Fără să ofere vreo explicație sau să anunțe în prealabil decizia, Cabinetul Cîțu a decis să dea mulți bani partidelor și în 2021. Chiar dacă nu mai este un an electoral, iar toate promisiunile făcute vizau diminuarea subvenției, premierul nu și-a respectat propriile angajamente electorale.
Nici ministrul de Finanțe nu a ținut cont de afirmațiile făcute și a semnat ca în conturile partidelor să ajungă și mai mulți bani decât erau prevăzuți în bugetul de stat. Peste 250 de milioane de lei vor ajunge în vistieria de partid, iar aproape jumătate de sumă va fi alocată în doar trei luni.
Hotărârea a fost luată după ce USR a ieșit de la guvernare, decizia fiind asumată de PNL și UDMR. Astfel, dacă în primele 9 luni ale acestui an, toate partidele care beneficiază de subvenția au încasat 117 milioane de lei (23.4 milioane de euro), în cele trei luni rămase ar trebui să primească încă 133 de milioane de lei.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Un miliard de lei la secret. Experiment cu banii dați presei de PNL, PSD și USR PLUSPrimul pas a fost făcut, iar în luna octombrie 2021, partidele primesc de la bugetul de stat 38,7 milioane de lei. PSD va primi astfel, în primele zece luni ale anului 2021, aproape 60 de milioane de lei (12 milioane de euro).
Îți mai recomandăm Propagandă pe bani publici la TV. Publicul nu știe când se uită la o emisiune plătită de partideÎn lunile iulie, august și septembrie, subvenția virată de la bugetul de stat către partide a fost de 8,7 milioane de lei lunar. Potrivit algoritmului, cel mai mult a încasat PSD în cele trei luni: peste 3.3 milioane de lei lunar.
- PSD – 14.924.909 de lei
- PNL – 12.652.565 de lei
- USR – 6.820.730 de lei
- AUR – 3.020.684 de lei
- PMP – 780.883 de lei
- Pro România – 564.203 de lei
Câți bani au primit partidele în 2021 (fără luna octombrie)
- PSD – peste 45 de milioane de lei
- PNL – peste 38 de milioane de lei
- USR – aproape 20 de milioane de lei
- AUR – peste 9.2 milioane de lei
- Pro România – peste 1.7 milioane de lei
- PMP – aproape 2.4 milioane de lei
Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară poate să fie modificată în Parlament dacă există voință politică. USR și AUR s-au pronunțat pentru reducerea subvenției, în timp ce PSD și PNL nu au mai făcut declarații despre diminuarea sumelor venite de la bugetul de stat.
Subvenția a crescut spectaculos în ultimii ani, iar partidele au încasat peste un miliard de la bugetul de stat între 2016 – 2020 din subvenție și rambursările pentru campaniile electorale.
Îți mai recomandăm Bani de la partid pentru televiziuni și presă. PSD a cheltuit în șase luni de 33 de ori mai mult decât USR PLUS