3 minute | Atacuri aeriene asupra Ucrainei. Motivul reținerii lui Durov. Macron spune „nu” unui premier de stânga

Începând de luni, rușii au lovit ținte din 15 regiuni ucrainene. Imagine din Odesa, 26 august.

A doua zi de atacuri aeriene intense asupra Ucrainei. Autoritățile franceze dezvăluie motivul reținerii fondatorului Telegram, Pavel Durov. Președintele francez Emmanuel Macron refuză categoric numirea unui premier de stânga.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Ucraina trece prin a doua zi consecutivă de atacuri aeriene la scară largă, lansate de ruși înspre infrastructura de electricitate a țării și înspre ținte civile.
  • Pavel Durov, fondatorul Telegram, a fost arestat sâmbătă în Franța. Autoritățile franceze au dezvăluit obiectul anchetei: lipsa de moderare a platformei, care facilitează abuzurile împotriva copiilor.
  • Emmanuel Macron refuză să numească un premier din partea coaliției de stânga care a câștigat alegerile.

Atac aerian la scară largă împotriva Ucrainei

Rusia a lansat cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei de la începutul războiului, cu peste 200 de rachete și drone lansate luni, atac care continuă și marți dimineață. Conform Reuters, rușii au atacat infrastructura energetică a Ucrainei, cel mai probabil într-un prim efort de a slăbi deja sistemul înaintea venirii iernii.

Marți dimineață, au fost răniți zeci de oameni în mai multe orașe și sate ucrainene. În regiunea Sumî, atacurile rusești au făcut 16 victime, în timp ce alți cinci oameni au fost răniți și trei uciși în regiunea Zaporojie. În Krivoi Rog, rachetele rusești au lovit un hotel și au ucis două persoane, rănind alte cinci.

Cel puțin șase ucraineni au fost uciși luni dimineață de atacurile rusești - detalii la Europa Liberă.

Ucrainenii se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unui atac rusesc asupra Kievului, 26 august.

Autoritățile ucrainene au declarat că au reușit să doboare luni 102 din 127 de rachete și 99 din 109 drone, transmite Kyiv Independent. Cu toate acestea, New York Times raportează că au avut loc mai multe pene de curent în urma loviturilor asupra sistemului electric.

Tot în timpul atacului de luni, o dronă rusească a pătruns și pe teritoriul Poloniei, iar autoritățile poloneze o caută acum într-un oraș la 30 de kilometri de graniță.

Rușii spun că au tras în forțele ucrainene din regiunea Kursk, unde au pătruns în urma unui atac surpriză acum trei săptămâni. Ucrainenii se așteptau la un astfel de răspuns după incursiunea din Kursk, scrie CNN, pentru că știau că au călcat linia roșie a Kremlinului.

Armata belarusă, care s-a aliat forțelor Kremlinului de-a lungul acestui război, a mobilizat un număr mare de trupe și arme la granița cu Ucraina, conform Kyiv Independent.

Fondatorul Telegram, anchetat pentru abuzurile împotriva minorilor care trec necenzurate în aplicație

Miliardarul Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, a fost reținut de autoritățile franceze pentru că nu a impus moderarea platformei în cazurile de abuz a minorilor, scrie Washington Post.

Inițial, doar s-au speculat motivele, dar la trei zile după ce Durov a fost reținut, autoritățile franceze au clarificat luni că e vorba de „absența moderării și a cooperației din partea platformei, mai ales în lupta împotriva abuzurilor sexuale împotriva minorilor”. Durov este doar o parte dintr-o anchetă mai mare, conform New York Times.

Pavel Durov este respectat de ruși după refuzul său de a preda autorităților de la Kremlin datele utilizatorilor din țară. Imagine surprinsă la un protest din 2019.

Până și președintele francez Emmanuel Macron a simțit nevoia să clarifice situația, după scandalul internațional iscat în urma primei anchete din lume în care directorul unei platforme este tras la răspundere pentru conținutul distribuit în aplicație. Mai multe, la Europa Liberă.

BBC rezumă întrebările rușilor despre arestul lui Durov, în timp ce New York Times scrie despre impactul asupra expresiei libere și Politico explică efectul asupra armatei ruse. Conform News.ro, Telegram a crescut în popularitate în ultimele zile.

Macron refuză să numească un premier de stânga

Franța rămâne blocată politic, după ce președintele Emmanuel Macron a refuzat să numească un premier de stânga, scrie France24. După multe lupte interne, stânga a propus-o pe Lucie Castets, administrator financiar al Parisului, pentru șefia guvernului.

Explicația lui Macron, prezentată de The Guardian, e că un guvern de stânga ar dăuna „stabilității instituționale”, chiar dacă grupul de stânga a câștigat cele mai multe voturi și se bucură, așadar, de susținerea francezilor. Le Monde explică jocurile francezilor de la cel mai înalt nivel.

Lucie Castets este propunerea alianței de stânga pentru postul de prim-ministru.

Coaliția de stânga a câștigat alegerile anticipate din iulie, dar nu cu o majoritate absolută, deci nevoia unei alianțe a întârziat procesul de numire a unui guvern. Planul lui Macron a fost să oprească venirea la putere a extremei drepte, însă faptul că blocul său centrist s-a clasat pe locul trei pare să fi fost neașteptat. Conform Politico, alianța de stânga își susține în continuare candidata pentru rolul de premier, pe Lucie Castets.

Nu doar francezii sunt blocați. Bulgarii tocmai au anunțat alegeri anticipate pentru a șaptea oară în trei ani, care vor fi organizate în octombrie în urma eșecului partidelor de a forma un guvern de coaliție, scrie Europa Liberă. Între timp, rezultatul alegerilor din Venezuela rămâne contestat: un oficial de top spune pentru New York Times că nu există dovezi cum că Nicolas Maduro ar fi câștigat.

Alte subiecte:

  • Trustul de jurnalism transfrontalier care include PressOne, site-ul de investigații Bellingcat și publicația maghiară 444 este ținta atacurilor guvernului maghiar. Mai multe detalii, în PressOne.
  • Guvernul Serbiei ține liste cu persoane cu opinii „problematice”, confirmă ministrul de Interne de la Belgrad după ce cântăreața croată Severina Vuckovic a fost oprită și interogată la graniță. Detalii în BalkanInsight.
  • La un an și jumătate de la accidentul de tren dezastruos din Grecia, justiția pare înghețată. Politico scrie despre scandalurile care, deși implică guvernul Mitsotakis, mereu ajung să se încheie cu impunitate.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.