Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, la articolul 49, alineatul 4, precizează că: „pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”.
Conducerea USR susține că în baza acestui articol ei nu pot beneficia de pensie specială dacă își depun demisia, deoarece nu au un mandat întreg. Toți parlamentarii Uniunii se află la primul mandat în Camera Deputaților sau Senat.
În cazul în care un parlamentar are deja un mandat întreg, demisia sa nu produce aceleași efecte. Parlamentarul aflat în această situație va beneficia de pensia specială pentru mandatul întreg și va primi un coeficient pentru cel de-al doilea mandat, chiar dacă nu a fost unul întreg de patru ani.
Parlamentarii USR și-au motivat gestul de a demisiona începând cu 18 decembrie prin faptul că o demisie începând de astăzi ar lăsa Uniunea fără reprezentanți în Parlament.
„USL-ul ar fi dorit să rămână singur în Parlament pe acest final de mandat, dar nu cred că o să le dăm confortul ăsta să facă ei toate trăsnăile. Partidele vechi au tras de timp și i-au păcălit pe români când a venit vorba de pensii speciale. Am văzut ce fac vechile partide când scapă de noi, numai prostii. Noi vom sta în Parlament și suntem gata să trecem proiecte bune, cum ar fi anularea pensiilor speciale pentru parlamentari”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu pentru Europa Liberă.
Premierul Orban a afirmat că și cei care își dau demisia beneficiază de pensia specială, deoarece „i calculează pensia specială proporțional cu perioada din mandat pe care și-a petrecut-o”.
Poziția liderul PNL a fost reluată și în Parlament. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților a precizat că, în acest moment, mai mulți foști parlamentari se judecă pentru obținerea pensiei speciale, chiar dacă nu au un mandat întreg.
Pensiile speciale nu se pot încasa până la obținerea vârstei de pensionare.
„Cei care îşi dau demisia fie nu înțeleg deloc legea, fie vor să manipuleze emoția alegătorilor dând dovadă de cinism şi ipocrizie. Să faci asemenea trucuri electorale cu doua săptămâni înainte de alegeri, când tu ştii că nu vor produce niciun efect concret, înseamnă că îți desconsideri alegatorii şi le subestimezi inteligența. Să-l plagiezi pe Dragnea, care și-a dat în 2016 demisia alături de Ciolacu, arată cât de departe sunt dispuşi să meargă unii politicieni pentru o margică de PR”, a susținut Cristian Băcanu, secretar de stat la Ministerul Justiției și candidat din partea PNL la Camera Deputaților.
Impactul bugetar pentru pensiile parlamentarilor
Camera Deputaților plătește anual peste 33 de milioane de lei pentru pensiile speciale, în timp ce impactul bugetar de la Senat este de peste 20 de milioane de lei.
Numărul senatorilor și deputaților care beneficiază de pensia specială este de aproximativ 800 de persoane, conform datelor prezentate de Camera Deputaților și Senat, iar pensia variază între 2.000 de lei și puțin peste 12.000 de lei. Diferențele apar în funcție de mandate, dar și de poziția deținută, cele mai mari sume revenindu-le foștilor președinți ai celor două Camere.
Pensiile speciale, la mâna judecătorilor CCR
Abrogarea sau impozitarea pensiilor speciale a fost un subiect important pe agenda partidelor politice în acest an electoral. Asta după ce trei ani de zile, în perioada 2017-2019, majoritatea formată în jurul în PSD a blocat orice vot în Parlament pentru abrogarea pensiilor speciale.
La începutul anului, forul legislativ a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale. Demersul a fost însă unul sortit eșecului din start, deoarece parlamentarii erau conștienți că inițiativa legislativă nu va trece de controlul de constituționalitate.
„Cât timp vor fi la grămadă parlamentarii, cu judecătorii CCR, cu diplomații, militarii, polițiștii și alte categorii, legea are șanse mici să treacă. Soluția este să existe o lege separată pentru fiecare categorie și atunci CCR se va pronunța separat. Dar e mai ușor să votăm legi care elimină pensiile speciale și ele să pice la Curte. Nu e vina noastră atunci”, au dezvăluit surse parlamentare pentru Europa Liberă.
A doua variantă agreată în Parlament a fost impozitarea pensiilor speciale cu 85% pentru pensiile care depășesc 7.000 de lei, dar nu și bazate pe contributivitate. Proiectul a primit votul final la mijlocul lunii iunie, dar a fost atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului și de Înalta Curte.
De aproape o jumătate de an, judecătorii CCR au amânat decizia în privința impozitării pensiilor speciale. Noul termen stabilit este 8 decembrie, după votul pentru alegerile parlamentare.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost reintroduse în 2015, fiind o inițiativă PSD, semnată printre alții și de Marcel Ciolacu, actual lider al social-democraților.
Cu toate acestea, la finalul legislaturii 2012 - 2016, președintele PSD și-a dat demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială. O inițiativă similară a a avut și Liviu Dragnea.
PNL: „Nu ne dăm demisia, abrogăm pensiile speciale după alegeri”
Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut un vot în plenul comun al Parlamentului pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
„PNL nu acceptă acest privilegiu pentru parlamentari, fiind adeptul pensiilor plătite în baza contribuțiilor. Este profund nedrept să existe privilegii, în noua majoritate pe care o vom forma, vom elimina pensiile speciale pentru toate categoriile pentru care au fost introduse”, a spus Florin Roman.
Liberalul se află la primul mandat în Camera Deputaților și a fost întrebat dacă își va da demisia pentru a nu beneficia de pensie specială, așa cum vor proceda cei de la USR și unii parlamentari PSD.
„Am văzut în aceste zile o atitudine a vechii clase politice, asistăm la o reacție la indigo a ceea ce s-a întâmplat în 2016 când au jucat într-o mare cacealma”, a fost poziția lui Florin Roman.
Deputatul a precizat că, în opinia sa, sunt doar puține situații prin care se poate anula pensia specială: o condamnare penală, renunțare prin cerere scrisă făcută de parlamentar sau abrogarea legii.
El a adăugat că gestul lui Marcel Ciolacu reprezintă o „dramoletă ieftină”.
PSD le-a luat fața celor de la USR cu demisia din Parlament
Parlamentarii USR pregătiseră de ieri momentul prin care să își anunțe în bloc demisia. Inițiativa lor a fost devansată însă de postarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a anunțat pe Facebook că își va depune demisia înainte de finalizarea mandatului.
„Timp de patru ani USR a solicitat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și aleșilor locali. Inițiativa privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost ținută în sertarele Parlamentului”, a declarat Dan Barna.
Președintele USR i-a cerut premierului Orban să dea o Ordonanță de Urgență prin care să fie abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor și aleșilor locali.
De asemenea, reprezentanții USR au cerut ca plenul reunit al Parlamentului să voteze mâine abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Florin Roman (PNL) a cerut în plenul Camerei Deputaților să se ia act de demisiile celor de la USR, iar locurile să fie vacantate. Președintele de ședință l-a atenționat pe liderul grupului PNL că nu poate supune votului vacantarea mandatelor de deputat deoarece demisiile celor de la USR intră în vigoare pe 18 decembrie.
„Vă solicit fie să respectați Regulamentul și să luăm astăzi act de demisiile colegilor, fie colegii care au făcut un teatru ieftin să se încoloneze la ușă și să revină cu demisiile în data de 17 decembrie”, a reacționat Florin Roman.
Gestul celor de la USR a fost criticat și de PMP
„Am 45 de ani. Întreb și eu oamenii care mai au mintea limpede pe aici: crede vreunul că peste 20 de ani, da, da, douăzeci de ani când, teroretic, voi ieși la pensie, dacă vrea bunul Dumnezeu să ajung la vârsta aceea, va mai fi in vigoare actualul sistem de pensii din Romania? Va mai fi un sistem de pensii? Se va mai pune problema pensiilor speciale? Niște useriști parlamentari au astăzi 30-35 de ani. Crede cineva că atunci când vor ieși ei la pensie, adică peste alți 30 sau chiar 35 de ani, va mai fi în vigoare actualul sistem de pensii?”, a fost poziția Robert Turcescu, care a adăugat că singura soluție este eliminarea pensiilor speciale prin lege, nu prin demisiile parlamentarilor.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat și el că își va da demisia din Parlament înaintea de încheierea legislaturii și a cerut Guvernului să dea o Ordonanță de Urgență pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Îți mai recomandăm Pensiile speciale, 3 mld. de lei în plină pandemie. Ce interese are CCR în amânarea deciziei