Pe 25 septembrie 2024, dl. D.V., din Craiova, și-a depus dosarul de pensionare. El împlinise 60 de ani pe 30 august și, pentru că are peste 40 de ani vechime în muncă, a aflat că are acest drept.
Pe 12 decembrie, la două luni și jumătate de când și-a depus dosarul, bărbatul e încă la muncă – deși și-ar dori să stea acasă, să se bucure de pensie.
A fost de câteva ori la sediul Casei de Pensii să întrebe ce se întâmplă și a primit același răspuns – nu i-a fost încă procesat dosarul.
Povestea dlui D.V. din Craiova se repetă de mii de ori în fiecare județ al țării.
Îți mai recomandăm Vrei să te pensionezi? Mai ai de așteptat. Softul Casei de Pensii nu e încă funcționalEuropa Liberă a cerut, pe 14 noiembrie, înformații de la Casa Națională de Pensii despre întârzierile la calculul noilor pensii.
Am întrebat și câți oameni sunt afectați. Nu am primit încă răspuns, deși cele 30 de zile – termen maxim dat de lege – au expirat.
Mai puțin de 20% din dosarele depuse la Casa de Pensii Dâmbovița au fost procesate
În alt județ al țării, Dâmbovița, de pe 1 septembrie și până pe 12 decembrie au depus dosare de pensionare de către 1.740 de persoane. Doar 327 din acestea au fost procesate până acum.
„Procesul merge greu”, explică, pentru Europa Liberă, directoarea executivă adjunctă a Casei Județene de Pensii (CJPP) Dâmbovița, Mihaela Niculae.
„Se lucrează, doar că lucrăm mai greu pentru că aplicația nu este finalizată pentru a putea merge cu [dosarele] repede. Lucrăm mai greu. Jumătate le lucrăm electronic, jumătate de mânuță și merg un pic mai greu, că suntem și noi oameni”, spune ea.
Este un compromis la care au ajuns cei de la casele de pensii, ca să înceapă totuși emiterea deciziilor. Și de care Casa Națională de Pensii știe, ne confirmă directoarea CJPP Dâmbovița.
„Pe partea finală de emitere a rapoartelor și a deciziilor nu e încă gata aplicația”, explică Mihaela Niculae.
Modulul de recalculare nu funcționează deloc
Dacă modulul de calcul al noilor pensii pentru dosarele depuse după septembrie 2024 funcționează parțial, unele funcționalități ale aplicației nu funcționează deloc.
Îți mai recomandăm Sunt românii mulțumiți de viață? Radu Umbreș, antropolog: Tinerii trăiesc într-una dintre cele mai prospere perioade din istoria RomânieiDe exemplu, cel de recalculare.
„Recalculările sunt pentru cei care au deja o pensie în plată și au venit să-și mai adauge ceva. Acelea, într-adevăr, nu le putem lucra acum”, confirmă directorul adj. al Casei de Pensii Dâmbovița, Mihaela Niculae.
„Am făcut un program de recalculare a recalculării”
Cum Casa Națională de Pensii nu a oferit nicio explicație, am întrebat firma care se ocupă de noul soft al caselor de pensii ce se întâmplă cu modulele nefuncționale.
Contractul de implementare al noului soft a fost câștigat de asocierea de firme Arobs Systems și Wing Leading Edge.
„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr.360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024”, spune CNPP, la solicitarea Europa Liberă, în octombrie.
De ce sunt întârzieri?
Ducu Oprea, directorul uneia dintre cele două firme care au implementat noul soft, Arobs Systems, explică:
„Exista o lege la care au venit normele de aplicare undeva la sfârșit de martie. Pe baza ei, noi am făcut o analiză tehnică, am făcut formulele astea nou-nouțe (de recalculare a pensiilor și de calcul a noilor pensii, n. red), cei de la Case de Pensii le-au verificat. Și pentru noi, și pentru ei a fost ceva complet nou”, spune el.
După analiza noii legi, a fost nevoie de peste 1.500 de formule de calcul transpuse într-un soft. „Sistemul este uriaș”, spune Ducu Oprea. În perioada de testare s-au făcut corecții ale softului pe măsură ce apăreau excepții.
„O altă problemă sunt și cazurile și excepțiile care apar, pe care nu le-a știut și nici nu le-a explicat beneficiarul. Nu e ceva banal – aplic o formulă și îmi ies rezultatele”, adaugă el.
Îți mai recomandăm Pensiile din decembrie, plătite și din fondul de rezervă. Guvernul dă 1,6 mld. lei la bugetul de pensii după ce l-a redus în septembrieOdată trecut de testări, softul a intrat „în pâine”. Au fost recalculate pensiile și emise deciziile.
„Au fost cam 4% din ele eronate”, spune Ducu Oprea. Mare parte din cauză că datele introduse au fost greșite. Pentru restul, a fost nevoie de un nou soft.
„Din cauza erorilor a trebuit să facem un program de recalculare a recalculării, fiindcă n-am putut să plecăm direct cu pensiile noi. Programul ăla care s-a făcut pentru rezolvarea erorilor a dus la întârzierea asta care a fost în sistemul de pensii noi”, concluzionează directorul Arobs Systems.
Când va fi softul complet funcțional?
Casa Națională de Pensii a promis în octombrie că totul va fi funcțional chiar în acea lună. N-a mai răspuns la următoarea solicitare trimisă de Europa Liberă.
Firma care se ocupă de implementarea softului estimează că va fi complet funcțional la sfârșitul anului.
Pe 4 decembrie, Casa Națională a anunțat că, de pe 2 decembrie, casele teritoriale de pensii au început să emită decizii de pensii pentru persoanele care au depus cereri începând cu luna septembrie 2024:
„Pentru aceste decizii, drepturile curente și restante vor fi achitate în cursul lunii decembrie 2024”.
Nu a explicat în comunicat nici despre câți pensionari e vorba, câți vor primi banii în decembrie și dacă softul e complet funcțional.
Pe 20 noiembrie, într-o intervenție la o televiziune, Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, estima că e vorba de aproape 30.000 de dosare la nivel național.
Și tot în noiembrie, la același post TV, ministra Muncii, Simona Bucura, anunța că va trimite Corpul de Control la Casa Națională de Pensii pentru a verifica tocmai modul în care a fost implementat softul de calcul al pensiilor după noua lege.
La acel moment, erau 170.000 de decizii de recalculare care nu fuseseră încă emise.
Cu cât se vor majora pensiile de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile din România vor fi majorate cu 12,5%, conform declarațiilor oficiale. Această creștere se bazează pe rata inflației din 2023, care a fost de 10,4%, la care se adaugă jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, estimată la 4,2%.
Astfel, valoarea punctului de referință va crește proporțional, de la 81 la 91 de lei. Punctul de referință este baza de calcul în noua lege a pensiilor.
Aproximativ 200.000 de pensionari, ale căror pensii depășesc deja valoarea contribuțiilor plătite, nu vor beneficia de această majorare până când pensiile similare, dar mai mici, le vor ajunge din urmă.
Și tot de anul viitor va crește și valoarea pensiei minime garantate, cu 10,4%, ceea ce înseamnă ca va ajunge la 1.415 lei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.