Invitat la Interviurile one2one, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, spune că în Agricultură nu ar trebui declarată starea de urgență – așa cum cer fermierii.
Nu sunt dovezi că cerealele din Ucraina rămân acum în România, iar fermierii români care exportă alimente prin portul Constanța vor avea culoare dedicate, explică numărul doi din Ministerul Agriculturii.
Vizionați interviul integral pe pagina noastră de Youtube:
Demnitarul arată că Guvernul a îndeplinit deja o parte dintre revendicările fermierilor, iar altele – printre care acordarea de credite agricole în condiții preferențiale – sunt în curs de rezolvare.
Astfel, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, din primăvară, fermierii vor putea lua credite agricole subvenționate de stat, iar crescătorii de porci și vaci vor primi bani de la instituție pentru a dezvolta ferme.
Îți mai recomandăm Ce măsuri a adoptat Guvernul după discuțiile cu transportatorii și fermierii
Două miliarde de euro sunt alocate sprijinirii fermierilor în acest mod.
De asemenea, anunță Adrian Pintea la Europa Liberă, continuă programul de un miliard de euro de construire de noi sisteme de irigații, iar jumătate din prețul litrului de motorină folosit în agricultură va fi subvenționat de stat în 2024.
Toate aceste măsuri se află printre revendicările pe care fermierii care protestează de aproape trei săptămâni, în vămi și în preajma unor mari orașe, le-au înaintat Ministerului Agriculturii.
Secretarul de stat spune că măsurile sunt deja pe circuitul de avizare la ministere, iar Guvernul le va adopta în februarie.
Cele mai importante declarații
- Despre acuzațiile fermierilor că sunt afectați de cerealele ucrainene aflate în tranzit care ar rămâne ilegal în România:
„Niciun bob nu rămâne pe teritoriul României [...] Au fost două situații în care s-au dat adrese exacte domnului ministru (n.r. ministrul Agriculturii, Florin Barbu), că «uite, acolo s-a adus, s-a importat», s-a luat legătura cu cei de la Ministerul Finanțelor, cu ANAF, a mers. Informația a fost falsă.”
- Despre ancheta Parchetului European cu privire la cererile de subvenții pentru terenuri din Deltă, depuse de companii în care acționar a fost inclusiv fiul liderului PSD Paul Stănescu:
„Sunt verificate de către Parchetul European [...] Au cerut documentul, contractul, ce s-a depus [...] Din punctul de vedere al APIA (n.r. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) nu există niciun fel de problemă.”
- Despre creditele agricole pentru fermieri care Ministerul Agriculturii le va subvenționa din 2024:
„Unul este creditul agricol, pentru a ajuta firmele în dificultate, pentru capitalul de lucru. Aici va fi cu dobândă de 1,95% plus ROBOR, care va fi subvenționat de către stat, îl va plăti Ministerul Agriculturii [...] Al doilea este pentru investiții. Noi îți dăm cu dobândă, la fel, subvenționată, 2%plus ROBOR, dar ROBOR pe care îl suporți tu, beneficiar”.
Ministerul Agriculturii spune că niciun bob de grâu din Ucraina nu rămâne în țără
Fermierii români au acuzat încă de anul trecut că importul de cereale ucrainene și descărcarea ilegală în România a unor cantități de cereale aflate în tranzit afectează grav piața locală.
Până în septembrie 2023, Comisia Europeană a permis limitarea importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina celor cinci state ale Uniunii din proximitatea țării invadate de Rusia.
Ulterior, România a permis importurile, dar numai pe bază de licențe acordate exportatorilor ucraineni și fermierilor români care dovedesc că fără importuri din Ucraina nu ar putea să-și întrețină animalele.
Îți mai recomandăm Fermierii români vor importa cereale din Ucraina doar cu licență și doar dacă nu pot supraviețui fără eleLa one2one, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, spune că niciun fermier român nu a cerut licență pentru a importa cereale din Ucraina din toamna anului trecut.
Cât privește rămânerea în România, ilegal, a unor cantități de cereale ucrainene din cele aflate în tranzit către alte țări, Adrian Pintea este categoric: „Astăzi, niciun bob nu rămâne pe teritoriul României”.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii a explicat că toate camioanele pline cu cereale venite din Ucraina au sigilii la intrarea în România, iar Autoritatea Vamală este cea responsabilă de verificarea legalității transportului atât la intrarea, cât și la ieșirea din țară.
Întrebat dacă Ministerul Agriculturii a fost informat de Poliție sau alte autorități cu privire la descărcări ilegale de cereale ucrainene în România, Adrian Pintea a răspuns:
„Au fost două situații în care s-au dat adrese exacte domnului ministru (n.r. ministrul Agriculturii, Florin Barbu) că «uite, acolo s-a adus, s-a importat», s-a luat legătura cu cei de la Ministerul Finanțelor, cu ANAF, a mers. Informația a fost falsă”, a explicat oficialul Ministerului Agriculturii.
Îți mai recomandăm V. Zelenski mulțumește României pentru ajutorul din timpul blocadei polonezeLa reuniunea miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană de marți, 23 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că analizează modalităţile prin care să poată permite statelor membre din Est să restricţioneze importurile de cereale din Ucraina, scrie agenția Agerpres.
Uniunea Europeană plănuiește însă să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul pentru încă un an, până în luna iunie 2025. Asta înseamnă că cerealele ucrainene ar putea fi importate în continuare fără taxe.
Duminică, 21 ianuarie, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat, că România și Comisia Europeană vor trebui să găsească soluții pentru a compensa fermierii.
„Problema la cerealele ucrainene nu este, dacă vreţi, marfa. Marfa nu rămâne în România. Problema este prețul. Toată această parte a Mării Negre a suferit o scădere de preț pentru că avem o supraofertă: cerealele ucrainene care se duc în piață, nu în România, dar se duc în piață şi scad preţul pe toată piața europeană” a spus ministrul Adrian Câciu citat de Agerpres.
Cum a început Parchetul European ancheta privind cererea firmelor apropiate liderului PSD, Paul Stănescu, de subvenții pentru stuf
Tot la one2one, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, confirmă că Parchetul European a cerut de la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) documentele privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu.
„Au cerut documentul, contractul, ce s-a depus (n.r. la APIA)”, spune oficialul Ministerului Agriculturii, care adaugă că APIA a pus deja la dispoziția procurorilor actele cerute.
Potrivit unei anchete publicate de Pro TV, difuzată la emisiunea „România, te iubesc”, în octombrie 2023, înainte să ajungă ministru al Agriculturii, Florin Barbu a promovat, în calitate de șef al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților, o lege care a transformat terenurile din Delta Dunării în pășuni pentru care se pot primi subvenții de la Uniunea Europeană.
Două firme, în care au fost acționari până anul trecut, fiul liderului PSD Paul Stănescu și un consilier al acestuia, au cerut subvenții pentru terenurile din Deltă.
Jurnaliștii de la Pro TV au scris că, la numai două zile după publicarea legii în Monitorul Oficial, zeci de mii de hectare care apăreau în actele de cadastru ca fiind mlaștini sau bălți au fost transformate în pășuni.
Îți mai recomandăm Stuful din Deltă a ajuns pe hârtie pășune. Miza: 5 milioane de euro. Ministerul Agriculturii verifică o posibilă fraudăPână să fie numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în august 2023, secretarul de stat Adrian Pintea a fost, timp de șapte ani, director general al Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
APIA este instituția Ministerului Agriculturii care se ocupă de acordarea banilor europeni agricultorilor români, aproximativ trei miliarde de euro pe an, după cum spune demnitarul.
Adrian Pintea spune că Parchetul European a început să se intereseze de acest caz în toamna anului trecut, când el nu mai era șef la APIA.
„Probabil că s-a făcut vreo reclamație. Sunt verificate de Parchetul European […] Din punctul de vedere al APIA, nu există niciun fel de problemă. De ce? APIA lucrează cu documentul clientului. […] Acum, probabil, Parchetul va verifica cum s-au concesionat aceste terenuri, dacă s-a respectat legislația, nu știu eu care e legislația Biosferei Deltei Dunării [...] Cei care au depus documentele au depus în baza unei legi”, adaugă secretarul de stat Adrian Pintea.
Săptămâna trecută, Corpul de Control al ministrului Agriculturii a început verificări în acest caz.
Asta după ce APIA a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro.
Cererile de plată a subvențiilor ar fi fost depuse de firme în care, până anul trecut, acționari au fost fiul liderului PSD Paul Stănescu și soţia unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării.