Linkuri accesibilitate

Șefa DSP Suceava a demisionat. Coronavirusul rărește rândurile directorilor DSP, mulți numiți politic


Clădirea DSP Suceava
Clădirea DSP Suceava

După demisia de miercuri a șefei Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, al doilea director își anunță plecarea. Este vorba de Silvia Boliacu, șefa DSP Suceava. Demisia vine după ce la Spitalul Județean Suceava este un focar de infecții cu coronavirus, în total 179 de cadre medicale și pacienți, după a declarat noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Dintre aceștia peste 100 sunt medici și asistente, iar spitalul a fost închis pentru 24 de ore.

De meserie economist, Silvia Boliacu a ajuns în 2017 subprefect de Suceava cu susținerea ALDE. Din 2019, soțul acesteia, Constantin Boliacu, este director executiv al Casei de Pensii Suceava. Demisă de guvernul Orban, Silvia Boliacu a ajuns șefă a DSP Suceava cu spijinul aceluiași partid.

În august 2017, Constantin Boliacu a susținut un examen pentru funcția de director executiv al Casei de Pensii Suceava dar nu a trecut proba scrisă. În ianuarie 2019, Boliacu a cîștigat concursul, după ce contracandidatul său nu s-a mai prezentat la proba orală.

Ca subprefect, Silvia Boliacu a câștigat în 2019 108.000 de lei, la care se adaugă 18.000 de lei ca membru în Autoriitatea Locală de Ordine Publică (ATOP). Soțul ei, Constantin Boliacu a câștigat anul trecut 80.000 de lei în calitate de director al Casei Județene de Pensii Suceava.

Angajați în concediu medical

Miercuri, Anca Bertea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, a demisionat din funcţie. Bertea a declarat presei locale că jumătate dintre angajaţii DSP „au intrat în concedii medicale când au aflat de epidemia de coronavirus”. Conform şefei demisionare a DSP Braşov, activitatea s-a aglomerat pentru angajaţii direcţiei, care au fost nevoiţi să acopere şi golul lăsat de colegii lor.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan a declarat la un post de televiziune că aceste situații devin tot mai frecvente.Ne confruntăm cu demisii la Direcțiile de Sănătate Publică din țară, la Suceava la fel, demisie și abandon".

Funcții politice

Cele mai multe dintre aceste posturi de conducere în cadrul DSP-urilor din țară au fost ocupate prin susținere politică, șefii acestor direcții fiind primii care plecă când dau de greu în situația pandemiei de coronavirus. Mulți dintre ei nici nu au pregătirea necesară, cum e cazul fostei directoare de la Suceava care este de profesie economist. Și fosta directoare a DSP Brașov, cea care și-a înaintat demisia ieri, a fost în trecut consilier local din partea PSD.

În urmă cu 3 zile, șeful DSP Bacău și-a dat și el demisia. Este vorba de Alin Nasta, în funcție din 2018 și membru vechi în PSD.

Pe 11 martie, Cristina Pelin a demisionat din funcţia de şef al DSP Bucureşti.
Colegii Cristinei Pelin au explicat pentru Libertatea motivele care au stat în spatele demisiei: „A fost o decizie bilaterală. Doamna Pelin era epuizată încă de săptămâna trecută. Se plângea că sunt puţini oameni, care nu fac faţă solicitărilor”.
Potrivit unor surse din sistemul medical, Pelin ar fi plecat în urma mai multor reclamații de la persoane care au încercat să sune la DSP București, dar nu le-a răspuns nimeni la telefon.

Alte două schimbări

De la izbucnirea crizei coronavirusului, alte două șefe ale DSP Timiș Cornelia Malac și DSP Gorj, Carmen Ivanov, au fost demise de conducerea ministerului Sănătății după ce au fost acuzate că nu au luat măsurile potrivite în contextul pandemiei.

Acestor demisii răsunătoare li se adaugă plecarea din funcție a lui Victor Costache, ministru al Sănătății.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG