Alegerile de la sfârșitul săptămânii sunt în măsură să prezinte imaginea Europei diverse, cu schimbări rapide ale intențiilor de vot (în Germania), confirmarea avansării drepturilor minorităților sexuale (în Elveția), dar și a rolului femeilor în politică (în Islanda), precum și o întoarcere neașteptată spre comunism (în Austria).
În luna aprilie, Partidul Verzilor din Germania se plasa în sondaje în fruntea opțiunilor electorale. După alegerile de duminică și-a confirmat, doar poziția a treia, cu un scor mai bun decât la alegerile anterioare, dar departe de ceea ce părea că va obține la începutul anului.
Îți mai recomandăm 3 minute | PNL intră în scenariul roșu, alegeri strânse în Germania & o vizită de miliardeComentatorii spun că, de fapt, oricât de mult se uită Europa Occidentală spre politici în măsură să protejeze mediul și să marcheze o schimbare a modului de viață, alegătorii nu sunt încă pregătiți să accepte costurile unei societăți „verzi”. În plus, în Germania, Annalena Baerbock, propunerea verzilor pentru funcția de cancelar, „a greșit”. O spune și ea, par să o spună și rezultatele. Baerbock a fost acuzată de plagiat, că a omis să declare toate veniturile și că și-a „înfrumusețat” CV-ul. Verzii vor rămâne însă un partid vital pentru viitoare coaliție de guvernare din Germania.
Ascensiunea femeilor
În România, alegerile de duminică pentru funcțiile de conducerea din Partidul Național Liberal au confirmat imaginea clasică a politicii dominate de bărbați. Nicio femeie nu a obținut funcția de vicepreședinte pe regiuni, doar una a fost aleasă printre cei 16 vicepreședinți politici și doar trei printre cei 17 vicepreședinți pe domenii de activitate.
Îți mai recomandăm Analiză | 40% din PNL a votat „ruperea” de Iohannis. Președintele a câștigat, dar nu a rezolvat criza politicăÎn Islanda, după alegerile parlamentare de duminică, femeile au crezut pentru un moment că au câștigat majoritatea în Parlament. În final, arată BBC, se pare că au obținut doar 47,6 la sută din voturi, 30 din cele 63 de mandate parlamentare. Oricum, o diferență majoră de politica dominată de bărbați din restul Europei, mai puțin din Suedia, unde 47% din parlamentari sunt femei.
Căsătoriile între persoane de același sex
În Elveția, două treimi (64%) dintre participanții la referendumul pentru legalizarea căsătoriilor dintre persoane de același sex au votat „da”. Este una dintre ultimele țări vest europene care adoptă această măsură.
Cuplurile de același sex putea încheia parteneriate civile și până acum, dar votul de duminică la va acorda toate drepturile specifice unei căsătorii, inclusiv pe cel de adopție.
Și în România a avut loc, duminică, un referendum, eșuat însă din cauza prezenței reduse la vot. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și-ar fi dorit alipirea comunei Țintești, însă prezența la vot în Buzău a fost doar puțin peste 10 procente, insuficient pentru validarea rezultatului.
Surpriza comunistă
În Austria, weekend-ul electoral a fost marcat de victoria Partidului Comunist la Graz. Potrivit Agerpres, Partidul Comunist Austriac (KPO) a ieşit pe primul loc la alegerile locale din Graz, conform primelor rezultate. Candidata sa, Elke Kahr (59 de ani), a obţinut 29,1% din voturile exprimate, față de 25,7% pentru primarul conservator în exerciţiu Siegfried Nagl, aflat în funcţie de 18 ani, care şi-a anunţat demisia.
Rezultatul nu a fost anticipat de sondaje, iar "amploarea sa este mai mult decât surprinzătoare", le-a declarat Elke Kahr jurnaliştilor.
Îți mai recomandăm Cum a câștigat Buzăul premiul de „Cel mai bun brand de oraș din Europa” | Referendum pentru a depăși Timișoara