3 minute | Putin reprimă opoziția, dar ignoră terorismul. UK despre cyber-atacul Chinei. Hypermarketuri în week-end, da ori ba

În toată Rusia au apărut locuri de doliu pentru cei uciși în atacul de la Crocus City Hall (în imagine). Printre garoafe și trandafiri, oamenii au adus și jucării de pluș pentru că printre victime sunt și copii. Dar și mesaje către Putin: „Ești un ticălos. Nu vom uita asta”.

Autoritățile ruse au arestat patru suspecți pentru atentatul cu 137 de morți de la sala de concerte Crocus City de lângă Moscova. Provin din Tadjikistan și, e de cercetat dacă sunt membri ISIS-K, așa au avertizat SUA. În scurtul său mesaj, la două zile după atac, V. Putin a insistat să acuze Ucraina.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În primul rând, mulțumim pentru numeroasele răspunsuri la sondajul Europa Liberă privind newsletterul „3 minute”. Unele dintre sugestiile trimise sunt aplicate chiar de azi.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Autoritățile ruse au pus sub acuzare patru suspecți din cele 11 persoane reținute pentru atacul terorist din 22 martie de la sala de concerte Crocus City de lângă Moscova, revendicat de ISIS. Toți provin din Tadjikistan.
  • Vicepremierul britanic, Olivier Dowden, urmează să se adreseze azi Parlamentului în legătură cu atacul cibernetic asupra Comisiei Electorale din 2021. Autoritățile UK suspectează China.
  • Micii producători vor să închidă concurența la sfârșit de săptămână. Probabil că soluțiile la problemele lor sunt totuși în altă parte.

Eșecul lui Vladimir Putin și pedeapsa cu moartea

137 de morți, între care și copii, plus mai mult de 150 de răniți este bilanțul tragic al atacului terorist de la sala de concerte Crocus City de lângă Moscova.

Europa Liberă a aflat că 11 persoane au fost reținute în legătură cu atacul armat și că patru dintre suspecți au fost aduși la audieri în fața unei instanțe de la Moscova și arestați preventiv.

Toți cei patru provin din Tadjikistan, o republică ex-sovietică din Asia Centrală, de la granița cu China. Se numesc: Murodali Rajabalizoda, Dalerdjon Mîrzoev, Muhammadsobir Faizov și Faridun Shamsiddin.

În afară ultimul, toți patru și-au recunoscut vinovăția, citează Europa Liberă autoritățile de la Moscova.

Totuși, nici autoritățile judiciare, nici serviciul de securitate al Federației Ruse, FSB, nici comisia de investigație constitută de acesta, nici președintele Vladimir Putin, în discursul său de cinci minute adresat națiunii ruse la două zile de la atentat, nu menționează că organizația teroristă Stat Islamic, ramura ISIS-K a revendicat atacul, remarcă Washington Post și multe alte publicații.

Pompieri la nivelul inferior al acoperișul prăbușit al Crocus City. Atacatorii au ucis în două feluri: trăgând în spectatorii deja adunați în sala de concert din clădirea mall-ului și dând foc cu o substanță puternic inflamabilă.

Cine este ISIS-K scrie pe larg New York Times, dar și Europa Liberă într-un foarte util explainer. Foarte util în măsura în care această organizație teroristă islamistă se dovedește încă mai radicală decât regimul taliban care a preluat puterea în Afganistan și cu care Kremlinul nu se sfiește să întrețină legături în văzul lumii,

Informațiile despre ISIS-K sunt utile și în măsura în care dovedesc că regimul de la Kremlin pierde energie, resurse și timp prețios în acțiuni de supraveghere, reprimare și chiar anihilare a opoziției, în loc să se ocupe de adevăratele riscuri de securitate la adresa siguranței cetățenilor săi, explică editorul Steve Gutterman la Europa Liberă, specializat pe Rusia, Ucraina și Belarus.

În plus, acolo unde există libertate de exprimare, ceea ce s-a întâmplat și în Rusia până acum 4-5 ani, presa și organizațiile civice atrag atenția statului asupra riscurilor și problemelor.

Sufocate de măsuri autoritariste și chiar dictatoriale, toate aceste contribuții la siguranța și bunăstarea generală, amuțesc. Iar statul devine vulnerabil la atacuri teroriste, concluzionează Gutterman.

Raționamentul apare și în analizele BBC, care insistă însă mai degrabă asupra tragediei umane și asupra insistenței lui Vladimir Putin, chiar și în al 12-lea ceas, de a da vina pe Ucraina, chiar și când devenise evident că vinovații de atacul terorist sunt în altă parte.

Autoritățile ucrainiene au negat din prima clipă orice implicare, iar după cele câteva minute ale mesajului lui Vladimir Putin, când suspecții tadjici fuseseră deja arestați, Volodomir Zelenski nu a pierdut ocazia să îi transmită că „e un ticălos” care minte dând vine pe Ucraina în loc să se adreseze națiunii sale îndoliate și indignate.

E un obicei constant al liderului de la Kremlin. Omul prezentat drept salvator și apărătorul absolut al Rusiei dispare în orice situație de criză în care cețățeni nevinovați au de suferit (citește mor în atentate ucigașe), explică Carl Schreck și Rjin Aljas la Europa Liberă.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a adresat națiunii ruse îndoliate la două zile de atacul terorist din 22 martie 2024, de la sala de concerte Crocus City de lângă Moscova.

La asta s-a gândit probabil și cel care a scris pe un carton peste florile de la Crocus City „Ești un ticălos. Nu vom uita”.

Dar tot acolo, BBC a intervivat printre cei îndoliați și un pensionar care a cerut reintroducerea pedepsei cu moartea „cel puțin pentru teroriști”.

Este temerea cea mai mare a tuturor celor care speră că vocile libere din Rusia nu vor fi total anihilate.

The Guardian, dar și publicații românești, precum Libertatea, citează declarații din Rusia care cer reintroducerea pedepsei cu moartea. Oare câți opozanți vor cădea victime acuzațiilor de trădare sau terorism?

Atacul cibernetic al Chinei prin care a accesat datele personale a milioane de alegători UK

Aceasta este problema uriașă despre care parlamentarii britanici vor afla astăzi detalii de la vice-premierul Olivier Dowden, notează BBC și nu numai.

BBC reamintește că atacul cibernetic a avut loc în 2021, dar a fost făcut cunocut în august 2023, când Comisia Electorală a anunțat că „elemente ostile” au accesat copii ale registrelor electorale, că au spart emailuri și „sistemele de control”, dar că nici una dintre aceste acțiuni nu ar fi avut impact asupra procesului electoral sau a înregistrării alegătorilor.

Se așteaptă, după cum notează și The Guardian, ca autoritățile să enumere printre măsuri și blocarea accesului companiilor chinezești la orice sistem informatic sau cu valențe cibernetice din Marea Britanie.

Publicația punctează și că printre parlamentarii cei mai dornici să afle noutăți, sunt cei 43 de politicieni, voci critice în general la adresa Beijingului, care se pare că au fost vizați de atacuri cibernetice Made in China.

Proprietarul și managerul unei mari publicații de opoziție din Hong Kong, Jimmy Lai, a fost reținut în 2021. De atunci, China a restrâns mult libertățile de care se bucurau cetățenii fostei regiuni britanice. Acum, puterea financiară a Hong-Kong-ului e sub semnul întrebării.

În altă ordine de idei, BBC publică o analiză privind situația financiară din Hong Kong, deloc optimistă. Se pare că această perlă a Coroanei din Commonwealth, acum parte a Republicii Populare Chineze, o duce din prost în mai prost. Devine atât de repede trecut, încât, după cum spune un banc foarte popular acum, Hong Kong ar trebui declarat, „patrimoniu UNESCO”.

Hypermarketuri deschise în week-end, da ori ba

Se pare că ba, după cum notează Europa Liberă, răspunsul ministerului Agriculturii la cererea exprimată de micii producători și unii fermieri. Ei ar vrea ca în acest fel, măcar la sfârșit de săptămână să nu aibă parte de concurență.

E de presupus că nemulțumirile micilor producători nu vor dispărea nici dacă autoritățile s-ar hotărî să încalce grav regulile pieței libere. Ele provin din ani de politici publice deficitare, politici ce fac ca o țară cunoscută drept mare producător de alimente, să își hrănească în mare măsură populația din importuri.

O sursă de inspirație ar putea fi Franța. Azi, scrie Le Monde, președintele Macron se întâlnește cu reprezentanții fermierilor și le va prezenta un vast proiect de lege, un nou „New Deal” pentru patria alimentelor pentru gourmanzi, una dintre cele mai dezvoltate industrii alimentare din lume. De ce nu?

Pentru ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dictatorul comunist, Nicolae Ceaușescu este „președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu”. La 18 decembrie 2006, statul român a declarat „regimul comunist, ilegitim și criminal” și a cerut iertare celor două milioane de victime.

Tot astăzi are loc în Parlamentul de la București dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Cel cu „președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu”. A folosit sintagma într-o discuție despre dosarul controversat al exploatării stufului din Delta Dunării.

Cât despre urgențele autorităților, da, scorul de la europarlamentare/ locale e important. Dar poate că, între timp, cetățenii au probleme încă mai stringente.

Precum violența domestică, după cum atrage atenția într-un foarte bine documentat și tulburător articol, Press One.

Alte subiecte:

  • Toată lumea știe câte de prăfuite și murdare sunt multe din marile orașe din România. Centrul Bucureștiului excelează în praf & mizerie. În cea mai recentă ediție Țară în Service, colegul meu Ionuț Benea, a aflat și care sunt cauzele. Lectură obligatorie pentru candidați & nu numai.
  • Politico scrie că o vedetă a filmelor pentru adulți din Ucraina strânge bani pentru recuperarea soldaților cu amputări. Au nevoie de acces în centre de recuperare, dar și de proteze.
  • Fundația însărcinată de marele arhitect spaniol, Antoni Gaudi, să-i finalizeze opera, a anunțat că celebra catedrală de la Barcelona, Sagrada Familia va fi terminată în 2026, adică după 144 de ani de la piatra de temelie, așezată în 1882.

Mulțumim încă o dată pentru gândurile bune și încurajările transmise cu ocazia sondajului legat de newsletter.

Nu uitați că ne puteți scrie oricând la treiminute@rferl.org. Pentru prieteni dornici de informație corectă și clară, puteți da share paginii de abonare sau emailului „3 minute” pe care tocmai l-ați citit.

Cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.