Linkuri accesibilitate

Florentin Costel Pandele pentru Roșia Today: „La anu' nu mai vorbesc urcat pe scaun, ci direct de pe statuia călare a lui Carol I”


România a început școala. Putem spune că nu atât copiii încep anul școlar, cât politicienii și mai ales părinții. E foarte ciudat cum, într-o țară cu atâția analfabeţi şi semianalfabeţi, de la cei de pe băncile școlii, care se strofoacă să ia un amărât de bac, până la cei care conduc țara și se strofoacă să fure fără să intre la pușcărie, toată lumea se arată entuziasmată.

Cine are de câștigat din tot acest așa-zis proces de educație? Deocamdată, cel mai mult florăresele, care vând la greu buchete pentru deschiderea anului școlar. Și cam ăsta este 90% din câștig. Bursa florilor este revigorată mai ceva ca Dow Jones-ul, când mai aruncă Trump cu vreo micșorare de taxe în economie.

Ne-am hotărât să trecem în revistă felul în care politicienii noștri s-au hotărât să-și tragă spuza începutului de an școlar pe turta lor electorală.

Primarul de la Sectorul 5, Daniel Florea, a distribuit elevilor orare personalizate cu caricatura dumnealui. Ce-o fi vrut să spună? Că este o caricatură de primar? I-auziți cum sună frumusețe de mesaj scris acolo: „Dragul meu copil școlar/ De urmezi acest orar/ Să te uiți în calendar/ C-ai șanse s-ajungi primar”. Te uiți în calendar ca să știi când să-l votezi primar pe dumnealui la anu'. Cred că asta a vrut să transmită. Cei de la Plus Sector 5 s-au repezit să-i facă plângere penală. În caz că plângerea este cu finalizare, edilul pesedist va folosi el însuși orarul ăla ca să-și țină AMR-ul la pârnaie, deşi aşa ceva nu se va întâmpla, cu siguranţă.

În comuna Dragomirești, județul Maramureș, doamna premier Viorica Dăncilă a ajuns să participe la deschiderea noului an școlar, dar nu în persoană, ci sub forma unei plăci de marmură. Acolo, pe peretele școlii, a apărut un mesaj vibrant, săpat în piatră, care arată lumii adevărata față a sufletului de maramureșean. Placheta spune exact așa: „Din mila lui Dumnezeu s-a reabilitat în orașul Dragomirești Şcoala gimnazială Liviu Rebreanu, între anii 2017-2019 cu sprijinul guvernului României, prim-ministru fiind doamna Viorica Dăncilă. Lucrările au fost executate de SC Forean Trust, directorul scolii fiind prof. Dănuț Iuga. Inaugurarea a avut loc în fața mulțimii de elevi, profesori, preoți și consilieri locali, având în frunte pe președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Nu râdeți, nu am inventat noi nimic.

Doamna Dăncilă a dat lovitura de începere a noului an școlar în județul Hunedoara. Cel mai probabil le-a explicat elevilor că, dacă nu pun mâna să învețe, o să ajungă niște mazete de premieri de care să râdă toată țara. Interesant este că doamna Dăncilă a ajuns și la o grădiniță. Cam acesta este, de fapt, nivelul de competență. Probabil le-a povestit preșcolarilor câteva chestiuni de matematici superioare, cum ar fi colorarea interiorului unui cerc desenat de doamna educatoare și așezarea biluțelor roșii la biluțe roșii și a bilelor albastre la bile albastre.

Dar cel mai tare maestru de ceremonii pe deschideri și inaugurări a rămas și anul acesta marele Florentin Costel Pandele, o conștiință trează a vremurilor noastre, un primar şi un soț de primar impecabil, ceea ce reprezintă un cumul de funcții administrative, practic. Omul nu s-a mai urcat pe masă pentru a vorbi muritorilor. De data asta s-a mulțumit să se cațere pe un scaun. S-a mai smerit și dumnealui. Domnule Costel, la anvergura personalității dumneavoastră, nu un scaun v-ar trebui, nu o masă, ci de la un pian Steinway în sus, că tot e festivalul Enescu în plină desfăşurare. Mă mir că nimeni nu a înălțat un piedestal de doi, trei metri, de pe care să vorbească Pandele alegătorilor. Eu propun ca dumnealui să se adreseze cetățenilor de pe statuia Regelui Carol I călare din fața Palatului Regal și a Bibliotecii Centrale Universitare. Să vorbească la microfon stând și el călare pe calul lui Carol. În fața sau în spatele regelui, la alegere. Sau direct în cârca monarhului. Iar cetățenii din Voluntari să fie cărați până în Piață cu autocarele, exact cum îi duce Pandele la moaște, la Sfânta Parascheva, la Iaşi. Ar mai fi varianta cu Florentin și pe Cartoful în țeapă, lângă statuia lui Carol I. Abia asta ni s-ar părea interesant. Şi corect.

În rest nu putem decât să ne exprimăm speranța că la deschiderea anului universitar ne va vorbi, la Universitatea din Iași, o aluniță sau un neg de-ai lui Tudorel Toader.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG