În plus, și călătoriile în interiorul Uniunii Europene sunt restricționate în încercarea statelor europene de a evita un al treilea val de infecții cu Covid-19, chiar în timpul campaniei de vaccinare. Astfel, românii care vor să călătorească în spațiul european trebuie să se informeze în prealabil pentru a vedea care state cer obligatoriu test negativ sau care impun autoizolare la sosire.
De exemplu, Belgia a interzis călătoriile ne-esențiale – și ieșirile, și intrările – până în luna martie.
În ultimele luni, UE a căutat să-şi coordoneze abordarea cu privire la restricţiile de călătorie, dar nu întotdeauna cu succes. Joia trecută, blocul comunitar a scos Japonia de pe lista națiunilor din care călătorii pot veni fără restricții anti-pandemie. Lista conține acum doar șapte țări – Australia, China, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda, dar includerea Chinei depinde de primirea călătorilor din UE în China.
Ministerul Afacerilor Externe a venit în sprijinul românilor care vor să călătorească în Uniunea Europeană prin actualizarea informațiile pe pagina de internet a instituției.
Îți mai recomandăm Turistul de pandemie, temerar sau „răspândac” de virus? Experiențele românilor care au călătorit în străinătateMajoritatea statelor europene impun românilor testul PCR-RT negativ la intrarea în țară sau izolarea pentru zece zile. Există și excepții de state care nu au măsuri pentru cetățenii străini sau state care interzic complet accesul în scopuri turistice.
Belgia, Cehia, Finlanda, Islanda, Norvegia sau Ungaria și-au închis granițele pentru cetățenii străini, inclusiv români, cu excepții limitate precum transportul de marfă sau pentru persoanele cu rezidență sau loc de muncă.
În schimb, statele precum Elveția, Suedia sau Republica Moldova nu au impus nicio restricție pentru cetățenii români care vor să călătorească în aceste țări.
Izolarea pentru 10 zile la sosirea în țară este cerută de: Austria, Grecia, Polonia, Slovenia și Marea Britanie.
Estonia are un sistem diferit care implică izolare la sosire, dar care poate fi ridicată după două teste negative - la sosire și după șase zile.
Un test PCR-RT negativ este măsura cea mai des întâlnită, fiind aplicată românilor care sosesc în: Bosnia, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Spania sau Turcia. Durata de timp înainte de care trebuie să fie rezultatul trebuie să fie negativ diferă de la stat la stat între 24 și 72 de ore.
Regatul Țărilor de Jos (Olanda) acceptă intrarea românilor cu un simplu test rapid antigen efectuat cu maximum patru ore înainte de intrarea în țară.
Măsurile se schimbă destul de rapid în funcție de restricțiile impuse de autoritățile din fiecare stat și de evoluția epidemiologică din România.
Românii trebuie să țină cont că pot fi supuși unui alt set de măsuri la revenirea din călătorii, deja celebra „listă galbenă" care se actualizează săptămânal.
Îți mai recomandăm Călătorii în UE doar cu „pașaport Covid”? Mihai Sebe: Pandemia a arătat că anumite condiționalități pot fi introduseUltima actualizare a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a avut loc pe 18 ianuarie.
Ţările și teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt: Gibraltar, Cehia, Andorra, Irlanda, Slovenia, San Marino, Marea Britanie, Panama, Israel, Lituania, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco, Slovacia, Aruba, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Elveţia, Danemarca, Spania, Puerto Rico, Serbia, Georgia, Malta, Columbia, Sint Maarten, Italia, Insulele Turks şi Caicos, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Palestina, Brazilia și Jersey.
Persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la doza de rapel pot intra în România fără a mai fi supuse carantinei.