Ucraina vrea compensații după ce Iranul a recunoscut că a doborât „neintenționat” avionul de pasageri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a reacționat la scurt timp după ce Iranul a recunoscut că a doborât „neintenționat” avionul de pasageri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a transmis că țara sa așteaptă toate probele, o recunoaștere a vinei și compensații de la Iran după ce Teheranul a admis, după mai multe zile de negare, că a doborât accidental avionul de pasageri ucrainean, toate cele 176 de persoane aflate la bord fiind ucise.

Președintele ucrainean a spus, potrivit unei declarații de presă, că „Iranul a pledat vinovat pentru doborârea avionului ucrainean. Dar insistăm pentru o recunoaștere completă a vinei. Așteptăm de la Iran să își arate întreaga disponibilitate pentru o investigație completă și deschisă, aducându-i pe cei responsabili în fața justiției, repatrierea corpurilor celor care au murit, plata unor compensații, scuze oficiale pe canalele diplomatice”.

Declarația lui Volodimir Zelensky a apărut la scurt timp după ce Iranul a recunoscut că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean în apropierea Teheranului, pe 8 ianuarie, spunând că a fost „o eroare umană”.

Potrivit declarației prezentate de televiziunea de stat iraniană în cursul dimineții zilei de 11 ianuarie, armata a spus că avionul a fost din greșeală considerat o „țintă ostilă” după ce s-a îndreptat spre un „centru militar sensibil” al Gardienilor Revoluţiei (IRGC).

Aceeași sursă menționează că armata era „la cel mai înalt nivel de alertă” pe fondul tensiunilor cu Statele Unite.

Niciuna dintre cele 176 de persoane aflate la bordul avionului nu a supraviețuit, iar responsabilii vor fi trași la răspundere și deferiți unui tribunal militar, arată sursa citată.

Președintele Iranului Hassan Rohani a scris pe Twitter că incidentul este „o tragedie imensă și o greșeală de neiertat”. El a mai scris că ancheta internă a armatei a concluzionat că „rachetele trase din cauza unei erori umane a fost cauza teribilului accident al avionului ucrainean și a morții celor 176 de oameni nevinovați”.

Deși a admis că forțele sale au doborât avionul, Iranul a încercat să atribuie o parte din vină Statelor Unite, ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif spunând că incidentul s-a produs „într-un moment de criză cauzat de comportamentul pripit american”.

Îți mai recomandăm Iranul recunoaște că a doborât „neintenționat” avionul ucrainean, dintr-o „eroare umană”