Linkuri accesibilitate

Îndrumările BOR rămân valabile și în contextul ordinului privind accesul în biserici


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu

Biserica Ortodoxă Română a reacționat sâmbătă, după ce autoritățile au anunțat că a fost publicat ordinul privind accesul în lăcașele de cult și măsurile de distanțare și cele sanitare care vor fi luate în perioada stării de alertă. Patriarhia Română amintește, într-o comunicare remisă Europei libere, că a transmis îndrumările sale către toate bisericile încă din 14 mai și spune că acestea „rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta.”

De asemenea, „obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă(!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”, spune sursa citată, care amintește că a recomandat suspendarea împărtășaniei până la pronunțarea altor biserici ortodoxe cu care s-a consultat.

De asemenea, Patriarhia reia observația că „folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”. În sprijinul acestei observații, BOR amintește decizia dată de două instanțe, care „au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare.”

Comunicatul Patriarhiei Române

Ordinul Ministerul Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității relgioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.

Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioșii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralității religioase care definește relația democratică a Statului român cu toate cultele din România.

Măsurile sanitare specifice menționate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele:

1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare.
2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.

Respectivele „obiecte de cult” menționate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credincioși le ating în semn de venerație față de Dumnezeu, față de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau față de prezența sacrului în obiecte semnificante religios în spațiul credinței oamenilor din toate cultele și religiile.

În cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public „Îndrumările” sale bisericești pentru starea de alertă în data de 14 mai. Aceste îndrumări amănunțite rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta.

Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă(!) înainte de folosire şi după folosirea acestora.

Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.

Recent, două instanțe judecătorești din Constanța și Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare.

Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist și înțelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioși și teama autorităților care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioși, modalități de protejare a populației, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtășirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalității împărtășirii credincioșilor în contextul unei pandemii, împărtășire care s-a făcut și se va face totdeauna „dintr-o singură pâine” și „dintr-un singur pahar al binecuvântării”. Așadar, modalitatea de împărtășire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii și discernământului duhovnicesc.
În același timp există permanent posibilitatea „împărtășirii individuale” a tuturor credincioșilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic.

Îndrumările sanitare comunicate și respectate de Biserică în legătură cu folosirea spațiului ei liturgic sunt următoarele:
1. La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
2. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
3. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
4. În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului.

(sublinierile aparțin redacției)

***

Trei ordine emise de Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Ministerul Sănătății și care reglementează transporturile, purtarea măștilor și accesul în lăcașele de cult, au fost publicate în Monitorul Oficial, conferind astfel un caracter obligatoriu regulilor stabilite.

În ceea ce privește accesul în lăcașele de cult, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun, câte persoane au voie în biserică în perioada stării de alertă, ce suprafață trebuie să ocupe fiecare credincios și care este distanța socială dintre aceștia în biserică.

De asemenea, s-a mai stabilit ce se întâmplă cu obiectele de cult cu care iau contact enoriașii și care va fi regimul slujbelor ținute afară.

Astfel,

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.
  • Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
  • La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
  • Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
  • Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.
  • În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
  • Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
  • Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
  • În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

  • Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune)

Inițial, autoritățile au propus folosirea, în timpul împărtășaniei, a unor pahare și lingurițe de unică folosințe, respinse însă de Biserică.

Patriarhul Daniel a fost cel care a venit cu o soluție de compromis, pentru a calma spiritele în interiorul Bisericii și al Sfântului Sinod, propunând suspendarea împărtășaniei, cu posibilitatea realizării ei individuale, până la consultarea celorlalte biserici ortodoxe.

Episcopul Teodosie al Tomisului, abia achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a fost cel care a ignorat atât recomandarea autorităților cât și pe cea a BOR, împărtășind cu lingurița unică mai mulți copii aduși la biserică de părinții lor.

La doar o zi după ce Parchetul Tribunalului Constanța a clasat plângerea împotriva sa și a altor doi preoți, pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în baza unei lacune a legii care stabilește că infracțiunea nu există dacă procurorii nu dovedesc că boala a fost transmisă mai departe de cel acuzat, Teodosie a anunțat că-i cheamă pe credincioși să ia lumina învierii, ca în noaptea de Paște, ocazie cu care îi va împărtăși pe credincioșii care au suferit de lipsa unei apropieri de cler în perioada stării de urgență.

El s-a prevalat de decizia parchetului local pentru a decreta că „lingurița de împărtășanie nu e penală” și a anunțat că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”. De asemenea, a mai anunțat arhiepiscopia condusă de Teodosie, în urma unui post de trei zile, credincioșii se pot împărtăși la liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai, a mai anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

Patriarhia a reacționat și i-a amintit lui Teodosie că, în ciuda tuturor restricțiilor, „slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română”.

A venit rândul autorităților să stabilească, prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, adică devenit lege, că toate obiectele de cult vor trebui dezinfectate după fiecare „utilizare”. Adică „aseptizate”, cum ironiza BOR, într-o reacție oferită de curând Europei libere, toate controversele în jurul linguriței de împărtășanie.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG