Guvernul a adoptat rectificarea bugetului, cu o tăiere de un miliard de lei de la bugetul Educației și cu nemulțumiri majore ale miniștrilor ALDE. Norocoșii rectificării sunt primarii și președinții de Consilii județene, care vor primi un miliard de euro în plus față de bugetul estimat la începutul anului.
Tăierea banilor de la Educație a fost asumată de șefa Cabinetului, Viorica Dăncilă. Ea a spus că cei mai mulți bani care i-au fost luați Ministerului Educației erau pentru progarmul „Merg la școală”, dar care nu a fost pregătit cum se cuvine. „Sunt reanalizate cheltuielile de personal supraestimate inițial, fondurile după rectificare asigură plata de salarii, titluri executorii și aplicare Legea 85/2016”, a mai spus Dăncilă.
Banii tăiați de Guvern de la Educație erau prevăzuți, de fapt, într-un proiect de lege pus în dezbatere pentru câteva zile pe site-ul Ministerului Educației. Prin acest proiect urma ca fiecare elev din învământul primar, gimnazial, liceal și profesional de stat să primească tichete sociale, denumite tichete educaționale, în valoare de 250 de lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei), în anul școlar 2019-2020. Tichetele educațioanale ar fi trebuit folosite pentru cumpărarea de echipament sportiv, manuale și rechizite.
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a spus că rectificarea a dat în plus 1 miliard de euro în total comunităților locale. Este vorba despre 1,7 miliarde de lei acordate programului PNDL, cel care se distribuie direct aleșilor locali pentru construirea de drumuri, diguri și alte nevoi ale comunităților locale. Programul este important pentru PSD - a fost înființat de Liviu Dragnea pe când era ministru al Dezvoltării Regionale și a fost limitat doar în 2016, în timpul Guvernului Cioloș. Opoziția a criticat acest program, PNDL, pe care l-a considerat un instrument prin care PSD și-a distribuit astfel de fonduri cu precădere pentru proprii săi primari.
Tot Ministerul Dezvoltării și tot pentru comunitățile locale vor fi acordați în plus alte 2,9 miliarde de lei, destinați în special „cheltuielilor sociale”, după cum a anunțat Orlando Teodorovici.
Ministrul de Finanțe a mai anunțat că se vor acorda și ultimele restanțe pe care Guvernul le mai avea la plata taxei auto. Este vorba despre 135 milioane de lei.
Ministrul a spus că deficitul bugetar se va menține în grafic până la finalul anului și nu va depăși 2,76% din PIB.