Singura femeie din Iran medaliată la Olimpiadă a fugit din țară

Kimia Alizadeh a devenit prima femeie din Iran care a câștigat o medalie olimplică, în 2016, după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Kimia Alizadeh, singura femeie din Iran care a obținut o medalie olimpică, a spus că a fugit definitiv din țară, acuzând „nedreptatea” și „ipocrizia” sistemului politic iranian care îi folosește și îi umilește pe atleți pentru scopuri politice.

„Ar trebui să încep cu bună, la revedere sau condoleanțe?”, a scris alteta pe rețelele de socializare, potrivit relatărilor presei.

Sportiva, în vârstă de 21 de ani, care a câștigat medalia de bronz la taekwondo la Olimpiada de la Rio de Janeiro, nu a spus unde se află, dar de mai multe ori ar fi sugerat că vrea să se mute în Olanda.

În postarea sa, atleta a precizat că singurele lucruri pe care și le dorește sunt „taekwondo, securitate și o viață sănătoasă și fericită”.

Ea a mai spus că nu vrea să „stea la masa ipocriziei, minciunilor, nedreptății și lingușelilor” și că este „una dintre milioanele de femei oprimate din Iran cu care ei s-au jucat ani la rând”, făcând aluzie la faptul că s-a îmbrăcat așa cum i-a fost impus și că a repetat tot ce i s-a spus să zică.

Vestea dispariției lui Alizadeh, pe 9 ianuarie, a ridicat multe semne de întrebare în Iran, iar agenția semioficială de știri ISNA relata: „Șoc pentru taekwondo iranian. Kimia Alizadeh a emigrat în Olanda”.

ISNA a mai scris că se crede că Alizadeh ar intenționa să concureze la Jocurile Olimplice de la Tokyo, care vor avea loc în acest an, însă nu ca parte a echipei iraniene.

Cu toate că Kimia Alizadeh nu a dezvăluit locul unde se află a transmis „dragului popor iranian” că va rămâne „un copil al Iranului” oriunde ar locui.

În luna octombrie, ea s-a aflat pe lista BBC a celor mai influente și inspiraționale 100 de femei din lume.

Citește și: