3 minute | Masacru Hamas în Israel, dezastru umanitar în Gaza. Rusia profită de noul conflict. Victorie a rusofililor în România

Soldații israelieni stau lângă cadavrele israelienilor uciși de militanții Hamas în kibuțul Kfar Azza. 10 octombrie 2023.

Apar tot mai multe informații despre masacrele comise de militanții Hamas în Israel. UE ba oprește, ba continuă ajutorul pentru palestinieni. În România, instituțiile statului înregistrează un eșec rușinos prin anularea discursului președintelui Zelenski în Parlament.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Forțele israeliene au continuat să lovească Fâșia Gaza pentru a patra noapte consecutiv. Cel puțin 900 de palestinieni au murit. Numărul morților israelieni a urcat la 1.200 de persoane.
  • Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, spune că întreruperea apei, electricității și a furnizării de alimente către civilii din Gaza încalcă dreptul internațional.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că România a acordat Kievului 15 pachete de ajutor militar.

Masacrul Hamas din Israel

Brutalitatea Hamas iese tot mai mult în evidență pe măsură ce trec zilele de la atacul inițial, scrie CNN. În kibuțurile israeliene, precum cel de la Kfar Aza, au fost găsiți copii „măcelăriți.

Pe măsură ce amploarea atrocităților iese la iveală, Joe Biden condamnă atacurile Hamas ca fiind „răul pur” și transmite că 14 americani au fost uciși în timpul incursiunilor Hamas.

Axios anunță că primul transport de arme americane pentru Israel de după atacul Hamas a sosit deja și va fi folosit pentru „lovituri semnificative și pregătiri pentru scenarii suplimentare”.

La rândul său, Hamas își calculează următoarea mișcare, scrie The Economist, și pregătește psihologic populația palestiniană pentru suferințele care vor urma.

Soldații israelieni poartă corpul unei persoane ucise în atacul Hamas din kibutul Kfar Azza.

O criză umanitară de proporții se dezvoltă rapid în Gaza. BBC scrie despre un medic britanic aflat în Gaza care afirmă că oprirea electricității, alimentelor și apei va fi devastatoare pentru populația civilă și spitale.

Reuters anunță că Statele Unite discută cu Israelul și Egiptul despre posibilitatea stabilirii unui coridor pentru evacuarea civililor din Gaza, zonă puternic bombardată de armata israeliană.

Trupele israeliene pregătesc un asalt terestru asupra Fâșiei Gaza, scrie Al-Jazeera, care publică și un editorial care aseamănă conflictul Hamas-Israel cu revolta polonezilor din Varșovia împotriva ocupației naziste, din 1944.

La rândul său, Jerusalem Post se întreabă care este finalul acestui conflict și susține că trebuie să apară o schimbare de viziune, altfel riscarea vieților soldaților și a rezerviștilor israelieni ar fi inutilă.

Ajutorul UE pentru palestinieni „nu va fi anulat”, scrie The Guardian. UE și-a subminat propria credibilitate față de partenerii săi din Orientul Mijlociu, scrie Politico, după ce comisarul ungar Olivér Várhelyi a anunțat anularea întregului ajutor pentru palestinieni, pentru ca ulterior Comisia să anuleze anularea.

Cetățeni palestinieni se aprovizionează cu saci de făină pe măsură ce atacurile aeriene ale Israelului duc spre o criză umanitară de proporții în Gaza.

Cel mai înalt diplomat al UE, Joseph Borrell, declară că acțiunile Israelului în Gaza ar fi putut încălca deja dreptul internațional, prin tăierea apei, tăierea electricității și tăierea alimentelor pentru Gaza.

Rusia profită de noul conflict

Rusia profită de ce se întâmplă în Israel, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Raețchi, specialist în zona Orientului Mijlociu. Rusia se poate folosi de mutarea atenției de la Ucraina și lansa atacuri sângeroase asupra țării vecine.

Rusiei i s-a refuzat un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, anunță New York Times. Rusia a pierdut un vot în Adunarea Generală după ce Albania și Bulgaria au votat împotrivă și au dat o importantă lovitură diplomatică Moscovei.

În Polonia se apropie alegerile. Financial Times scrie despre vrajba politică ce durează de 20 de ani și despre cum rezultatul votului de duminică ar putea redefini rolul țării în cadrul UE.

BBC scrie despre demisia a doi generali ai armatei poloneze, unul dintre ei fiind șeful Statului Major, cauzate de încercările guvernului de dreapta de a politiza armata înainte de alegerile de duminică.

Victorie a rusofililor în România

Aflat în vizită oficială în România, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că războiul este în ultima sa parte, scrie Europa Liberă. Președintele ucrainean mai spune că România a acordat Kievului 15 pachete de ajutor militar.

Euronews România îl citează pe președintele Volodimir Zelenski care spune că Guvernul de la Kiev va decide curând în privința drepturilor comunității românești din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit pe 10 octombrie cu președintele României, Klaus Iohanis, la prima vizită la București a liderului de la Kiev de după izbucnirea războiului.

Anularea discursului președintelui ucrainean în Parlamentul României este o victorie a rusofililor, crede colega mea Andreea Pora.

Spotmedia descrie anularea discursului președintelui ucrainean din Parlament ca pe un „amatorism inacceptabil și șocant” la un asemenea nivel.

DNA consideră „simple declarații” acuzațiile de șantaj ale premierului Marcel Ciolacu îndreptate împotriva unor reprezentanți ai industriei jocurilor de noroc, scrie defapt.ro.

Iar Cursdeguvernare notează că magistrații se vor pensiona la 60 de ani începând din… 2062, și nu din 2035, cum se prevedea inițial.

Alte știri:

  • Economiile românilor au crescut în România la nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri. - Hotnews
  • SpaceX cere autorităților federale SUA să schimbe un raport care sugerează că constelația de sateliți Starlink ar fi riscantă pentru oameni. - CNN
  • Cel mai mare parc eolian offshore din lume a produs prima sa energie. O singură rotație a acestei turbine poate alimenta o casă timp de două zile. - Euronews

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian