Linkuri accesibilitate

Oficial american acuză China că a mușamalizat epidemia de coronavirus, precum Rusia, Cernobîlul


Robert O'Brien, consilierul de la Casa Albă pe probleme de securitate.
Robert O'Brien, consilierul de la Casa Albă pe probleme de securitate.

Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, este de părere că modul în care China a gestionat epidemia de coronavirus va rămâne în istorie așa cum au rămas încercările Rusiei de a mușamaliza accidentul din 1986 de la Cernobîl.

Robert O’Brien a spus că „în 10-15 ani, vom vedea la HBO un serial aidoma cu Cernobîl”, referindu-se la informațiile despre noul coronavirus care au ridicat suspiciuni privind veridicitatea lor, oferite de autoritățile chineze.

Declarațiile oficialului american se consemnează în momentul în care Statele Unite sunt pe cale să ajungă la 100.000 de morți din cauza Covid 19, iar în lume s-au îmbolnăvit peste 5,4 milioane de oameni, potrivit datelor de la Johns Hopkins University.


O’Brien a spus la două posturi de televiziune americane că „informațiile false” ale Chinei furnizate Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la începutul anului au fost plătite „cu costul a multe mii de vieți în America și în lumea întreagă”.

Consilierul președintelui Donald Trump a declarat că Beijingul a știut de noul coronavirus încă de la începutul lunii noiembrie a anului trecut, dar „a păstrat tăcerea”. China a anunțat OMS pe 31 decembrie 2019 de existența „unui virus necunoscut” care provoacă moartea prin afecșiuni respiratorii. Apoi, China a respins, în cursul lunii ianuarie a acestui an, informația venită de la oamenii de știință din Taiwan, că noul coronavirus se transmite de la om la om. Varianta chineză a fost susținută și de OMS o bună parte a lunii ianuarie.

„Nu știm cine anume din guvernul chinez a făcut asta, dar nu contează dacă este vorba despre guvernul de la Beijing sau de Partidul Comunist Chinez”, a spus oficialul american, referindu-se la mușamalizarea epidemiei.


„A fost un virus căruia China i-a dat drumul. Acolo a fost o mușamalizare pe care, într-o bună zi, o vom vedea într-un serial la HBO, cum s-a întâmplat și cu Cernobîl”, a adăugat consilierul de la Casa Albă, aducând în discuție serialul multipremiat al HBO despre accidentul din 1986, de pe teritoriul Uniunii Sovietice, azi în Ucraina, pe care Moscova, condusă la acea vreme de Mihail Gorbaciov, a încercat să-l ascundă.

Și vicepreședintele american Mike Pence a declarat acuzat în aceste zile China și OMS că au lipsit țările lumii de informații vitale despre coronavirus.

China, care respinge acuzațiile administrației americane referitoare la mușamalizarea epidemiei de coronavirus, a spus că SUA împing lumea în pragul unui Război Rece.

China a mai fost acuzată de seniori ai administrației americane că ar fi scăpat virusul din laboratoarele Institului de Virusologie din Wuhan, însă Beijingul a respins aceste acuzații, iar OMS a declarat că agentul patogen care a infectat peste 5 milioane de oameni din întreaga lume nu este produs în laborator.

Modul în care OMS a tratat pandemia de coronavirus a dus la concluzia administrației de la Casa Albă că s-a purtat părtinitor în favoarea Chinei, având ca efect suspendarea de către SUA a finanțării acordate organizației. Cele mai recente declarații ale oficialilor americani avertizează asupra posibilității ca SUA să se retragă din OMS. Adunarea Generală a OMS a decis o investigație în privința originii și a modului în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, care ar urma să înceapă după ce virusul va fi stăvilit.

O’Brien a mai acuzat China, în cadrul intervențiilor sale la posturile americane de televiziune că Beijingul spionează facilitățile americane care cercetează găsirea unui vaccin și a unor terapii pentru vindecarea infecției cu Covid 19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG