Șapte membri CSM cer Liei Savonea și plenului să sesizeze CCR după înregistrarea audio cu Viorica Dăncilă, scursă din ședința PSD

Premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, le-a vorbit colegilor de partid despre miza rămânerii la guvernare și relația cu justiția. Acum, șapte membri CSM cer intervenția Curții Constituționale în această chestiune.

UPDATE:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care îi este atribuită și în care le-a vorbit parlamentarilor PSD despre miza justiției în rămânerea la guvernare, că a vrut să dea un mesaj că politicul nu are voie să se implice în domeniul juridic, conform Mediafax.

Ea a apreciat că ”dărâmarea Guvernului presupune, de fapt, și numirea procurorilor”.

”Categoric că mizele sunt legate și de aceste lucruri. Dărâmarea Guvernului presupune, de fapt, și numirea procurorilor. Ăsta este rolul. Știți foarte bine. Eu nu am spus niciodată că magistrații sunt numiți politic, chiar am subliniat că magistrații nu trebuie să mai fie numiți politic și chiar am propus pentru Ministerul Justiției o persoană din domeniul juridic. Am vrut să dau un semnal că politicul nu are voie să se implice în domeniul juridic. După cum știți președintele României a fost cel care a respins această nominalizare”, a adăugat Viorica Dăncilă.

+++

Newsweek România a intrat marți în posesia unei înregistrări audio în care premierul Dăncilă poate fi auzită cum îi șantajează voalat pe parlamentarii PSD.

În fișierul audio se aude cum Viorica DĂncilă și ministrul Daniel Suciu, de la Dezvoltare, încearcă să-i momească pe parlamentarii PSD cu bani proveniți din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu condiția să nu treacă moțiunea de cenzură.

Mai mult, Dăncilă le-a explicat parlamentarilor că miza acestei moțiuni o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor.

„Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocupare unor posturi de miniștri pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”, a spus Dăncilă.

Miercuri, șapte membri ai CSM, judecători și procurori, solicită, într-un document obținut de Mediafax:

1. Apărarea independenţei Autorităţii judecătoreşti şi

2. Sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

Cei șapte arată că discursul premierului pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și „stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția".

„Referirea la Secţia Specială (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid”, scrie în document.

Cei șapte magistrați apreciază că, prin astfel de declaraţii, premierul a arogat Guvernului pe care îl conduce competenţe constituţionale aparţinând exclusiv autorităţii judecătoreşti.

„Întrucât Plenul Consiliului nu are competenţa sesizării Curţii Constituţionale, această prerogativă având-o preşedintele CSM, vă solicităm de urgenţă, Doamnă Preşedinte, să o exercitaţi pentru restabilirea competenţelor fundamentale ale Autorităţii judecătoreşti", conchid cei șapte membri CSM.

Semnatarii scrisorii sunt: judecătorul Andrea Annamaria Chiș, procurorul Tatiana Toader, judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Mihai Cristian Ban și procurorul Nicolae Andrei Solomon.