Mii de profesori au protestat vineri în fața Guvernului, în timp ce greva durează de aproape trei săptămâni. Înarmați cu pancarte, fluiere și tobe, profesorii au stat mai mult de o oră în Piața Victoriei, după care au plecat spre Palatul Cotroceni. Protestarii au venit cu mesaje clare, precum „Ruşine Guvernului, voi ne-aţi scos de la catedră”, „Demisia, Ligia Deca” sau „Nu cerem milă, cerem ce ni se cuvine”.
Ultima ofertă a Guvernului
Noile negocieri între Guvern și sindicate au avut loc în timp ce profesorii protestau în fața Guvernului.
La ieșirea de la discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au vorbit despre o nouă ofertă a guvernanților: 1.500 de lei net acordați anual pe 5 octombrie, din fonduri UE, până în 2027 și 45% majorare salarială de la 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă o majorare de 600 de lei pentru profesorii debutanți.
„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Întrebat dacă de aceste majorări salariale şi de suma acordată în luna octombrie ar urma să beneficieze toate categoriile de personal din sistemul de educaţie, nu doar personalul didactic, liderul FSE „Spiru Haret” a răspuns că „nu s-a intrat în amănunte”.
Îți mai recomandăm Explainer | Ce ordine de criză a dat ministrul Educației, Ligia Deca, pentru încheierea anului școlar. Fără probe orale la BacCât privește acceptarea ofertei guvernului, el a spus că nu exprimă „păreri personale”, ci reprezintă o structură sindicală cu mii de oameni acolo, singurii care „trebuie să fie mulţumiţi”.
La scurt timp, guvernul a pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învăţământ. Proiectul elimină evaluările naționale de la clasa a VI-a, iar probele orale ale Bacalaureatului 2023 vor fi echivalate cu notele din liceu.
„Învățământul din România moare încet”
Mulți dintre cei care au ieșit pentru a doua oară în stradă spun că vor să fie demni în fața propriilor copii.
Este și cazul profesoarei Alina Durbac de la o școală specială. Femeia lucrează în educație din 2009 și are un salariu de 3.000 de lei.
„Dacă am ieșit astăzi în stradă am ieșit nu pentru noi, am ieșit pentru întreg sistemul de învățământ. Pentru că învățământul din România moare încet și este păcat că nu suntem auziți”, spune Alina Durbac.
Your browser doesn’t support HTML5
O altă protestatară, Irina Onescu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Emil Racovită”, spune că lucrează de 30 de ani în învățământ, iar salariul ei este de 4.000 de lei. Profesoara spune că ea și colegii ei fac grevă, dar nu numai pentru salarii.
„Greva este pentru demnitatea noastră și pentru libertatea copiilor. Copiii nu trebuie să fie o masă de manevră”, spune Irina Onescu.
Despre demnitate vorbește și Ruxandra Grancea, profesoră de educație socială și lider de sindicat de la Ploiești.
„Greva nu este numai despre profesori, profesorii sunt și ei părinți. Profesorii sunt empatici cu elevii lor și înțeleg că traversăm o perioadă stresantă, dar mingea este în terenul Guvernului. Ne prefacem că negociem, ne prefacem că soluționăm, dar facem calcule să câștigăm bani la buget din greva profesorilor, din faptul că ei nu își fac orele”, spune profesoara.
Dascălii speră că anul școlar se va încheia cu bine pentru toată lumea, iar examenele naționale vor avea loc.
„Nu vrem să cedăm în fața Guvernului și cred că până la urmă vom reuși”, spune Nicolae Dolea, profesor de limba engleză din Galați, cu o experiență de 17 ani la catedră.
„Noi sperăm că o să încheiem anul școlar cu bine. Asta ne dorim cu toții. Este și în interesul nostru și în interesul copiilor”, a mai spus Nicolae Dolea.
La protestul de la Piața Victoriei au participat și câteva zeci de studenți, unii dintre aceștia la Pedagogie.
„Ni se pare foarte important ca profesorii să aibă salarii suficient de mari încât să poată să se întrețină”, a spus Ioana, studentă la Pedagogie.
Noi negocieri la Guvern
Liderii de sindicat au fost chemați la negocieri de premierul Nicolae Ciucă, iar la discuții participă și ministrul Educației Ligia Deca.
Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după ce negocierile de miercuri cu Ministerul Educației au eșuat, din nou. Dascălii nu au încredere nici în declarația aprobată, joi, de Guvern.
Declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din învățământ ar avea rol de lege, a încercat ministrul Educației, Ligia Deca, să-i convingă pe profesori. Această declarație ar fi un instrument legal de pe vremea Guvernului Năstase, nefolosit de atunci.
Îți mai recomandăm Greva din Educație continuă. Vineri, un nou protest cu 20.000 de profesori. Ce au negociat sindicaliștii cu ministrul Ligia DecaDascălii sunt neîncrezători în orice nu este un act normativ prevăzut de Constituție și reclamă că sunt doar promisiuni și angajamente ale guvernanților ce pot fi încălcate de a doua zi.
„Greva continuă – este decizia tranșantă a colegilor noștri din unitățile de învățământ preuniversitar, iar vineri va avea loc un nou marș de protest în Capitală”, a spus la TVR președintele FSE „Spiru Haret” Marius Nistor.
„Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noştri. Ei vor da un răspuns în cunoştinţă de cauză. Greva am declanşat-o împreună, au semnat pentru declanşarea acestei acţiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe”, a mai spus Nistor, joi după amiază.
Îți mai recomandăm Noi reguli la încheierea mediilor. Competențele la Bac, amânate. Ciucă refuză să publice promisiunile către profesori în Monitorul OficialProtestul de vineri a început la ora 11 în fața Palatului Victoria, apoi profesorii vor porni în marș până la Palatul Parlamentului, iar apoi la Palatul Cotroceni. Acțiunea de protest se va desfășura între orele 11 și 16.
În timp ce Ministerul Educației spunea marți că numai 52,2% dintre profesori mai protestează, bazându-se pe centralizările primite de la inspectorate, sindicaliștii spun că procentul greviștilor este de 86,93%. Diferența ar veni din faptul că Ministerul numără toți profesorii, în timp ce sindicatele își numără membrii.
Datele examenelor naționale rămân sub semnul întrebării, chiar și după ce Ministerul Educației a hotărât noi reguli pentru încheierea situației școlare și amânarea probelor de competențe. Dacă greva se va prelungi, riscă să afecteze datele anunțate pentru probele scrise.
Îți mai recomandăm Greva profesorilor, capital de imagine pentru partide. Nu le dau salariile cerute, dar își fac reclamă cu mesaje despre ei