Măsurile luate de Guvern în vederea sărbătoririi Crăciunului și Revelionului vor duce la mai multe infectări în perioada următoare, iar prognoza făcută chiar de ministrul Sănătății, cum că valul cinci va începe în 15 ianuarie, se va adeveri poate chiar mai devreme, spun experții în sănătate publică consultați de Europa Liberă.
Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, arată că e normal ca populația să vrea să petreacă de sărbători și să aștepte relaxarea, dar, în România, spre deosebire de alte țări, măsurile de prevenție din ultima lună nu au fost suficient de categorice.
„Noi avem cam o lună întârziere a începerii valurilor față de țările occidentale. Și domnul ministru Rafila a zis că valul cinci începe în ianuarie. Dar autoritățile ce fac acum? Pregătesc terenul pentru valul cinci, îi facilitează sosirea. În loc să mențină măsurile actuale ca o modalitate de prevenție, și chiar dacă începe un nou val să înceapă mai lent, astfel încât să avem timp să răspundem, ei relaxează măsurile în perioada sărbătorilor pentru că asta așteaptă populația”, arată Răzvan Cherecheș.
Îți mai recomandăm Fără restricții de oră de Crăciun și Revelion | Magazinele vor fi deschise până la ora 22.00Expertul în sănătate publică avertizează că în urma acestor măsuri, România riscă să ajungă în curând în situația din toamnă, când au apărut multe cazuri grave și a început valul patru în forță, după relaxarea din vară.
„Prevenția înseamnă să iei măsuri înainte de înceapă, înseamnă să-ți iei extinctor înainte să-ți ia foc casa, dar abordarea în momentul de față este: 'când ne ia foc casa vedem atunci ce facem'”, a spus Cherecheș.
În opinia acestuia, ministrul Sănătății nu face decât să anunțe măsuri de politician, nu de expert în sănătate publică.
„Domnul Rafila, mai nou, ia măsuri care sunt cotate mai degrabă ca măsuri populiste, care să îl facă popular, măsuri de politician, nu de om de sănătate publică. Relativizând acum și certificatul verde, și măsurile de protecție, ajută de fapt la apariția valului cinci”, subliniază Răzvan Cherecheș.
Jurma: Faptul că nu avem nicio măsură care să stimuleze vaccinarea este un dezastru
Și medicul Octavian Jurma consideră că prin aceste măsuri, ministrul Sănătății se poate decredibiliza profesional.
„Măsurile sunt justificate pentru Delta, dar complet nejustificate pentru Omicron. N-o să fie timp, este clar că nu vom putea reacționa. Din păcate, suntem într-o situație în care trendul acesta descendent a cam încetat deja de o săptămână, suntem mai degrabă într-un platou în care numărul de cazuri e relativ constant, dar foarte mult tras în jos de prăbușirea numărului de teste care a avut loc săptămâna trecută”, a explicat Octavian Jurma pentru Europa Liberă.
Expertul spune că pericolul Omicron pândește și în România. „Spre deosebire de România, Europa se duce complet în altă direcție. Faptul că nu avem nicio măsură care să stimuleze vaccinarea este un dezastru, pentru că Omicron s-ar putea să fie valul copiilor. Eu nu-i văd bine pe cei care iau decizii, dacă încep să se umple spitalele cu copii”, afirmă Jurma.
Medicul Virgil Musta, şef de secţie de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, susține că oamenii trebuie să înțeleagă să respecte niște reguli.
„Acolo unde numărul de cazuri și riscul de contaminare cresc, trebuie să fim cu toții mai atenți și să acceptăm regulile. Pe de altă parte, și autoritățile să dea acest semnal că e nevoie de măsuri cu o anumită logică, pentru că este greu după doi ani de pandemie să stai numai cu restricții. Din punct de vedere pandemic ne permitem. Dar e foarte important să menținem vaccinarea”, a spus Virgil Musta.
El completează că atunci când infectările cresc, trebuie luate măsuri rapid iar „lucrurile să fie făcute cu o anumită logică, pentru că astfel complianța populației la măsuri va fi mult mai mare”, consideră Virgil Musta.
Guvernul a adoptat miercuri măsurile de relaxare anunțate marți seara de șeful DSU Raed Arafat.
Îți mai recomandăm Omicron | 3 milioane de oameni s-au infectat cu nouă tulpinăSpre deosebire de experții consultați de Europa Liberă, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că aceste măsuri sunt optime pentru că vin pe fondul unei tendințe descendente a pandemie. Aceasta spre deosebire de situația din vară.
Rafila susține că aceste măsuri luate de Guvern ar viza crearea unui „parteneriat "cu populația.
„Măsurile de relaxare luate în perioada verii au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să putem să îl menţinem aşa, dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Aceste reguli care par puţin mai relaxate, trebuie respectate. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. Acesta trebuie să fie mesajul şi asta este de fapt dorinţa şi încercarea pe care o avem acum”, a mai spus Rafila la finalul ședinței de Guvern în care au fost adoptate relaxările.
Îți mai recomandăm Restricții și măsuri anti-Covid în Europa, România deschide primele târguri de CrăciunÎn urma măsurilor luate de Guvernul Cîțu la 1 iulie, valul patru a început în forță la finalul lunii septembrie, când au fost înregistrate recorduri ale numărului de infectări zilnice și ale numărului de morți.
În lipsa obligativității certificatului verde și a unei legi care să îl implementeze, vaccinarea stagnează în ultimele săptămâni în ciuda apariției primelor cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron și în România. Repzentanții Pfizer au transmis miercuri, că doza trei din acest vaccin oferă „protecție semnificativă” în fața tulpinii.
Îți mai recomandăm Covid | 13 persoane sunt infectate cu tulpina OmicronPfizer a arătat că noua variantă Omicron a fost neutralizată într-un test de laborator, după ce mai multe persoane li s-a luat sânge la o lună de la administrarea serului.
Potrivit New York Times, compania precizează că primele doze de vaccin „ar putea să nu fie suficiente” în fața noii tulpini, dar ar reuși totuși să permită evitarea unei forme grave a bolii.
Îți mai recomandăm De ce refuză cultele din România certificatul verde? Analist: Încercare de a prelua controlul asupra statului