Roșia Today: De ce nu s-au inscris românii din diaspora să voteze electronic?

Săptămâna aceasta s-a terminat perioada pentru înscrierea românilor la vot. Cifrele sunt dezamăgitoare: aproape 30.000 de oameni s-au înscris pentru participarea la vot în secțiile din diaspora și cam tot atâția pentru votul prin corespondență. Cu înscrișii de acum nu s-ar deschide nici a zecea parte din secțiile în care s-a votat în diasporă la ultimele alegeri.

Șmecheria este că aproape simultan cu începerea perioadei de înscrieri, ANAF-ul, chiar prin vocea ministrului de Finanțe Orlando Disco Teodorovici, și-a reafirmat dorința de a facilita înscrierea cetațenilor din afara țării în spațiul privat virtual ANAF, ca să le ușureze acestora plata eventualelor datorii către stat. Atât a trebuit să se declanșeze scenariile și teoriile conspiraționiste.

Îți mai recomandăm Roșia Today: Eternul și fascinantul Călin Teodor Tărișcanu

Pentru cetațenii simpli și mulți nu prea e diferență între agențiile statului. Până la urmă, vorba aia, „la orice om îi e frică de Fisc”, mai ales de Fiscul brutal din România. Și uite așa civismul ăla mult arătat la televizor în zilele de alegeri, s-a dus pe apa Sâmbetei. Și nu e bine deloc. O să iasă d-alde Liviu Pop să ne strige de la înălțimea postului România TV: „Dom'le, i-am rugat să se înscrie la vot. Dacă ei nu au vrut să-și exercite dreptul, eu ce să le fac?” Oricum, dacă PSD a gândit această strategie, se pare că i-a ieșit.

Noi am căutat, prin mijloace specifice, să vedem cam care au fost motivele care au pleoștit civismul românilor. Și ne-a ieșit următorul clasament:

1) Frica de ANAF și lipsa totală de incredere în instituțiile statului român.

2) În diasporă partidele trimit mai greu prin corespondeță pungi cu mălai sau făină, găleți electorale sau sticle de ulei. Așa că s-a rupt lanțul de iubire și reciprocitate între ales și alegător. Funcția bijectivă vot-mălai sau vot-untelemn are alt grafic în comunitățile de români din Anglia sau Italia.

3) Când au auzit că Orlando Discotecă ar vrea să le ia datele și va începe să-i urmărească, românii s-au speriat. Și nu atât pentru ei, cât pentru soțiile lor sau fetele adolescente. Orlando e genul de crai care ți-a furat iubita în discotecă cât ai strănutat. Cu așa bărbați fatali, care mai și au pe mână banii țării, e periculos să te bagi, fie și prin corespondență.

4) Românii au statul la coadă în sânge de pe vremea lui Ceaușescu și nu vor să schimbe acest obicei cu banalul vot electronic. E mai palpitant să tragi de porțile ambasadelor și să te injuri cu personalul diplomatic ca să te răzbuni pe incompetenții care conduc țara.

5) Din lipsă de interes față de niște politicieni care i-au dezamăgit mereu până s-au săturat de ei. Concluzia nu e veselă deloc. O inițiativă bună nu are ecou pentru că statul și-a dezamăgit de prea multe ori cetațenii. Păcat.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Florentin Costel Pandele pentru Roșia Today: „La anu' nu mai vorbesc urcat pe scaun, ci direct de pe statuia călare a lui Carol I”