Dacă la începutul epidemiei, multe țări occidentale au reiterat că utilizarea pe scară largă a măștilor nu este necesară, în ultimele zile, mai multe țări europene au adoptat o nouă poziție cu privire la purtarea măștilor. Acest lucru a devenit obligatoriu în Cehia și Slovenia, iar Austria a anunțat luni că dorește să facă această recomandare în supermarketuri.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Mutarea vine după ce multă vreme măștile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu și pentru publicul extins.
Experții arată, însă, că în ciuda faptului că virusul nu plutește în aer pentru a fi absolut necesară mască, totuși multe persoane sunt purtători asimptomatici ai coronavirusului și pot transmite ușor mai departe în lipsa unei protecții minime precum masca sanitară.
În 2013, un studiu al Universității Cambridge a ajuns la concluzia că, în cazul unei pandemii antigripale, „măștile trebuie utilizate doar ca ultimă soluție”, dar „sunt mai bune decât să nu ai nicio protecție”. Chiar și medicii care le recomandă insistă că acest lucru nu ar trebui să elimine alte reguli de bază, cum ar fi spălarea mâinilor.
Galațiul obligă locuitorii să poate măști
În România, Galațiul a devenit primul oraș care impune locuitorii să nu părăsească domiciliul fără a își acoperi gura. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi, potrivit Agerpres.
Decizia intră în vigoare începând de luni şi se aplică în spaţii publice, precum spaţiile comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere. Conform oficialilor, nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicale. Se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura.
Unul din cei mai mari susținători ai purtării măștilor este medicul Virgil Musta, de la spitalul Victor Babeș din Timișoara.
„Coronavirusul se poate răspândi și prin praful ridicat de vânt. Dacă solul este contaminat, vântul ridică multe particule, iar virușii sunt transportați existând riscul să ne contaminăm în timp ce mergem pe stradă, fără să avem vreun contact cu cineva, fără să ne dăm seama. Masca ajută dacă suntem pe stradă, totuși nu vine direct aerul în gură”, afirma Virgil Musta.
Ce spun specialiștii în sănătate
În Statele Unite, un cercetător în ştiinţa datelor de la Universitatea din San Francisco, Jeremy Howard, a devenit unul dintre cei mai proeminenţi susţinători ai purtării măştii de către toată lumea. Potrivit omului de ştiinţă, datele arată clar că acest gest poate reduce rata de infectare cu peste 50%.
Este una dintre cele 4 măsuri de bază care au ajutat Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Mongolia, toate ţări aflate în jurul Chinei, să ţină epidemia sub control. Celelalte trei sunt testarea la scară largă, anchetele epidemiologice şi carantina aplicată cu stricteţe.
În condiţiile actualei penurii de măşti de protecţie, cercetătorul argumentează că cel mai bun lucru pe care îl poate face fiecare este să poarte măşti făcute în casă. Deşi sunt desfiinţate de unele autorităţi sanitare, Jeremy Howard arată că, potrivit datelor ştiinţifice, acestea pot oferi un grad de protecţie semnificativ.
Un înalt responsabil OMS a declarat presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume şi ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.
„Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măşti care protejează căile respiratorii şi gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător şi spre alţii nu este o idee rea în sine", a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situaţii de urgenţă, în cursul unei conferinţe de presă, potrivit Reuters.
În SUA, Anthony Fauci, medic şi director al Institutului naţional pentru bolile alergice şi infecţioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.
În Franţa, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătăţii, a apreciat la rândul său că „noţiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată", subliniind totuşi că aceste măşti nu înlocuiesc „gesturile bariere" care sunt spălarea frecventă a mâinilor şi distanţarea socială.