Linkuri accesibilitate

600 de oameni au fost scoși de stat din azilele cu probleme, fără un sistem centralizat prin care să li se găsească un cămin decent


Unul dintre cămine închise de autorități este Casa Cora din Voluntari.
Unul dintre cămine închise de autorități este Casa Cora din Voluntari.

O statistică a Ministerului Muncii transmisă la solicitarea Europei Libere arată că peste 600 de oameni au fost scoși din azile în urma unor controale ale instituțiilor statului. Au fost duși în spitale, reîntorși în familie sau mutați în centre cu servicii adecvate.

Scandalul azilelor din Voluntari și Afumați a declanșat o acțiune majoră de inspecție la nivel național, la toate centrele care oferă servicii sociale, din ordinul viceprim-ministrului și a ministrului de Interne.

Ministerul Muncii a centralizat controlele din perioada 10 - 21.07.2023, coordonate de prefecturi.

Conform datelor transmise Europei Libere, au fost verificate 2.875 de servicii sociale. Pentru 104 dintre acestea, a fost dispusă măsura închiderii ori suspendării.

603 beneficiari, din cadrul a 26 servicii sociale, au fost relocați. Oamenii au fost transferați fie pentru că erau cazați în cămine fără autorizație sau avize, fie condițiile de găzduire era neconforme, personalul insuficient sau nespecializat.

„În functie de fiecare situație identificată, unii dintre beneficiari au fost transferații într-un serviciu social licențiat, alții au fost fie reintegrați în familie, fie internați într-o unitate sanitară.

Pentru ca persoanele relocate să beneficieze de condiții de viată adecvate și să le fie oferite servicii corespunzatoare nevoilor fiecăruia, la servicile sociale în care s-a realizat transferul au fost realizate inclusiv controle dispuse prin ordin al prefectului”, explică Ministerul Muncii

Relocarea oamenilor, în sarcina autorităților locale sau a familiilor

După seria de controale dispuse la nivel central, legătura cu teritoriul se rupe. Nu există, în acest moment, o bază de date la nivel național care să adune locurile libere din căminele de orice tip, privat sau public, pe de o parte, și solicitările pe de altă parte.

Direcțiile locale de asistență socială sunt cele care gestionează centrele proprii și au contracte cu terți, care oferă servicii.

Povestea celor 16 oameni scoși din căminul administrat de Ștefan Godei la Afumați, pentru care DGSAPC Ilfov nu a găsit unde să-i relocheze, ilustrează perfect situația din întreaga țară.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG