PSD acceptă moțiunea de cenzură a USR PLUS la pachet cu anticipatele

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu acceptă ca social-democrații să fie folosiți în tranșarea conflictului dintre USR PLUS și premierul Florin Cîțu

Partidul Social Democrat condiționează susținerea moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR de susținerea alegerilor anticipate.

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a spus duminică seară la Antena 3, preluat de G4Media, că, de fapt, social-democrații vor depune luni propria moțiune de cenzură. De asemenea, Romașcanu a exclus posibilitatea ca PSD să susțină un guvern minoritar PSD-UDMR.

Anunțul lui Romașcanu lasă loc speculațiilor potrivit cărora oferta făcută duminică USR PLUS de Marcel Ciolacu a fost, de fapt, un măr otrăvit, știind din start că nu va putea fi îndeplinită, dovadă propriile observații pe care liderul social-democrat le-a făcut cu privire la calculele USR PLUS.

***

Marcel Ciolacu a spus că solicitarea PSD reprezintă o garanție că guvernul nu va fi refăcut, iar vicepremierul Dan Barna, co-lider al USR PLUS, și ministrul USR PLUS al Investițiilor și Fondurilor Europene nu se vor întoarce în guvern „să nenorocească” Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Dacă moţiunea alianţei USR-AUR va ajunge la vot în plen, atunci PSD o va vota, dar nu să se întoarcă Barna în Guvern şi Ghinea să nenorocească PNRR-ul, ci vom merge până la capăt, alegeri anticipate”, a declarat duminică președintele PSD.

Îți mai recomandăm Calendarul moțiunii, amânat | Cîțu: Aștept revenirea la dialog | Iohannis intervine în conflict

Dacă moţiunea alianţei USR-AUR nu va ajunge la vot în plen, „suntem dispuşi să vorbim cu USR şi AUR să convenim un text al moţiunii, să semneze moţiunea pentru a avea cele 234 de voturi şi în 10 minute o depunem”, a detaliat liderul PSD.

Marcel Ciolacu: AUR s-a folosit de USR PLUS pentru a-și crește vizibilitatea

Ciolacu spune că moțiunea inițiată de PSD are deja 157 de semnături legale și că a invitat joi, când a prezentat-o în parlament, USR PLUS să discute pe marginea textului pentru a depune o moțiune care să aibă cel puțin 234 de semnături.

„USR PLUS a ales însă o alianţă cu AUR şi cu aroganţa specifică nu au dat niciun semn. Nu au făcut nici măcar gestul minim de a ne transmite textul moţiunii. Chiar îi felicit pe cei de la AUR că s-au folosit de USR pentru a-şi creşte vizibilitatea publică", a adăugat Ciolacu.

Președintele PSD a spus că refuză să implice partidul în disputa dintre USR PLUS și PNL, care a dus la inițierea moțiunii de cenzură a USR PLUS.

„Prioritatea lor nu este rezolvarea crizei politice. USR PLUS a anunțat deja că rămâne în Guvern. (...) USR a și recunoscut chiar că îl vrea doar pe Cîțu plecat, dar el să rămână în continuare la guvernare, să distrugă ceea ce a mai rămas”, a mai spus Ciolacu.

Îți mai recomandăm Ședința coaliției, eșec total. USR PLUS a depus moțiune de cenzură alături de AUR

„În acest moment, pe circuitul parlamentar există o moţiune de cenzură. Aşteptăm decizia Biroului Permanent Reunit. PSD-ul va participa la această şedinţă. Nu vă aşteptaţi ca PSD-ul să intervină în disputa dintre USR şi PNL la acest Birou Permanent Reunit", a mai spus Marcel Ciolacu.

Declarațiile președintelui PSD nu au rămas fără replică din partea USR PLUS.

Liderul deputaților USR PLUS, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu, i-a transmis duminică lui Marcel Ciolacu că există o cale simplă prin care ar putea infirma blatul dintre PSD și premierul Cîțu, despre care se vorbește în spațiul public, și anume să „înceteze cu tergiversările şi perdelele de fum” și să aducă social-democrații la şedintele Birourilor permanente reunite pentru a stabili calendarul moțiunii.

Context

Ședința coaliției de vineri seară s-a încheiat după circa o oră, fără nicio înțelegere între premierul Florin Cîțu și USR PLUS.

După eșecul discuțiilor, liderii USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au anunțat că au luat decizia depunerii moțiunii de cenzură la Parlament, în aceeași seară, potrivit mandatului primit cu două ore în urmă de la Comitetul Politic al partidului.

Decizia USR PLUS a fost motivată de adoptarea în ședința de guvern de vineri seară, în lipsa miniștrilor de la USR PLUS, a Programului Național de Dezvoltare Locală 3 (PNDL 3) - „Anghel Saligny”, măr al discordiei între premierul Florin Cîțu și USR PLUS. Conflictul s-a soldat cu demiterea ministrului USR al Justiției, Stelian Ion, căruia premierul i-a imputat că a refuzat să dea avizul pentru programul cu pricina.

USR PLUS a spus despre programul de dezvoltare locală că reprezintă „cel mai mare jaf din banii românilor”. Liderii partidului au reproșat premierului că niciun amendament al USR PLUS nu se află în forma adoptată vineri de Guvern și că „Florin Cîțu a ales să calce în picioare justiția și să legitimeze furtul din banii românilor.”

Programul este destinat autorităților locale.

PNL are peste 1.200 de primari, iar USR PLUS mai puțin de 60.

Florin Cîțu candidează la șefia Partidului Național Liberal în mai puțin de o lună iar programul adoptat prin ordonanță de urgență îi va avea beneficiari pe liderii locali ai partidului care-și vor da votul pentru o nouă conducere a PNL.

Îți mai recomandăm Analiză | Coaliția de guvernare, victimă colaterală a bătăliei pentru șefia PNL

Barna și Cioloș au explicat că nu intenționează să renunțe la asocierea cu PNL și UDMR și că își doresc ca această coaliție să continue, dar fără Florin Cîțu la conducerea guvernului. Ei au spus că, cel mai probabil luni, miniștrii USR PLUS își vor da demisia din guvern dacă nu-i demite între timp premierul Florin Cîțu.

La scurt timp de la apariția textului moțiunii, intitulateDemiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, liderii AUR au revendicat mare parte din textul moțiunii.

PSD, USR PLUS și AUR au împreună 280 de parlamentari, cu mult peste numărul necesar pentru a da jos Guvernul.

Inițial, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat vineri seară că partidul său va vota orice moțiune împotriva Cabinetului Cîțu, atrâgând atenția USR PLUS că încă face parte din acest guvern.

Îți mai recomandăm Politica la nervi. Premierul Cîțu în campanie la Timișoara

După întâlnirea de sâmbătă a Biroului Politic Național discursul său s-a nuanțat.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată este nevoie de 234 de voturi.

Potrivit textului moțiunii „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, demersul USR PLUS pornește de la premisa că guvernul Cîțu nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare.

Cu toate acestea, toate reproșurile aduse guvernului privesc doar persoana premierului: de la problemele sale din trecut până la profilul său actual, care-l arată „incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid.”