Sondaj: Neîncrederea în autorități și corupția, principalele motive pentru care tinerii pleacă din România

Principalele motive care îi determină pe tinerii din România să plece din țară sunt neîncrederea în autorități și corupția. Aceste două motive au fost invocate de peste 60% dintre respondenții unui Barometru Europa FM, realizat de IMAS.

Aproape o cincime dintre respondenți au spus că lipsa locurilor de muncă reprezintă un alt motiv pentru care își doresc să plece din țară, arată ​Barometrul Europa FM, realizat de IMAS, la comanda postului de radio.

Lipsa infrastructurii - spitale, școli, drumuri a fost invocată de 5,3% dintre cei chestionați, în timp ce alți 4,6% sunt nemulțumiți de imposibilitatea de a avansa în carieră.

Întrebați ce i-ar spune unui tânăr care se gândește să plece din țară, cei mai mulți respondenți (61,2%) i-ar transmite că nu este o decizie bună, în timp ce 33,9% i-ar sugera exact opusul – că este o decizie bună să plece definitiv din România.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 -28 august 2019 – pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare +/- 3,1%.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, spunea, în luna iulie, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.

Datele oficiale anunțate de Intotero fac distincția între românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, și, într-o categorie separată, sunt incluși românii care au emigrat și care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în diaspora. Sursa acestor date este reprezentată de misiunile diplomatice ale României.

Recent, OECD a făcut un studiu finanțat de Ministerul român de Externe, care a relevat că numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale plasează România pe locul al cincilea în lume, raportat la numărul total al populației.

Îți mai recomandăm Ministrul pentru romanii de pretutindeni: 9, 7 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, iar 5,6 milioane sunt în diaspora