Există majorări semnificative și pe plan intern, în turismul de tip city-break, de business sau de eveniment. Serviciile turistice ale hotelurilor din capitală s-ar fi majorat chiar și cu 30%, potrivit reprezentanților unei agenții de turism.
După declanșarea războiului din Ucraina, în special în luna martie, s-a înregistrat o scădere bruscă a cererii. Aceasta și-a revenit treptat din aprilie și continuă să aibă o tendință crescătoare, spun specialiștii în turism.
Reluarea programului voucherelor de vacanță pentru bugetari - întrerupt în 2021 - va da un imbold puternic turismului intern, în valoare de peste 300 de milioane de euro, estimează aceștia.
Îți mai recomandăm Scenariu economic sumbru: inflație, recesiune, criză. Analiști: „Guvernul se împrumută la dobânzi record”De altfel, unele unități de cazare, care funcționau mai degrabă neoficial, s-au autorizat tocmai pentru a putea intra în program, susțin unii specialiști.
Prețuri cu 10-15% mai mari în țară
„Anul acesta ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor pentru serviciile turistice”, spune Adina Man, coordonatorul departamentului de turism intern al unei agenții cu sediul în capitală.
Creșterile cele mai spectaculoase sunt chiar în orașe, destinații de city-break, dar și pentru turismul de business și de eveniment.
„Comparativ cu anul trecut, în 2022, prețul de cazare la hotelurile din București a crescut în medie cu 30%. Unii hotelieri au menținut însă prețul în valută pentru o noapte de cazare, majorarea în acest caz fiind influențată de cursul valutar și de prețurile mai ridicate pentru serviciile de masă”, a spus Adina Man.
De altfel, în comparație cu alte capitale din regiune, Bucureștiul a înregistrat și în 2021, față de 2020, cea mai mare creștere a venitului pe cameră disponibilă, de peste 67%, potrivit unui studiu Cushman & Wakefield, citat de Agerpres.
Ca destinații interne, litoralul, Delta Dunării și stațiunile de pe Valea Prahovei rămân cele mai căutate, chiar dacă în zonele balneare - de la Băile Felix, la Sovata sau Slănic Moldova, au apărut tot mai multe unități hoteliere modernizate.
Tendința crescătoare a prețurilor e vizibilă și aici.
„Pe litoralul românesc și în stațiunile montane, observăm o majorare a prețurilor cu 10-15% față de anul trecut, însă ne așteptăm ca în următoarea perioadă să mai crească”, a adăugat specialista.
O mini-vacanță de 3 nopți într-o zonă turistică din țară costă în medie 1.000 de lei pentru 2 adulți, în timp ce anul trecut costa cam 900 de lei. În cazul unei familii cu 2 copii, prețul ajunge la aproximativ 1.250 de lei, față de 1.000 de lei anul trecut.
În străinătate, vedetele în materie de destinații turistice de dinainte de pandemie, precum Turcia sau Grecia, își reintră în drepturi, la fel ca și croazierele.
Aceasta după ce anul trecut Egiptul a fost destinația preferată, ca urmare a numărului mai mic de restricții.
Scumpirile din turism, „evident mai mici decât la restul serviciilor”
Prețurile sejururilor s-au scumpit în ton cu evoluția economică de la nivel internațional, spun specialiștii în domeniu.
„Unde am simțit o diferență este la cazare. Am fost recent în Roma și am plătit pentru o cameră dublă 90 de euro. În trecut aș fi plătit cam 70 de euro și ceva. La prețurile de avion e discutabil, pentru că dacă te interesezi din timp, poți obține în continuare oferte bune”, ne-a spus o clujeancă, obișnuită să facă anual 3-4 călătorii, pentru city-break sau vacanță, în străinătate.
Majorările de preț la utilități, dar și ale costurilor cu forța de muncă afectată de pandemie, inflația și scumpirea combustibilului, inclusiv kerosen, sunt principalele cauze ale creșterilor de preț turism, spun reprezentanții agențiilor.
„Pentru România, față de anul trecut creșterile sunt undeva la 10%, iar pentru Bulgaria de 14-20%. Față de 2019 au crescut tarifele cu un maxim de 25%, la toată lumea, nu doar la noi: bulgari, greci, inclusiv destinații mai îndepărtate, Dubai, Egipt”, a spus pentru Europa Liberă Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Patronatul grupează peste 200 de agenții de turism din țară.
Îți mai recomandăm #10Întrebări - Prăbușirea turismului în pandemie. Multe locuri de cazare sunt „în conservare ”După ce pandemia a împuținat considerabil numărul de turiști, în special în 2020, dar și anul trecut, unitățile turistice încearcă inclusiv să își recupereze din costuri.
„Oamenii vor să călătorească din nou liber, restricțiile s-au cam ridicat, în mare parte. Vom avea un sezon estival fără restricții, clar. Dacă se cumulează, trebuie și să recupereze anumite pierderi, e și cererea mare, e normal să fie anumite scumpiri”, a sintetizat el.
Creșterile, bazate mai mult pe majorările combustibilului
Majorarea prețurilor vacanțelor ar fi este destul de mică și mai puțin relevantă decât dorința mare a românilor de a se bucura de vacanțe, măcar una pe an, în străinătate, susține Cosmin Cismaș, managerul unei companii-broker de vacanțe.
În cazul firmei, nivelul de rezervări din mai 2022 îl depășește chiar pe cel din 2019, în condițiile în care compania, care lucrează cu majoritatea tour-operatorilor din țară și străinătate, este în continuă expansiune în ultimii 2 ani.
„Creșterea are mai mult legătură cu fluctuațiile barilului de petrol și a kerosenului, în pachetele care cuprind și zboruri charter. E o componentă în construcția pachetului turistic și de aici pot să vină anumite majorări, de un 30 de euro în plus per sejur, ceea ce înseamnă doar câteva procente în prețul total”.
El spune că până la izbucnirea războiului din Ucraina, sistemul de early-booking - care a creat numeroase probleme în primul an de pandemie între clienții care doreau anulări și agenții și care anul trecut a scăzut dramatic - a revenit din nou în actualitate.
Îți mai recomandăm Vacanța în pandemie. Când se deschid destinațiile preferate ale românilor și ce se schimbă în turism„În primele 2 luni, ianuarie-febraurie, early-booking-urile le putem compara cu nivelul din 2019. În martie, au stagnat din cauza războiului, din aprilie s-a intrat pe un trend ascendent. Cu peste o săptămână înainte de sfârșitul lunii, noi ne-am depășit deja țintele”.
Tipul de rezervări poate varia însă în funcție de agenții. Adina Man spune că în cazul agenției sale, majoritatea rezervărilor continuă să se facă în regim last minute.
Mai mult, clienții „solicită de fiecare dată detalii suplimentare despre politica de anulare sau modificare a sejurului” și „sunt interesați în mod special de condițiile de rambursare”, potrivit ei.
Turcia și Grecia, din nou între principalele destinații externe
În privința tendințelor de călătorie, două din cele mai populare destinații pentru români, insulele din Grecia și Turcia - Antalya, revin în topul cererilor, după ce anul trecut Egiptul a fost principala opțiune.
Îți mai recomandăm Călătoriile românilor peste granițe de la 1 iulie, după ce amploarea cazurilor noi plasează țara în zona galbenă, a patra ca risc din EuropaAcestea beneficiază de un sezon estival mai extins decât cel din România. Un pachet charter de 7 nopți în Antalya, Turcia, în sistem all inclusive costă in medie 750 Euro/persoană. Prețuri similare sunt și în Grecia, însă nu neapărat în sistem all-inclusive.
„Trendul pachetelor charter și-a revenit oarecum la nivelul de dinaintea pandemiei. După doi ani de pandemie, au început să se reia produse restricționate, precum croazierele, după ce în pandemie vasele nu au ieșit din port. Lumea caută pe lângă ofertele clasice și ceea ce s-a pierdut în acești doi ani, croaziere, circuite, city-break-uri”.
Există croaziere exotice, dar și unele mai accesibile, ca localizare, precum pe Marea Mediterană, pe traseul Veneția - Istanbul și retur, cuprinzând coasta Italiei, Greciei, Turciei, Croația, până la orașul port.
Prețul pentru 2 adulți poate pleca de la 400 de euro de persoană, în funcție de serviciile incluse și tipul de vas utilizat. La acestea se adaugă și costul transportului - în general cu avionul - la plecare, respectiv sosire. Există și croaziere mai speciale, în Caraibe, sau în zona fiordurilor din țările scandinave.
De altfel, destinațiile exotice cunoscute prezintă și în acest an interes, fiind accesibile mai ales în extra-sezonul obișnuit, datorită temperaturilor foarte ridicate.
„Există începând din luna noiembrie oferte pentru Egipt la 500 euro/persoană, Dubai de la 700 Euro/persoană, Cancun în Mexic de la 1000 persoană, Maldive sau Mauritius de la 1300 Euro/persoană. Preturile includ, pe lângă cazare și mic dejun, transport cu avionul dus-întors”, a spus Adina Man.
Circuitele turistice, destinate în special turiștilor care preferă să exploreze, pot pleca de la 350 de euro de persoană - pentru un circuit de 6-7 nopți, cazare la 3 stele - pentru un traseu Ungaria-Austria-Cehia și pot ajunge la 750 - 800 de euro pentru un circuit pe Valea Loirei.
Industria turismului este în continuă provocare, pandemia fiind dublată de războiul din Ucraina, a adăugat specialistul.
„Fiecare agent trebuie să studieze și să cunoască îndeaproape toate condițiile de călătorie pentru destinațiile solicitate de turiști, acestea suferind schimbări nenumărate în contextul pandemiei Covid-19 și, de asemenea, să găsească rapid soluții în cazul unor anulări sau modificări de ultim moment anunțate de un furnizor”, explică ea.
Vouchere 2022
Relansarea voucherelor de vacanță pentru angajații instituțiilor publice are un efect mai degrabă indirect asupra majorărilor de preț, prin faptul că sporește cererea pentru destinațiile interne.
În mod direct, creșteri suplimentare de preț pot avea posesorii de vouchere care negociază direct cu hotelurile.
Îți mai recomandăm Românii care pleacă în Grecia, confruntați cu cozi la frontieră. Care sunt procedurile și cum sunt selectați turiștii pentru a fi testați„Agențiile, din care marea parte lucrează cu vouchere au negociat și fixat deja prețurile cu hotelurile. Dacă clientul se prezintă direct la hotel, acesta poate percepe un preț mai mare, nu există o legislație care să îl împiedice în acest sens”, spune reprezentantul ANAT, Traian Bădulescu.
Agențiile care lucrează cu tichetele de vacanță pot oferi sejururi chiar și în hoteluri cu care colaborează și care nu acceptă acest tip de plată. Mai mult, pot oferi un pachet turistic complet, inclusiv cu transport și alte servicii suportate de acestea.
Companiile private care acordă vouchere au continuat să o facă și anul trecut, în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro, a mai spus reprezentantul ANAT. Reprezintă însă mai puțin de 20% din cele 300 de milioane de euro presupuse de reluarea acordării de tichete pentru angajații instituțiilor publice.
Programul de vouchere de vacanță a fost aprobat încă din 2009, dar a fost reluat în forță în timpul guvernării PSD din 2017-2020.
Normele metodologice au fost modificate printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2017, care a fixat suma acordată anual ca tichet de vacanță la 1.450 de lei per salariat. Vouchere au fost acordate efectiv din 1 ianuarie 2019.
Legislația a fost modificată de atunci, iar programul a fost extins și la firmele private, care pot acorda tichete în cuantum maxim de 6 salarii minime brute pe țară, adică 13.380 de lei. Aceste sume sunt deductibile fiscal 100% și nu atrag plăți la contribuțiile sociale.
Îți mai recomandăm Exclusiv | România nu are un acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro promise populației