Cum vede presa internațională criza umanitară din Afganistan

Criza din Afganistan continuă, în timp ce comunitatea internațională încearcă să finalizeze evacuările de urgență

După ce talibanii au cucerit duminică, 15 august, capitala Afganistanului lumea a fost aruncată înapoi într-o criză similară celei din 1996 când grupul militant a acaparat prima dată controlul asupra țării. Evenimentele din Afganistan deschid prima pagină a tuturor publicațiilor din intreaga lume.

The Times - Jihadismul ar putea ajunge în vestul Europei

Directorului MI5, Ken McCallum avertizează, într-un interviu pentru The Times, că victoria talibanilor în Afganistan ar putea încuraja răspândirea jihadismului și în vestul Europei. Agențiile de securitate prezentau deja de ceva vreme pericolul pe care îl reprezintă talibanii.

Autoritățile din Afganistan distrugând un câmp de opiu. Afganistanul este unul dintre cei mai mari exportatori de opiu și heroină.

Altă consecință cu care s-ar putea confrunta Europa este legată de traficul de droguri. Afganistanul este considerat cel mai mare exportator de opiu și de heroină din lume, deși SUA au depus eforturi din 2001 pentru a pune capăt traficului.

Experții au estimat valoarea industriei la peste 5 milioane de euro anual. Nu este clar în ce măsură sunt implicați talibanii în distribuția drogurilor însă este evident, spune specialistul, că acest lucru le aduce un profit.

The Moscow Times - Mark Galeotii: „Moscova privește cu satisfacție”

Autor al mai multor volume despre Kremlin și despre Vladimir Putin, printre care și cartea „Hai sa vorbim despre Putin!”, scriitorul Mark Galeotii prezintă despre perspectiva Moscovei asuprea evenimentelor din Afganistan. Majoritatea vocilor de la Kremlin nu au punctat încă importanța reală a cuceririi Afganistanului.

Profesorul Mark Galeotti este analist politic și profesor de onoare în cadrul departamentului pentru studii slavone și est europene din cadrul University College London.

Autoritățile ruse așteaptă momentan rezultatele cuceririi, nefiind siguri – dar sperând - că talibani vor reuși să își mențină controlul asupra Afganistanului.

Pentru Rusia, cel mai îngrijorător lucru este posibilul val de refugiați care se va disipa în regiune cu ajutorul rețelelor informale de migranți.

Din punct de vedere militar, Galeotii explică că Moscova este pregătită de a da o replică talibanilor, lucru semnalat clar și de către Kremlin prin exercițiile militare din ultimele luni.

Deutsche Welle - EU este „într-o stare de șoc”

Deutsche Welle scrie că NATO și UE sunt într-o stare de șoc, lucru care reiese din răspunsul neunitar al diplomaților europeni. Ziariștii germani sunt de părere că ofensiva talibană i-a luat prin surprindere. Un argument ar fi că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trimitea un mesaj de încurajare a reluării dialogului cu talibanii, cu doar două zile înainte de cucerirea capitalei Kabul.

Jurnaliștii germani fac o analiză a discursurilor liderilor europeni. David Sassoli, președintele Parlamentului European este criticat pentru reacția întârziată.

Fostul comisar european, Dacian Cioloș, este amintit după ce făcut un apel pe Twitter către guvernele din UE pentru a convoca o întâlnire de urgență.

El Pais - UE vrea să reducă din valul refugiaților îndreptați spre Europa

El Pais relatează despre posibilele consecințe pe care criza le-ar putea avea asupra securității europene și despre așteptările statelor de la întâlnirea Consiliului Europei programată de urgență. Întâlnirea de la Bruxelles vine după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat preocupările legate de un posibil nou val de refugiați îndreptat spre Europa.

Îți mai recomandăm Zbuciumata istorie a drepturilor femeilor în Afganistan

Aceasta este și prioritatea Bruxellesului care vrea să susțină financiar țările către care se îndreaptă oamenii alungați de conflict. Germania a clarificat că nu poate fi din nou destinația valului de refugiați. Ungaria se împotrivește și ea puternic primirii afganilor care fug de talibani. El Pais vorbește și despre fondurile de aproape 40 de milioane de euro trimise de UE către Iran, Afganistan și Pakistan, destinate ajutorului umanitar, și spune că întreaga comunitate europeană a ajuns să recunoască acum că finanțarea a fost insuficientă.

The Guardian - Care sunt noii lideri de facto ai talibanilor

The Guardian vorbește despre posibilul lider al Afganistanului din partea talibanilor.

Mullah Haibatullah Akhundzada, noul lider al talibanilor

Este actualul lider suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada. El are 60 de ani și este expert juridic în legea islamului. Predecesorul său, Akhtar Mansour, a fost ucis într-un atac de drone organizat de SUA în 2016. Liderul talibanilor provine din regiunea Kandahar și face parte din grupul etnic Pashtun, la fel ca majoritatea membrilor grupării militante.

AkhunzadaAvând are experiență de luptă împotriva soldaților sovietici din anii 80 și este educat în principiile religioase ale islamului. El ar reprezenta un compromis cu liderii mai austeri, dar mai puțin pregătiți din punct de vedere analitic și strategic.

The New York Times - Pot talibanii să țină Al Qaeda sub control?

The New York Times scrie despre invazia de acum 20 de ani a statelor Unite și a NATO în Afganistan, ca urmare a atacurilor teroriste cunoscute din 11 septembrie 2001.

Revenire la putere a talibanilor în Afganistan ridică semnale de alarmă legat de terorism și de radicalismul islamist care s-ar putea răspândi din nou în țară și în regiune, cu ajutorul noilor tehnologi și al rețelelor sociale.

NYT scrie că nu există îndoieli privind semnificația victoriei talibanilor în rândul grupărilor teroriste la nivel mondial. Însă unii experții sunt de părere că talibanii nu vor sprijini din nou grupări cum este Al Qaeda deoarece și-au învățat lecția după 2001.

Îți mai recomandăm Joe Biden: SUA nu pot lupta într-un război civil în care armata afgană nu vrea să lupte

Al Jazeera - Ce ar putea însemna criza din Afganistan pentru Biden?

Al Jazeera e de părere că decizia privind politicile externe a președintelui Joe Biden va rămâne în cărțile de istorie ca o pată neagră pentru președintele american.

Jurnaliștii pun declarația președintelui american în perspetcivă. ”Pe 8 iulie, Joe Biden asigura publicul că decizia de a retrage trupele din Afganistan nu va avea repercusiuni însă duminică, 15 august, am fost martori la cucerirea capitalei de către talibanii care conduc acum o bună parte a țării.”

Al Jazeera crede că, pentru Biden, criza care a urmat după deciziile sale geostrategice ar putea avea un impact semnificativ asupra imaginii sale. Jurnaliștii consemnează și de reacția președintelui Donald Trump care l-a acuzat pe actualul președinte american că nu a urmat planul lăsat în urma de administrația sa.

Politico - Ce înseamnă eșecul Statelor Unite pentru Marea Britanie - Politico

Potrivit Politico, autoritățile din Marea Britanie sunt furioase ca urmare a demersurilor din Afganistan. Partidul Conservator arată cu degetul spre Joe Biden, dând vina pe strategia acestuia, numind retragerea din Afganistan un eșec.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson alături de președintele SUA, Joe Biden

Aceasta este o gafă absolută, cu consecințe strategice pe termen lung”, a spus Tobias Ellwood, președinte al comisiei de apărare a parlamentului britanic și fost ministru adjunct al apărării. El a adăugat că situația nu a fost interpretată corect și consecințele vor fi semnificative.

Însă relația dintre SUA și Marea Britanie este, în principiu, una caracterizată de colaborarea militar-strategică iar Marea Britanie nu poate acționa independent de SUA, în ciuda furiei provocate de retragerea trupelor. În plus, premierul Boris Johnson este dependent de susținerea Statelor Unite pentru a își atinge propriile obiective politice.