Linkuri accesibilitate

Fără restricții de oră de Crăciun și Revelion | Magazinele vor fi deschise până la ora 22.00


Raed Arafat a declarat că de Revelion pot fi organizate petreceri, cu respectarea măsurilor de protecție
Raed Arafat a declarat că de Revelion pot fi organizate petreceri, cu respectarea măsurilor de protecție

În noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, iar persoanele nevaccinate nu vor mai avea restricții de circulație. Restaurantele vor trebui să pună limită de 50% din capacitatea localului şi să ceară certificatul verde COVID, a decis Comitetul pentru Situații de Urgență marți seară.

În hoteluri și pensiuni vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală. Modificările sunt propuse a fi adoptate miercuri, prin Hotărâre de Guvern, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat că în ședința de guvern, măsurile de relaxare pot suferi modificări.

Cu toate că în România au fost descoperite mai multe cazuri de infectare cu tulpina Omicron, șeful DSU a justificat relaxarea restricțiilor prin faptul că sunt mai puține cazuri de infectare: „Clar că situaţia noastră acum e una mai bună decât acum două-trei săptămâni”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la finalul şedinţei CNSU.

Conform acestuia, se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, creşte intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate şi activităţi economice care aveau limită de închidere ora 21.

Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, precum staţii de autobuz. În transportul în comun şi spaţii închis masca de protecţie este obligatorie, la fel şi în pieţe, târguri, locuri unde se formează cozi.

Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală ci şi persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.

La magazinele mici, până la 200 de metri pătraţi suprafaţă, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătraţi de persoană, şi se va permite accesul fără certificat verde.

Activităţile limitate cu 30% din capacitate - cinematografe, teatre, activităţi sportive - vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.

Hotărârea 112 adoptată de CNSU prevede prelungirea stării de alertă şi a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar prevede multe excepții:

  • Eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;
  • Creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;
  • Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarase luni că măsurile care vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi de Revelion, vor fi discutate în perioada următoare şi vor fi făcute publice în timp util.

El spunea atunci că nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.

„Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că fiecare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care venim în contact”, a arătat Rafila.

Măsurile de relaxare de Sărbători vin după ce a fost impus un control strict la intrarea în țară începând cu 10 decembrie: persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară.

Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, se impune carantină pentru cetăţenii UE care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Din 20 decembrie, România va implementa formularul de localizare a pasagerului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG