Cei chestionați susțin eliminarea lor mai ales că aceste teze ar trebui să fie ținute după vacanța de iarnă și așa scurtată din cauza vacanței forțate de două săptămâni din lunile octombrie-noiembrie.
Elevii au trimis puncte de vedere către Ministerul Educației și au făcut petiții online, însă nimeni nu i-a ascultat. Spre deosebire de anul trecut, când au fost suspendate, tezele școlare se vor susține în format fizic în acest an, cu una mai puțin pentru gimnaziu și pentru liceu.
Silviu Morcan, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” din Constanța, este unul dintre elevii care nu e de acord cu susținerea tezelor școlare. Nu e vorba că nu se simte pregătit pentru a susține tezele, dar modul în care a fost predate anul acesta și scurtarea semestrului îl determină să susțină suspendarea tezelor și anul acesta.
Silviu susține că această poziție nu e numai a lui, ci a celor peste 60.000 de persoane care au răspuns la chestionarul online. „Anul școlar trebuie să rămână un element predictibil și, de aceea, este necesar ca vacanța de iarnă să rămână în forma stabilită inițial, cu regândirea conceptului de teză”, argumentează Silviu, care este și președintele Consiliului Național al Elevilor.
Îți mai recomandăm Școala reîncepe luni. Elevii și părinții nu știu în ce condițiiElevul susține că argumentul principal pentru ca tezele școlare să fie eliminate pentru al doilea an la rând este că materia nu va putea fi parcursă în integralitate.
„În acest caz, este elementară menținerea unei forme de evaluare 'sumativă', care să nu pună accentul pe notă, ci pe feedback real din partea profesorului, și care să puncteze clar conținuturile pe care elevul ar trebui să le asimileze mai mult pe parcursul acestui an școlar”, completează Silviu.
Expert în educație: „Cred că nu ar fi o mare pierdere dacă am renunța la teze”
Anul trecut, tezele au fost suspendate de fostul ministru al Educației, Monica Anisie. Rezultatele de la admiterea în clasa a IX-a au fost și ele bune, în condițiile în care mediile s-au încheiat pe baza notelor. Media de la liceu se calculează pe baza mediei obținute de elev la Evaluarea Națională (contează 80% în admitere) și a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII (20%). 348 de candidați au fost admiși la liceu cu media 10.
Îți mai recomandăm Toate școlile care au rata de vaccinare mai mică de 60% vor învăța onlineExpertul în educație, Ovidiu Pânișoară, profesor universitar la Universitatea din București, tinde să le dea dreptate elevilor, însă doar parțial.
„În momentul de față, în opinia mea, cred că nu ar fi o mare pierdere dacă am renunța la teze”, arată expertul Ovidiu Pânișoară.
Pentru că această generație este oricum destul de tracasată de ceea ce se întâmplă, cred că ideea tezelor nu e neapărat o radiografie a ceea ce știu elevii.Ovidiu Pânișoară - expert în educație
Profesorul susține că foarte puține școli s-au adaptat la pandemie, în sensul să transforme învățarea „într-o sărbătoare a cunoștințelor”.
„Ar trebui pedalat pe motivarea elevului pentru învățare, ceea ce noi uităm să facem, evaluarea are și o funcție de învățare, nu are doar funcție de certificare”, explică profesorul universitar.
În opinia lui, de obicei, tezele evaluează o anumită cantitate de cunoștințe și câteodată un anumit nivel de cunoaștere a materiei. „Dar uităm chestii extrem de importante pe care tezele nu le-au evaluat niciodată. Și anume, evaluarea capacității de gândire, a creativității, a flexibilității, elemente de care vom avea nevoie”, a spus Ovidiu Pânișoară.
Un alt profesor, Ovidiu Bădescu de la Reșița, susține că dacă evaluarea e privită doar pentru note, atunci nu e privită bine. „Dacă se face o evaluare permanentă a elevilor și noi știm ce au înțeles elevii, atunci ar trebui să știm unde stăm. Însă, trebuie să fim învățați să facem acest lucru. În străinătate, sunt multe sisteme care nu au teze”, a spus Ovidiu Bădescu.
Pe de altă parte, părinții susțin și ei că tezele ar trebui regândite, și eliminate în anul acest școlar.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că prin tezele impuse acum profesorii evaluează ceea ce nu e relevant. „Au fost fluctuații de învățare. Ce facem? Arătăm că elevii nu știu? Problema majoră e că acum nu poți să-l evaluezi că n-ai ce să evaluezi. Noi am cerut o evaluare la nivel național astfel încât să vezi unde este sistemul la nivel de pregătire”, a declarat Iulian Cristache.
Alunița Voiculescu, un alt părinte, are copilul la o școală privată și e de acord cu tezele, mai ales în condițiile în care a fost modificată ponderea lor în media semestrială. „Copilul meu e la școală privată, dar am multe cunoștințe care au copiii la stat și acolo a fost jale la predare anul ăsta. Mi se pare normal ca lor să le fie teamă de teze. Dar trebuie să țină cont fiecare profesor de cât și cum a reușit să predea în acest semestru haotic”, a spus Alunița Voiculescu.
De la minister, pare că nu există înțelegere pentru eliminarea tezelor școlare și în acest an școlar. Același secretar de stat pentru preuniversitar care anul trecut a fost de acord cu eliminarea lor, le susține acum. Într-o poziție publică de miercuri, Sorin Ion le spune elevilor să aibă încredere în profesorii care trebuie să găsească cele mai bune soluții.
Îți mai recomandăm Ministerul Educației a redus numărul de teze și ponderea lor în nota finală | Când reîncepe școala„Dragi elevi, puțină încredere în profesorii voștri n-ar strica. Da, vor fi situații diverse, vor fi cazuri în care susținerea tezelor va fi dificilă, în perioade atipice, dar nu de la cazurile de excepție trebuie să pornim în stabilirea unor reguli generale. Va depinde de fiecare profesor în parte să găsească cea mai bună soluție. Se cere imperios înlocuirea tezelor cu 'evaluări sumative'. Trecând peste faptul că aceasta este definiția unei teze, mă întreb, oare scăpăm astfel de stres, irelevanță, condiții speciale? Nu mai reiau aici calcule elementare care arată că, în realitate, în condițiile actuale, nota obținută la o teză are pondere mai mică în calculul mediei decât o notă obținută la evaluările curente”, a spus Sorin Ion.
De altfel , marți seara, Sorin Cîmpeanu a dat un comunicat de presă în care a cuprins 6 argumente în favoarea susținerii tezelor școlare. „Tezele susținute cu prezență fizică sunt ultimul bastion în calea scăderii relevanței notelor acordate de când s-a declanșat pandemia”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul le-a transmis elevilor că menține tezele ca formă de evaluare a nivelului lor de cunoștințe și competențe. „Dacă am face o petiție pentru eliminarea impozitelor și amenzilor, s-ar putea să strângă aproape 20 milioane de semnături. Acest lucru ar însemna că trebuie eliminate impozitele și amenzile/înlocuite cu simple avertismente?”, este unul dintre argumentele de la Ministrul Educației în favoarea tezelor școlare.
Anula acesta, elevii din clasa a VIII-a și liceenii vor susţine o teză mai puţin. Elevii din celelalte clase de gimnaziu vor susţine tezele la matematică şi limba română. Inspectoratele au primit precizări cu privire la tezele pe care le vor susține elevii. Ministerul a transmis profesorilor că tezele școlare se pot ține începând cu 6 decembrie, dar și în cele două săptămâni de școală din ianuarie.
Structura anului școlar a fost modificată prin cele două săptămâni de vacanță forțată:
- Semestrul I, din data de 13 septembrie 2021 și până în data de 14 ianuarie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:
Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021;
Vacanță: sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021;
Cursuri: luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021;
Vacanță de iarnă
- vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;
- vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar;
Cursuri: luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;
Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar;
- Semestrul al II-lea, din data de 17 ianuarie 2022 și până în data de 10 iunie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:
Cursuri: luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022;
Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022;
Cursuri: luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022;
Vacanță de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023;
Îți mai recomandăm Cum adâncesc criteriile impuse pentru redeschiderea fizică a școlii falia dintre rural și urban