Partidul cancelarului austriac Nehammer nu a mai votat împotriva manifestului care cere aderarea rapidă a României la Schengen

Delegați ai PPE votează manifestul formațiunii politice în Congresul de la București, 6 martie 2024.

Partidul austriac ÖVP, care face parte din Partidul Popular European (PPE), nu s-ar mai fi opus ca în documentul final al Congresului PPE – organizat la București – să apară mențiunea ca România să devină membră cu drepturi depline a spaţiului Schengen şi cu frontiera terestră, în acest an.

Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al PPE care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, a anunţat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, miercuri seară.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti. Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate”, a spus eurodeputatul PNL.

„Acest vot arată ca blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplină a României la spaţiul Schengen”, a adăugat el.

PNL face parte din aceeași familie europeană cu ÖVP, partid aflat la guvernare în Austria și care s-a opus extinderii spațiului Schengen până acum.

Votul a fost exprimat prin ridicarea mâinilor, iar atunci când președintele PPE, Manfred Weber, a întrebat dacă sunt voturi împotrivă, nu a fost ridicată nicio mână, potrivit informațiilor Europa Liberă. „Deci avem unanimitate”, a spus Weber în acel moment.

De asemenea, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit miercuri seară despre „o victorie pentru România”.

„Manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spaţiul Schengen, a fost adoptat în unanimitate. Austria nu a mai votat împotrivă. De la Bucureşti, astăzi, s-a auzit clar şi răspicat în întreaga Europă: România trebuie să intre cu drepturi depline în Spaţiul Schengen”, a spus Ciucă.

„PPE susţine intrarea deplină în Schengen a României şi Bulgariei, ridicând nu doar controalele aeriene şi navale, ci şi cele la graniţele terestre, cât mai curând posibil”, spune președintele PNL despre manifestul adoptat la Congresul dreptei europene.

„Avem nevoie de admiterea deplină în spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând cât mai curând posibil nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre.

Trebuie să reparăm spațiul Schengen, care în prezent este disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migrației ilegale în Europa, pentru a realiza un spațiu Schengen sigur și complet, fără controale la frontierele interne.

Instrumentalizarea migrației ilegale este o strategie de război hibrid care trebuie oprită și identificată ca fiind o amenințare la adresa securității naționale și europene.

Statele membre trebuie să aibă opțiunea de a suspenda temporar procesarea cererilor de azil în cazul migrației instrumentalizate. Nu vom permite nimănui să șantajeze Europa.”

Sursa: Manifestul PPE consultat de Europa Liberă

Ce cuprinde manifestul PPE

„Manifestul nostru a fost adoptat de delegații Congresului, oferind o foaie de parcurs clară pentru PPE înaintea alegerilor europene”, a transmis formațiunea miercuri seară, fără să detalieze cuprinsul documentului.

Potrivit președintelui PNL, Nicolae Ciucă, manifestul PPE include următoarele puncte cheie:

  • PPE susţine intrarea deplină în Schengen a României şi Bulgariei, ridicând nu doar controalele aeriene şi navale, ci şi cele la graniţele terestre, cât mai curând posibil;
  • PPE va propune crearea cadrului legislativ pentru intrarea în funcţie a două noi roluri cheie: un comisar european pe securitate şi apărare şi altul pentru IMM-uri;
  • PPE vrea ca politicile de mediu să meargă împreună cu cele economice şi sociale. Ţinta de reducere cu 55% a emisiilor de carbon va rămâne în vigoare, dar trebuie ca specialiştii şi piaţa să decidă care sunt cele mai bune tehnologii pentru a obţine neutralitatea emisiilor de carbon, până în 2050.
  • Strategia PPE pentru extinderea Uniunii Europene cuprinde nu doar Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, ci şi Balcanii de Vest. „Acest plan este un angajament ferm pentru consolidarea şi extinderea valorilor europene în regiunea noastră, spune Partidul Popularilor Europeni.

Îți mai recomandăm Candidații români - marii absenți de la Congresul PPE. Algoritmul după care își împart locurile la europarlamentare PNL și PSD

Anterior acestui vot, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că până la finalul anului sunt șanse foarte mari să existe o decizie privind aderarea României la Schengen, după ce Ungaria va prelua, în a doua parte a anului, preşedinţia Consiliului UE.

„Până la sfârşitul anului Iohannis, Ciolacu, Ciucă, ministrul de Externe, ministrul de Interne, ministrul Justiţiei, să negocieze, că nu aici se decide. Aici doar putem lansa încă un mesaj politic puternic”, a subliniat el, potrivit News.ro.

„În continuare depinde de noi dacă reuşim să ne înţelegem cu austriecii. Eu cred sincer, nu fac pariuri (...) că până la finalul anului va exista o decizie privind aderarea României cu graniţele terestre”, a completat președintele Uniunii Democrate Maghiare din România.

România și Bulgaria urmează să intre în spațiul Schengen, de la 31 martie, cu granițele aeriene și maritime, însă guvernul de la Viena se opune în continuare aderării cu granițele terestre, care este cea mai importantă parte din punct de vedere economic.

Popularii austrieci spuneau că vor vota împotrivă

Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, a transmis înaintea votului că delegații partidului se vor exprima împotriva unui manifest al PPE care va include extinderea Schengen, transmite ziarul austriac Kurier.

Politicianul austriac a enumerat aprobarea necesară a energiei nucleare sau extinderea spațiului Schengen ca fiind „linii roșii”.

„Avem poziții clare și o poziție clară în calitate de partid popular în Europa, ne menținem această poziție și nu ne putem abate de la ea. Manifestul conține multe propuneri bune și puncte importante, dar, în același timp, există câteva linii roșii pentru noi”, a declarat Christian Stocker, secretarul general al Partidul Popular Austriac (ÖVP).

„Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare”, a completat el cu privire la o altă „linie roșie”.

De asemenea, ÖVP se opune în mod clar abolirii principiului unanimității în domeniul politicii externe și de securitate.

Potrivit programului congresului PPE, cancelarul federal Karl Nehammer va vorbi joi la Bucureşti în numele Austriei.

Îți mai recomandăm De ce intră România în rândul țărilor nemulțumite că Ungaria abuzează de veto. 12 răspunsuri care nu au venit înaintea anunțului oficial

Extinderea Schengen și „crusta care protejează miezul pâinii”

În deschiderea Congresului PPE, organizat pe 6 și 7 martie la centrul Romexpo din București, președintele PNL Nicolae Ciucă – coleg în aceeași familie europeană cu ÖVP – a declarat că România este un furnizor de securitate şi de predictibilitate, care asigură siguranţa graniţelor UE şi NATO şi, din acest motiv, are dreptul să devină membru deplin al spaţiului Schengen.

După negocieri îndelungi, România și Bulgaria vor adera pe 31 martie la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Austria se opune în continuare aderării cu frontierele terestre.

„Vă mulţumim că aţi inclus acest subiect în manifestul electoral pe care îl vom vota mai târziu, în cursul zilei de astăzi (miercuri, 6 martie - n.r.)”, a declarat Ciucă.

„Pentru români, un subiect extrem de important este finalizarea aderării la spaţiul Schengen. Securitate a graniţelor europene este foarte importantă pentru că este vorba de siguranţa noastră, a copiilor noştri şi a democraţiilor liberale”, a mai spus președintele PNL, conform News.ro.

Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat la același congres al dreptei europene că tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat.

Kelemen Hunor, președintele UDMR.

„Trebuie să spunem asta clar şi răspicat şi aici, în familie. Putem şi vom proteja frontierele externe ale Uniunii şi suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că pot fi inventate tot felul de scuze şi pretexte pentru a amâna aderarea totală la spaţiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt.

Kelemen Hunor a adăugat că aderarea la Schengen ar aduce stabilitatea necesară oamenilor din România și Bulgaria, într-o perioadă cu multe crize suprapuse.

„Vedem acum oameni furioşi, frustraţi, lipsiţi de speranţă, care simt că le fuge pământul de sub picioare. Aceştia îşi doresc siguranţă şi predictibilitate. Ei se aşteaptă ca cei cărora le-au încredinţat vieţile să se ocupe de problemele lor reale. Suntem cu toţii responsabili pentru această situaţie [...] deoarece conducem Uniunea Europeană de cel puţin zece ani”, a spus Kelemen Hunor.

„Prima responsabilitate aparţine, întotdeauna, celui care se află la conducere. Nu putem să aruncăm această responsabilitate pe umerii altora prin diverse trucuri retorice şi stratageme politice”, a subliniat el.

Liderul UDMR a mai spus că „aici suntem la periferia Uniunii şi la periferia NATO” și că, din Bulgaria până în țările baltice, această regiune este „cea mai vulnerabilă regiune din UE”.

„De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă, se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi [...] Aici, la periferie, îndeplinim un rol asemănător cu crusta unei pâini bune: aşa cum crusta protejează interiorul pâinii, noi îi protejăm pe cei care trăiesc în interiorul continentului bătrân”, a spus Kelemen Hunor.

„Dacă crusta pâinii crapă, interiorul se usucă, se strică şi devine necomestibil. Aşadar, vă rog să nu ne priviţi doar ca pe o piaţă în creştere, ca pe o regiune problematică şi tulbure, ci ca pe un scut care protejează Europa”, a subliniat liderul UDMR.

Îți mai recomandăm Austria evită să ofere un termen la care România poate intra „deplin” în Schengen

Pe de altă parte, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a spus noile declarații ale oficialilor austrieci cu privire la Schengen nu i-ar ajuta pe colegii din ÖVP în alegerile legislative din Austria din toamna acestui an.

„Retorica Austriei e una care nu-l avantajează pe (cancelarul austriac, n.red.) Nehammer. Deși e cancelar, partidul lui e pe locul trei în sondaje. În toamnă, la alegerile parlamentare, există șanse că ÖVP, dacă nu fac alianță cu socialiștii, să plece de la putere”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

„Încearcă din nou stratagema pe care a încercat-o la alegerile precedente, dar care a dus la pierderea alegerilor. Retorica anti-extindere Schengen nu a ajutat partidul de guvernământ din Austria. Noi trebuie să continuăm aceleași demersuri, așa cum am obținut intrarea în Schengen pe cale aeriană”, a adăugat el.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat în conferinţa comună de marți cu președintele PPE, Manfred Weber, că în documentul final al Congresului PPE de la Bucureşti se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen.

El a mai spus că la Congresul PPE nu a fost programată o discuție directă cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Joi dimineață, la ora 10:30, președintele Klaus Iohannis va avea o discuție cu politicianul austriac la Palatul Cotroceni. Oficialul austriac va discuta şi cu premierul Ciolacu despre subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

Îți mai recomandăm Președinta Parlamentului European către un grup de tineri români: „Aveţi cuvântul meu că voi susţine integrarea României în Schengen”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.