Kievul a aprobat în luna august înființarea Legiunii „Rusia Liberă”, iar de atunci sute de ruși luptă de partea Ucrainei în bătălia pentru Bahmut, potrivit The New York Times.
Unii dintre membri trăiau deja în Ucraina înainte de invazia Rusiei, care durează de aproape un an, în timp ce alții au venit în Ucraina din convingere morală sau din dezgust față de regimul rusesc, după declanșarea invaziei.
Unitatea este condusă de un ofițer ucrainean și operează sub umbrela Legiunii Internaționale din Ucraina, o forță de luptă care include unități formate din voluntari americani și britanici, precum și bieloruși, georgieni și alții.
Soldații au declarat că s-au luptat să explice decizia lor familiei rămase în Rusia.
Îți mai recomandăm Investigație Europa Liberă. Cum se vede lumea din interiorul unei obscure agenții rusești care cenzurează internetulRapoartele privind atrocitățile comise de trupele rusești, inclusiv masacrarea civililor în suburbiile din Kiev, precum Bucea și Irpin, sunt respinse ca fiind propagandă străină în țara lor.
„Ei nu înțeleg întregul adevăr”, a declarat un soldat în vârstă de 32 de ani cu indicativul „Miami”, care a spus că părinții săi l-au îndemnat să lupte de partea rusă.
„Li se spune că aici trăiesc oameni răi și ei cred asta. Ei nu cred că a doua cea mai mare armată din lume ar putea ucide oameni obișnuiți”, a spus el.
Îți mai recomandăm Ucraina: Grupul Wagner pretinde că a ocupat un sat de lângă Bahmut. Ucrainenii spun că au recucerit poziţiile pierdute anteriorNu este ușor să te alături legiunii ucrainene, au declarat soldații ruși. Ca deținători de pașapoarte rusești, sunt inevitabil întâmpinați cu neîncredere.
Ei trebuie să depună o cerere și să se supună unei verificări amănunțite a antecedentelor, care include teste poligraf. Abia apoi pot intra la antrenamentul de bază.
De altfel, au existat mai multe încercări ale spionilor ruși de a se infiltra în Legiune.
Îți mai recomandăm Propunere ONU pentru 22 februarie: Orice pace trebuie să păstreze Ucraina intactă