Departamentul de Stat: drepturilor omului, încălcate tot mai mult în lume

Protestele anti-guvernamentale din Belarus au fost reprimate într-un mod brutal.

Raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului din întreaga lume evidențiază o imagine deteriorată în multe țări, inclusiv în Belarus, unde raportul subliniază utilizarea „forței brute” împotriva protestatarilor pașnici pro-democrație, cât și în Rusia unde a fost vizat liderul opoziției Alexei Navalnîi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat într-un briefing de presă din 30 martie că, în cele două state dar și în alte țări, „liniile de tendință privind drepturile omului continuă să meargă în direcția greșită”.

Îți mai recomandăm Raportul Departamentului de Stat: Corupția și drepturile omului în România

Declarații lui Blinken au venit odată cu publicarea raportului privind drepturile omului care descrie situația anul trecut în aproape 200 de țări din întreaga lume. Departamentul de Stat este obligat să scrie raportul anual și să îl trimită Congresului.

Prea mulți oameni au continuat să sufere în condiții brutale în 2020", a spus Blinken într-o introducere a raportului. El a spus că unele guverne au folosit pandemia ca „pretext pentru a restrânge drepturile și a consolida stăpânirea autoritară”.

Raportul despre Rusia a evidențiat otrăvirea cu o Novicioc a lui Navalnîi, care a fost închis la începutul acestui an la întoarcerea în Rusia după luni de tratament în Germania. Raportul a spus că „rapoarte credibile” indicau că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia l-au otrăvit pe Navalnîi în august anul trecut.

De asemenea, menționează rapoarte „credibile” ale organizațiilor neguvernamentale și ale presei independente despre o campanie de violență, inclusiv tortură și crime extrajudiciare, împotriva persoanelor LGBT din regiunea Cecenia din Rusia și raportează că guvernul sau forțe proxi au comis sau au încercat să comită crime împotriva opozanților din alte țări.

Autoritățile de la toate nivelurile au funcționat, în general, cu impunitate și nu au reușit întotdeauna să ia măsuri pentru a urmări sau pedepsi oficialii din guvern sau forțele de securitate care au comis abuzuri ale drepturilor omului", se arată în raportul despre Belarus.

Raportul a evidențiat, de asemenea, amenințările la adresa libertății de exprimare și a presei în Kîrgîzstan, unde o serie de investigații comune în 2019 de către Serviciul Kîrgîz al RFE / RL, Kloop și Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției (OCCRP) au expus sute de milioane de dolari în corupție în acest stat din Asia Centrală.

Într-o secțiune privind respectarea libertăților civile, inclusiv a libertății presei, Departamentul de Stat a menționat amenințări la adresa jurnaliștilor implicați în raportul respectiv, care l-a implicat pe fostul șef adjunct al vamilor Raimbek Matraimov.

Acesta menționează că RFE / RL și-a mutat unii dintre jurnaliștii „pe fondul unor amenințări grave asupra vieții și familiilor lor, de teama represaliilor politice”, și a citat un videoclip care pretinde să arate mesaje text de la Matraimov oferind o recompensă pentru întoarcerea „mort sau viu" a unuia dintre jurnaliștii din spatele acelei povești.

Îți mai recomandăm Cum beneficiază Vestul de munca forțată a uigurilor. Apeluri pentru boicotarea bumbacului din China

Raportul este deosebit de critic față de China, folosind un limbaj asertiv pentru a descrie tratamentul guvernului chinez față de uigururi și alte grupuri minoritare etnice majoritar musulmane din provincia Xinjiang ca „genocid și crime împotriva umanității”.

Raportul a descris o lungă serie de infracțiuni comise de stat împotriva acestor grupuri din Xinjiang, inclusiv închisoare arbitrară, sterilizări forțate și alte măsuri forțate de control al nașterilor, tortură, muncă forțată și restricții „draconice” asupra libertăților de bază.

Pe lângă cei aproximativ 1 milion de uiguri și alte grupuri minoritare din taberele de internare extrajudiciare, au existat încă 2 milioane care au fost supuse instruirii „de reeducare” numai în timpul zilei.

Blinken a mai spus că Departamentul de Stat intenționează să reincludă în Raport problema sănătății reproductive, eliminată în timpul administrației Trump. Date precum mortalitatea maternă și discriminarea femeilor în privința accesului la sănătatea sexuală și reproductivă vor fi publicate la sfârșitul acestui an.