Transportatorii și fermierii au blocat traficul pe Autostrada București-Ploiești

TIR-uri pleacă dintr-o parcare din Bolintin Vale în drum spre Centura Capitalei, pe 11 ianuarie 2024 (Imagine de arhivă).

Autostrada A3 București-Ploiești este blocată vineri de protestul transportatorilor și fermierilor. O coloană de șase kilometri s-a format pe sensul dinspre Capitală spre Ploiești. Mii de fermieri și transportatori protestează de zece zile în mai multe locuri din țară.

Protestatarii au oprit trei capete de tractor pe Autostrada București-Ploiești, la kilometrul 62, pe sensul de mers către Ploiești, în zona localității Dumbrava din județul Prahova, transmite centrul Infotrafic al Poliției Române.

O coloană de mașini lungă de aproximativ șase kilometri s-a format pe sensul către Ploiești, după ce protestatarii au blocat atât banda de urgență, cât și cele două benzi de circulație.

De asemenea, protestatarii stau la această oră pe carosabil. Poliția estimează reluarea circulației în aproximativ 30 de minute.

Inițial, șoferii acestor camioane au vrut să protesteze deplasându-se cu viteză mică, după care ar fi decis să blocheze circulația cu totul.

Îți mai recomandăm Greu de oprit. Ce condiții pun fermierii și transportatorii pentru a încheia protestele

În continuare, continuă protestul fermierilor și transportatorilor în localitatea Afumați din județul Ilfov, pe Drumul Național 2, unde pe prima bandă de pe sensul de mers către Capitală sunt parcate TIR-urile și tractoarele protestatarilor.

De asemenea, protestele continuă și în vămile Siret și Halmeu, de la granița cu Ucraina.

Aproximativ 50 de utilaje se află pe drumul către Vama Halmeu din județul Satu Mare, unde autoritățile au format o bandă specială pentru autoturismele şi camioanele care se întorc în Ucraina, potrivit News.ro.

Deşi numărul protestatarilor este mai mic decât în zilele precedente, mulţi dintre manifestanţi şi-au lăsat vehiculele peste noapte acolo şi au revenit în cursul dimineții.

În Timișoara, protestatarii au început să se adune de joi seară cu tractoarele într-o parcare din centrul orașului, potrivit tion.ro. Fermierii au primit autorizație de protest până în 24 ianuarie.

Ei sunt acuză prețurile mult prea mari ale asigurărilor, ale îngrășămintelor, precum și o concurență neloială a cerealelor introduse în țară din Ucraina, care ar duce la scăderea prețului pentru cerealele românești. Guvernul a transmis zilele trecute că România nu a importat cereale din Ucraina.

În București, primarul general Nicușor Dan a aprobat un miting care să aibă loc începând de duminică în Piața Constituției, în fața Parlamentului. Primăria Capitalei a aprobat participarea a 5.000 de persoane și a 200 de vehicule.

Îți mai recomandăm Cine sunt negociatorii fermierilor și transportatorilor și cum s-a născut protestul pe WhatApp

Deși Guvernul a anunțat ieri că adoptă mai multe dintre revendicări, oamenii spun că vor continua să protesteze, deoarece măsurile sunt insuficiente.

Joi, a fost adoptat un pachet de legi ce prevede:

  • un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina;
  • echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare;
  • excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente;
  • RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor;
  • efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier;
  • limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional, CMR;
  • examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
  • ASF a anunțat deja public un preț sustenabil la asigurări, inclusiv pentru micii transportatori. În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.

Îți mai recomandăm Ce măsuri a adoptat Guvernul după discuțiile cu transportatorii și fermierii