Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiți în funcție procurorii care vor conduce, timp de 3 ani, Parchetul General - Gabriela Scutea, DNA - Crin Bologa și DIICOT- Giorgiana Hosu.
Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu aveau avize negative din partea Secției pentru procurori a CSM.
Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă, cu titlul Decrete semnate de președintele României.
- Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.
Klaus Iohannis participă, joi, de la ora 16.00, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, la Bruxelles, pe tema bugetului Uniunii Europenepentru perioada 2021-2027.
Potrivit legii, președintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui procuror în funcție de conducere.
Mai multe asociații ale magistraților au contestat propunerile lui Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să țină cont de avizele CSM atunci când face numiri în funcții de conducere.
Ministrul desemnat la Justiție, Cătălin Predoiu, și-a reiterat, pe 18 februarie, în comisiile de specialitate din Parlament, la audierea sa pentru postul de titular la justiție, susținerea pentru procurorii Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.
Îți mai recomandăm Mama Giorgianei Hosu, şefa antimafia, asociată cu o firmă offshore şi afaceri din asigurări„Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz, dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte”, a declarat Cătălin Predoiu.
Pe 11 februarie, CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA. Avizele sunt consultative.
CSM a publicat, pe 14 februarie, hotărârile Secției de procurori prin care a avizat negativ numirea la șefia Parchetului General și a Parchetului Antimafia a procurorilor Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.
În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM au susținut că „nu deține capacitate de sinteză și nici capacitate de punere în practică a obiectivelor ce par, astfel, asumate doar declarativ în cuprinsul proiectului scris” și că răspunde „aluziv, ambiguu, ezitant și bazat pe retorică excesivă”. La emiterea avizului negativ, concluzia procurorilor din CSM a fost că „nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror general”.
Despre Giorgiana Hosu, procurorii din CSM au susținut că „nu a relevat capacitatea de a oferi soluții concrete pentru gestionarea problemelor specifice ce decurg din exercitarea funcției manageriale”. Mai mult, candidata nu are „capacitate de argumentare” și a dovedit că prezentarea obiectivelor din proiect „nu rezultă dintr-o analiză aprofundată a problemelor și nevoilor Direcției ci doar dintr-o enumerare a unor idei general valabile”, spun procurorii CSM.
Îți mai recomandăm „Dirijorul” din Piaţa Victoriei, prieten cu soţul Giorgianei Hosu, procuroarea care anchetează dosarul 10 august