doi lideri ai acestor partide, s-au înregistrat și o serie considerabilă de atacuri dure între cele două partide, care configurează o guvernare în alianță tensionată și cu viziuni opuse pe aproape toate temele.