România este pe locul 2 în topul creșterii economice din UE

Statele din Estul Europei înregistrează creșteri economice importante, în vreme ce economiile occidentale stagnează

Cel mai bine în Uniunea Europeană se prezintă Ungaria - cu o creştere de 5,1%, urmată de România cu 4,6%, Polonia (cu 41,%) şi Lituania (cu 4%), potrivit Eurostat. Bulgaria a intrat, deasemenea în topul primelor cinci țări din UE cu cea mai mare creștere economică.

Comparativ cu trimestrul I din acest an, Produsul Intern Brut al României în trimestrul al doilea, a fost în termeni reali, mai mare cu 1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB a înregistrat o creştere cu 4,6%. In semestrul I 2019, comparativ cu semestrul I 2018, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8%, iar în trimestrul al doilea lea față de aceeași perioadă a a anului trecut s-a constatat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit daterlor Institutului Național de Statistică.

Bulgaria pare la rândul ei să urmeze modelul românesc, iar în trimestrul al doilea al acestui an PIB-ul acestei țări a crescut cu 3,3%, în condițiile în care consumul înseamnă trei sferturi din această creștere.Comerţul exterior are de asemenea o influenţă pozitivă asupra creşterii PIB-ului, iar exportul de mărfuri şi servicii creşte cu 3,3%, iar importul scade cu 5,5%.

Cele mai slabe rezultate în UE sunt înregistrate în Italia (0% creştere), care deja de trei trimestre la rând nu înregistrează nicio creştere economică. Pe locul doi în clasamentul negativ privind creşterea economică este Germania (o creştere de 0,4% din PIB). Economia Germaniei a înregistrat chiar o scădere de 0,1% faţă de trimestrul anterior.