Iată cele mai importante subiecte:
- Unul dintre cei mai longevivi politicieni români în funcții de conducere, șeful PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat în weekend pentru luare de mită după ce a fost prins cu o geantă cu 1,25 de milioane de lei în mașină.
- Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru răspândirea fentanilului – un drog sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina – avertizează comisarul UE pentru Afaceri Interne, după o discuție cu oficialii SUA.
- Patru persoane, printre care și un polițist, au murit după un schimb de focuri ce a avut loc la o mănăstire ortodoxă sârbă din satul Banjska.
Mită pentru construcția unui drum
Dumitru Buzatu a fost până la finele săptămânii trecute printre puținii baroni PSD pe care nici partidul, nici electoratul și nici justiția nu l-au clintit din loc.
Parlamentar din ’92, vice de consiliu județean din 2004, șef de județ din 2012, Buzatu a rezistat tuturor turbulențelor din ultimele două decenii – inclusiv „desantului” procurorilor asupra baronilor locali de toate culorile de după 2010-12.
Vineri seară, când se întorcea de la o fermă piscicolă pe care o controlează, în portbagajul mașinii în care se afla Dumitru Buzatu a fost găsită o geantă cu 1,25 de milioane de lei (250.000 de euro). Șeful CJ Vaslui primise banii cu puțin timp înainte de la cel mai influent afacerist din județul Vaslui, Emil „Farmazon” Savin – alintat în județ „regele asfaltului”.
Prinderea lui Buzatu este printre cele mai remarcabile reușite din istoria DNA. Au mai fost politicieni acuzați – unii mai puternici decât șeful PSD Vaslui – însă în puține cazuri acuzația de mită a fost atât de clară de la început.
Deși mai e cale lungă până la judecată, vasluienii și nu numai au avut deja acces la poze cu banii ceruți de baron, la filmarea când acesta lua mita sau la imaginile care îl surprind pe Buzatu cu mâinile pe mașină, percheziționat. Explicația politicianului: banii erau ai săi, nu o mită.
Your browser doesn’t support HTML5
Colegii mei de Europa Liberă, dar și de la alte publicații, au prezentat de-a fir a păr acuzațiile din referatul de propunere de arestare, dar și reacția politică extrem de rapidă a șefului PSD, premierul Marcel Ciolacu, care a anunțat excluderea lui Buzatu din partid când știrea flagrantului era doar pe surse.
Buzatu e ultimul lider PSD influent care pică recent ca urmare a unor acuzații directe sau indirecte în justiție. Ziarul Adevărul speculează că nu e o întâmplare, și că de coincidență ar profita însuși Marcel Ciolacu. Gabriel Bădălău, Ionel Arsene, Gabriela Firea sunt cei de dinaintea lui Buzatu.
Pericolul fentanil
Uniunea Europeană are ar putea avea în curând probleme grave cu un drog sintetic care face deja ravagii în SUA.
Se numește fentanil, este de 50 de ori mai puternic decât heroina și a cauzat în ultimii ani zeci de mii de decese în SUA.
Avertismentul a fost transmis Uniunii de către secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după ce discuții despre fentanil au existat inclusiv la un eveniment organizat cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, unde președintele american Joe Biden i-a avertizat pe aliați să ia în serios amenințările cauzate de acest drog.
Într-un interviu pentru Politico, comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că, spre deosebire de SUA – unde drogul ajunge în special de la cartelurile din America de Sud – Europa are capacitatea de a produce narcoticul pe teritoriul propriu, ceea ce ar putea „declanșa rapid o criză”.
Drogul se consumă deja în România, am aflat săptămâna trecută, când un farmacist a fost arestat pentru că distribuia pe piața neagră substanțele pe care trebuia să le distrugă – în special fentanil.
Într-un articol pentru Europa Liberă, jurnalistul Virgil Burlă dezvăluie că procurorii se confruntă deja cu astfel de cazuri de cel puțin trei ani și anchetatorii au fost sfătuiți să manipuleze cu mare grijă probele, când e vorba de fentanil.
Conflict între Kosovo și Serbia
Tensiunile dintre Kosovo și Serbia s-au reaprins în weekend după un schimb de focuri ce a avut loc la o mănăstire din nordul Kosovo, din satul Banjska.
Patru persoane, printre care și un polițist, au murit în timpul asediului.
BBC scrie că premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că sprijină gruparea armată, în timp ce preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că oficialii kosovari sunt vinovați pentru decese.
Ciocnirea de ieri este printre cele mai grave incidente dintre Serbia și Kosovo din ultimii ani și vine după mai multe luni în care tensiunile dintre cele două au crescut.
Politico scrie despre tinerii din Cuba care, din cauza dificultăților financiare din țara lor, aleg cetățenia rusă și se alătură războiului Moscovei contra Ucrainei.
Articolul vine după ce Havana a anunțat, recent, că a arestat 17 persoane acuzate că racolau cubanezi pentru a-i trimite în Rusia.
În Ucraina, președintele Zelenski a încercat în weekend să amelioreze disputa cu Polonia, acordând premii către doi voluntari polonezi pentru acte umanitare în Ucraina.
Liderul polonez Andrzej Duda a spus în weekend că e de acord cu decizia guvernului polonez de a menține interzicerea vânzării de cereale ucrainene în Polonia, însă că Varșovia va ajuta Kievul la exportul de cereale către piețele globale.
Pe plan extern, de notat este și știrea venită de la Paris care anunță că președintele francez Emmanuel Macron își va retrage militarii, dar și ambasadorul, din Niger, ca urmare a loviturii de stat de acum câteva săptămâni.
La final, vă recomand ediția de săptămâna aceasta de la Țară în Service, semnată de Oana Despa; cum au ajuns milioane de euro, via Departamentul Românilor de Pretutindeni, la bisericile din diaspora.
Alte subiecte:
- La peste 5.000 km depărtare, soția și copiii nepalezului mort după explozia de la Crevedia rămân fără sprijin, dar cu datorii. Cum i-a tratat Guvernul României.
- Producătorii de automobile cer UE să amâne tariful de 10% la exporturile de vehicule electrice.
- În Partidul Republican, mulți îl văd pe Trump ca pe un candidat probabil, inclusiv unii rivali.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Să avem o săptămână excelentă!
Ionuț