Scandalul azilelor din Voluntari și Afumați a declanșat o acțiune majoră de inspecție la nivel național, la toate centrele care oferă servicii sociale, din ordinul viceprim-ministrului și a ministrului de Interne.
Ministerul Muncii a centralizat controlele din perioada 10 - 21.07.2023, coordonate de prefecturi.
Conform datelor transmise Europei Libere, au fost verificate 2.875 de servicii sociale. Pentru 104 dintre acestea, a fost dispusă măsura închiderii ori suspendării.
603 beneficiari, din cadrul a 26 servicii sociale, au fost relocați. Oamenii au fost transferați fie pentru că erau cazați în cămine fără autorizație sau avize, fie condițiile de găzduire era neconforme, personalul insuficient sau nespecializat.
„În functie de fiecare situație identificată, unii dintre beneficiari au fost transferații într-un serviciu social licențiat, alții au fost fie reintegrați în familie, fie internați într-o unitate sanitară.
Pentru ca persoanele relocate să beneficieze de condiții de viată adecvate și să le fie oferite servicii corespunzatoare nevoilor fiecăruia, la servicile sociale în care s-a realizat transferul au fost realizate inclusiv controle dispuse prin ordin al prefectului”, explică Ministerul Muncii
Relocarea oamenilor, în sarcina autorităților locale sau a familiilor
După seria de controale dispuse la nivel central, legătura cu teritoriul se rupe. Nu există, în acest moment, o bază de date la nivel național care să adune locurile libere din căminele de orice tip, privat sau public, pe de o parte, și solicitările pe de altă parte.
Direcțiile locale de asistență socială sunt cele care gestionează centrele proprii și au contracte cu terți, care oferă servicii.
Povestea celor 16 oameni scoși din căminul administrat de Ștefan Godei la Afumați, pentru care DGSAPC Ilfov nu a găsit unde să-i relocheze, ilustrează perfect situația din întreaga țară.