„Lumea este tentată să caute o raționalitate în ceea ce zice Putin. Eu sunt acum convins că este stăpânit, este obsedat de gândul că are o misiune istorică, este un personaj foarte asemănător în maniera de acțiune și raționament cu Hitler”, arată istoricul Cosmin Popa cum poate fi privit în ansamblu mesajul transmis în această dimineață, 24 februarie 2022, de liderul de la Kremlin. Declarația de război prin care a dat undă verde atacării Ucrainei.
Cosmin Popa spune că Putin a întrebuințat toate șabloanele, toate arhetipurile propagandei sovietice și a operat cu niște noțiuni care în mod logic nu are putea fi alăturate. „Vorbește de denazificare și de demilitarizare. E adevărat însă că uneori vorbește cu eufemisme, dar sunt eufemisme în spatele cărora este un proiect politic foarte clar.”
Îți mai recomandăm Pledoarie pentru negocieri în criza Rusia-Ucraina. Răspunsul MoscoveiAnalistul Radu Magdin identifică în discursul din 24 februarie chiar narativele pe care Kremlinul, Ministerul de Externe rus, Russia Today sau Sputnik le-au folosit în ultima perioadă.
„Sunt teme de la discursul 'dacă alții au făcut acțiuni greșite, și eu trebuie să o fac', exemplele cu Libia, Siria, presupuse precedente. Pe de cealaltă parte, a fost invocat mitul neonazist, dar nu repetat cu aceeași intensitate în momentul de față (redactorul-șef Russia Today a susținut că în estul Ucrainei sunt gazați etnicii ruși - nr.r). De ce? Pentru că au fost prinși într-o situație oarecum penibilă cu presupusul genocid care are loc în estul Ucrainei; nu au fost în stare să vină cu imagini sau o scuză suficient de puternică”, explică Radu Magdin retorica din propaganda rusă din ultimele luni pe care Vladimir Putin a ridicat-o la rangul de declarație de război contra Ucrainei pe 24 februarie.
Discurs Putin, denazificarea
„Scopul său este de a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Și pentru aceasta, vom depune eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și pentru aducerea în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse.”
Unul dintre termenii folosiți de Vladimir Putin și intens dezbătut, încă de la apariția de joi dimineață, a fost „denazificarea” Ucrainei. Istoric și factual, termenul e absurd, fie și din simplul motiv că Ucraina a ales în fruntea sa, un președinte cu origini evreiești, Volodomir Zelenski.
Dar cum „nazismul” și „denazificarea” sunt termeni puternici și unificator în mentalul colectiv rus și cel din zonele dominate până în anii '90 de URSS, inclusiv în Ucraina, faptele - istorice sau foarte recente - sunt mai puțin importante. Referirile la nazism apar de patru ori în discursul lui Vladimir Putin de atacare a Ucrainei.
Cosmin Popa este de părere că termenul care a iritat comunitatea internațională a fost folosit ca mesaj intern, pentru poporul rus. Prin „denazificare”, Putin promite indirect că va institui organisme politice proprii, rusești, în Ucraina, prin intermediul cărora îi va înlătura pe cei care au plasat țara vecină în direcția actuală, pro-occidentală.
Îți mai recomandăm De ce continuă liderii europeni să eșueze în dialogul cu Rusia„Dincolo de controlul militar al Ucrainei, Putin vizează și punerea la dispoziția cetățenilor ucraineni care sunt orientați politic, cultural către Rusia a unor instituții politice care să le exprime așa-zisa voință politică”, arată Cosmin Popa.
Este practic o metodă pe care a aplicat-o deja în regiunile separatiste prin crearea unor miliții, „în sensul african al cuvântului”, și care căpătat o formă politică cu asistența Rusiei.
Discurs Putin - mesaj ucraineni
„Țările NATO conducătoare, pentru a-și atinge propriile obiective, susțin în toate naționaliștii extremi și neonaziștii din Ucraina, care, la rândul lor, nu vor ierta niciodată pe cei din Crimeea și Sevastopol pentru libera lor alegere – reunirea cu Rusia.
Vedem că forțele care au dat o lovitură de stat în Ucraina în 2014, au preluat puterea și o dețin cu ajutorul, de fapt, a unor proceduri electorale decorative, au abandonat în cele din urmă soluționarea pașnică a conflictului. Timp de opt ani, nesfârșit de opt ani, am făcut tot posibilul pentru a rezolva situația prin mijloace pașnice, politice. Degeaba”
Istoricul este de părere că discursul reflectă tocmai dorința lui Vladimir Putin de a crea miliții locale a căror acțiune să ducă la destabilizare pe întreg teritoriul Ucrainei.
„Este un discurs articulat istoric care încearcă să ne aducă pe toți în zona acceptabilității: asta este, și alții au mai făcut-o, este momentul nostru, atunci când am fost slabi și am colapsat ca URSS-ul, nu am reușit să mai ținem flancul și iată că a sosit momentul revanșei. Acesta este mesajul către audiența internă”, spune analistul în relații internaționale, Radu Magdin.
Pe de altă parte, Popa spune că li se va oferi o platformă cetățenilor apropiați Rusiei să se poată exprima politic, dar scopul final este de a genera un adevărat război civil în Ucraina pentru a îngreuna intervenția comunității internaționale.
Îți mai recomandăm Nemulțumită de răspunsul SUA, Moscova amenință cu măsuri de natură tehnico-militară„Acesta este obiectivul. Să introducă confuzie. Este motivul pentru care operează cu trimiteri absolut halucinante la statutul ONU și la alte tratate pe care el însuși le-a încălcat. Aici este o confuzie propagandistică ce vizează efecte pe termen lung, nu imediate”, subliniază Popa.
Discurs Putin - mesaj SUA
„Acum, câteva cuvinte importante, foarte importante pentru cei care ar putea fi tentați să intervină în evenimentele în desfășurare. Oricine încearcă să se amestece cu noi, cu atât mai puțin să creeze amenințări pentru țara noastră, pentru poporul nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați experimentat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiți pentru orice dezvoltare a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi auzit”.
Un alt mesaj care a ridicat mari semne de întrebare este cel prin care Putin a cerut comunității internaționale să nu intervină în Ucraina, că, în caz contrar, ar avea de suferit.
Socotește acest război împotriva Ucrainei ca o chestiune aproape internă, de unde și avertismentul extrem de grosolan, dar care arată o personalitate scelerată, la adresa oricăror alte terțe părți care le-ar putea veni proasta idee de a se amesteca în această ceartă între slaviCosim Popa, istoric
Cosmin Popa consideră că amenințarea lui Vladimir Putin vizează direct Statele Unite. Liderului de la Kremlin și multora dintre ruși li s-a părut scandalos că Ucraina se îndepărtează de tutela politică, economică și culturală a Moscovei.
Amenințările sunt adresate oricăror alte terțe părți cărora le-ar putea veni proasta idee de a se amesteca în această ceartă „între slavi”. Iar faptul că face referire la o țară care va suporta consecințele majore ale sprijinului dat Ucrainei are în vedere clar perioada celui de-al doilea război mondial, cred experții.
Ce urmează
Experții consultați de Europa Liberă sunt unanimi când vine vorba despre limita la care se va opri agresiunea ordonată de Vladimir Putin.
Radu Magdin este de părere că liderul de la Kremlin își dorește întinderea Rusiei în granițele fostei URSS, fără Țările Baltice, în timp ce Cosmin Popa arată că, în viziunea sa, misiunea istorică a lui Vladimir Putin este reunificarea, directă sau indirectă, a tuturor pământurilor care au aparținut Imperiului Rus sub egida Moscovei.