Senatorul PSD Mihai Fifor, audiat în cazul de corupție de la Arad, în care se aduceau bani la partid

Mihai Fifor, fost ministru al Apărării

Mihai Fifor și deputatul PSD Luminița Jivan, lider al filialei Caraș-Severin, au fost audiați vineri dimineață la DNA Timișoara în dosarul șpăgilor pentru PSD Arad. Și fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, este citat pentru audieri.

În dosar au fost puși sub urmărire penală trei parlamentari PSD, între care liderul filialei Arad, Dorel Căprar.

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a declarat, la ieșirea de la audieri, că a fost invitat la DNA Timișoara în calitate de martor și că le-a spus procurorilor că nu are cunoștință de faptele care sunt cercetate în dosar.

"Vreau să spun cu fermitate că nu am cunoştinţă de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar, am văzut în presă, sunt lucruri pe care nu pot decât să le dezavuez ferm. (…) Niciodată nu mi-a cerut cineva să îmi exercit într-un fel influenţa sau autoritatea în favoarea unor angajări sau pentru orice altă problemă”, a declarat Fifor.

De asemenea, tot în calitate de martor, este audiată și deputata Luminița Jivan, șefa filialei PSD Caraş- Severin, iar fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, este și el chemat la audieri.

Numele celor doi foști miniștri PSD, Mihai Fifor și Răzvan Cuc, au fost invocate de inculpații din dosarul de corupție de la Arad și apar în referatul procurorilor DNA.

Procurorii DNA au început, în această săptămână, urmărirea penală față de trei parlamentari PSD: Gheorghe Dorel Căprar, Florin Tripa și Ioan Chisăliță, fiind acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de corupție. Rețeta pusă în practică la Arad și Timișoara de a aduce bani la partid era următoarea: persoanele numite în funcții publice de reprezentanții PSD ar fi fost obligate să plătească o taxă lunară la organizația PSD „ cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, potrivit DNA.

Procurorii DNA susțin că angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) se făceau „pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani”. Membrii PSD și-ar fi folosit influența pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor. Selecția viitorilor angajați se făcea la partid, iar decizia finală aparținea liderului organizației PSD, deputatul Dorel Căprar.

Directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ilie Cristian Ispravnic, care este și vicepreședinte al organizației județene a PSD, ar fi acceptat fraudarea concursurilor de angajare în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană.Șeful Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Horgea Cristian, și el vicepreședinte al organizației județene de partid, ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro.

„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, se precizează în comunicatul de presă al DNA.

În plus, șefii din D.R.D.P Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, numiți pe criterii politice, ar fi avut obligația de a plăti „o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

Procurorii DNA mai susțin că, pe lângă taxa lunară, persoanele cu funcții de conducere susținute în posturi de PSD ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, în funcție de „necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid”.